Corona har ikke taget livet af hoteldrømmene. Hen over sommeren er der dukket adskillige nye overnatningssteder op i København. Blandt andet et, hvor man ikke behøver tage stilling til andre end sig selv.
Kaj Hotel ligger på Holmen med udsigt til sejlskibet Georg Stage og de historiske huse på Toldboden og har – som ganske få andre hoteller i København – kun et værelse, som kan rumme op til fire overnattende gæster.
Barbara von Haffner »Vi har haft flere overnattende fra Østerbro og sågar et par fra Sydhavn, hvor der jo ellers ikke mangler vand. Men vi har også haft et par udlændinge. «
Til gengæld er det med stor sikkerhed det eneste hotel, hvor gæsterne sover på vandet, og hvor man fra den store dobbeltseng kan betragte bølgeskvulp og kajakker. Ud over det 16 kvadratmeter store værelse med hems har man adgang til egen terrasse plus en kajak og et sup board, så man for alvor kan opleve byen fra vandsiden.
»Vi vil gerne give gæsterne oplevelsen af at bo på en husbåd, samtidig med at de får fornemmelsen af at være på et komfortabelt hotelværelse,« forklarer Barbara von Haffner, som sammen med sin mand, Toke Larsen, for nogle år siden besluttede at udleve drømmen om at blive hotelejere.
Selv bor de få meter væk i deres egen husbåd, som de byggede i 2006. Siden da har parret oplevet en overvældende efterspørgsel, når de i perioder har sat deres eget hjem til leje på eksempelvis Airbnb, og det gav dem blod på tanden.
»Det er en boligform, mange synes er eksotisk, og turisterne er vilde med at bo på en båd, når de er i København. Så vi tænkte, at det ville være oplagt at opføre et separat hotel, der indeholdt alt det gode fra livet på en husbåd. For eksempel den fantastiske udsigt og fornemmelsen af at være omgivet af vand, man endda kan bade i,« siger Barbara von Haffner, der arbejder som sociolog, mens Toke Larsen er ansat i et pensionsselskab.
Besøg fra Østerbro
Projektet begyndte som nogle streger på en serviet. Senere hjalp en norsk arkitekt, Karl Smith-Meyer, med at føre tankerne ud i livet. Barbara von Haffner og Toke Larsen har dog været primus motor på processen. For eksempel har de købt vinduerne fra den historiske bygning Kuglegården, som ligger på Papirøen, og som skulle renoveres. Samtidig har de erhvervet 70 kvadratmeter terrasse fra Hellerup og genbrugt plankerne.
»Der er flere fordele ved at genbruge materiale. Det er sjovt, at materialerne har en historie, og det er selvfølgelig mere bæredygtigt. Men det betyder også, at huset står flottere, fordi det allerede er patineret,« siger Barbara von Haffner, der har indrettet rummet med dansk design.
»Det skal være en meget københavnsk oplevelse. Byen er jo kendt for vandet, design og fantastiske restauranter. Det skal man også mærke her,« siger Barbara von Haffner. Til trods for en stort set lukket branche, har værelset været lejet ud 16 gange i oktober.
»Vi har haft flere overnattende fra Østerbro og sågar et par fra Sydhavnen, hvor der jo ellers ikke mangler vand. Men vi har også haft et par udlændinge. For nylig opdagede jeg også, at en journalist fra Wallpaper (et af verdens førende arkitektur- og livsstilsmagasiner, red.) havde booket værelset,« siger Barbara von Haffner, der godt kan mærke, at københavnere begynder at hungre efter oplevelser og derfor vælger ferieformen »staycation«. Fordi hotellet er opvarmet, er det muligt at bo her hele året.
»Det er selvfølgelig meget oplagt i sommerperioden, fordi man også kan bade. På den anden side oplever man andre ting om vinteren, hvor her er nogle meget flotte solopgange,« siger Barbara von Haffner.
Skal ikke være et koncept
Kaj Hotel fungerer som ethvert andet hotel med roomservice, minibar, kaffe og te. Der er også mulighed for at lave mad, men man kan også vælge at bestille fra en af restauranterne i nærheden.
Til morgenmad er der en særlig grødblanding kreeret af kokken Bo Lindegaard, som er tidligere ejer af madbureauet og partner i Prolog Coffee Bar. Den ledsages af frugt, mælk og juice.
»Det er klart, at hvis man er typen, der elsker at gå om bord i en stor morgenmadsbuffet, er det ikke noget, man finder her. Nogle vælger brunch på den lokale café, og andre finder ud af, at grød kan smage virkelig godt,« siger Barbara von Haffner.
Folkene bag har endnu til gode at se, hvordan det går, når verden genåbner. Men med den foreløbige interesse er de optimistiske. Det betyder dog ikke, at vi vil se flere hoteller af den slags – i hvert fald ikke fra deres hånd.
»Nej, der skal ikke bygges flere – i hvert fald ikke lige nu. Det skal ikke være et koncept som sådan. Der er også noget særligt ved at have tid til at tale med gæsterne, som ofte gerne vil vide en masse om, hvordan det er at bo på en husbåd. Det får de så også selv fornemmelsen af efter en nat på hotellet,« siger Barbara von Haffner.
Det koster 2.500 kroner i døgnet at overnatte på Kaj Hotel.