Ny ikonisk BIG-bygning står som et bolværk mod det aarhusianske mindreværd

Aarhusianerne har fået præcis, hvad de drømte om: et ordentligt drøn i havnen, et nyt ikon og endnu en af de for byen så nødvendige mindreværdsminimerende piller.

AARhuset er øjeblikkeligt blevet Aarhus Øs nye hovedfacade – og med havnebad, teater og restauranter vil her være underholdning året rundt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rasmus Hjortshøj

I Aarhus, hvor festugen slutter denne weekend, har man i årevis været i gang med at udvikle »de bynære havneområder«. Der har været problemer med at få tilstrækkeligt byliv derud i den gamle containerhavn, der har fået navnet Aarhus Ø, og kommunen besluttede sig derfor for at satse lidt højere, da det såkaldte »bassin 7« for nogle år siden skulle udvikles. Ejendomsudvikleren Rune Kilden samlede et hold med bylivseksperterne fra Gehl og arkitekterne fra BIG som de kreative kræfter – og de vandt med største lethed udbuddet. De kunne sikkert have vundet uden at stå ud af sengen. Så stort var ønsket om at få noget nyt til at ske der på havnen.

Ramasjang i havnen

Nu er BIGs opus et i Aarhus færdigt, og med vanlig sans for ramasjang og en lige så vanlig mangel på beskedenhed har de naturligvis kaldt deres bygning »AARhus«. Både fordi den formmæssigt består af to »a«er, og fordi den internationale lufthavnskode for Aarhus netop er AAR (at så lufthavnen i Aarhus ligger 43 kilometer væk og kun er marginalt større end det, man normalt kalder en flyveplads, er en anden sag). Som bygningstype er AARhuset i familie med Ottetallet i Ørestad. Et bjerg af en bygning (to bjerge faktisk) med ophobningen som overordnet kompositionsprincip. AARhus er dog både programmæssigt og materialemæssigt mere enkelt. Boligtyperne er næsten udelukkende almindelige (ejer)lejligheder, og materialemæssigt optræder legebørnene fra BIG usædvanligt lavmælt. De to bjerge er organiseret som en serie vandrette betondæk – eller præsenterbakker – med glas imellem og med træinddækninger til at skjule de ydre føringsveje til installationer af enhver art. De påhængte altaner i gården har samme enkle materialeholdning: Beton, glas og træ, som originalt er monteret på betonaltanernes underside.

»BIG har valgt at holde fast i den rå havnestil ved at lade de indvendige servicearealer som gange og trapper stå i rå beton – og det er altså MEGET råt. «


For folk med friværdi

Lejlighederne er ikke for folk uden friværdi eller et meget godt job. Men den slags mennesker er der tilsyneladende mange af i Aarhus, for projektet har stort set været udsolgt, siden de første visualiseringer blev vist i den lokale presse. Opgangene i bygningen afslører dog på ingen måde, at man befinder sig i et af Aarhus Øs prestigebyggerier. BIG har valgt at holde fast i den rå havnestil ved at lade de indvendige servicearealer som gange og trapper stå i rå beton – og det er altså MEGET råt. Det ligner mest noget, der ikke helt er færdigt, men når man er inde i sin egen lejlighed, behøver man selvfølgelig ikke at kigge på de smalle grå trapper, der ser ud til at være importeret direkte fra et socialt boligbygger i New York eller omegn.

Lejlighederne har selvfølgelig alle sammen en udsigt, der slår benene væk under de fleste. De øverste niveauer har endda lejligheder i to etager, og de to allerøverste – og dyreste – har både to etager, store terrasser og et lille såkaldt »orangeri« på toppen. Det er en lille lanterne på otte-ti kvadratmeter, hvor man kan meditere, spille bridge eller bare tage en lur i sin daybed med den sikre viden, at her i byen er man »king of the world«.

Her ser man det nye AARhus – med dets små badehuse foran, med teater på siden og med de små orangerier øverst oppe på de to spidser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rasmus Hjortshøj.

En rodet have

Den indre gårds haveanlæg, der er designet af BIGs egen landskabstegnestue i samarbejde med 1:1 Landskab, er mindre overbevisende end bygningen. Et temmeligt postuleret greb, der tegner nogle uforståelige belægnings- og bedmønstre, som viser sig at være baseret på bygningens linjer på en plantegning, formår trods ihærdige anstrengelser ikke at skabe rolige opholdsrum. Det hele virker lidt som en rodet planteskole med en basketballbane i midten. Måske ikke noget fremmed greb for BIG, der nærmest har gjort det overraskende kaos til sit signaturgreb, men lige her altså ikke udført med dén tyrkertro på egen fortræffelighed, der normalt bærer tegnestuens projekter igennem enhver modstand.

Facaden er roligere end de fleste andre BIG-projekter, mens haveanlægget er holdt i den sævanlige mere kaotiske stil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rasmus Hjortshøj.

Brændte Matador-huse

Så går det straks bedre, når vi kommer ud på kajen. Her viser ophavsmændene virkelig, hvad man kan få ud af et samarbejde mellem kreative arkitekter og visionære bygherrer. For at sikre at kajen (der for et par år siden fik et BIG-designet havnebad foræret af Salling Fonden) vil være et livligt sted året rundt og ikke en slags eksilforstad, har BIG og Kilden fået den idé at opføre 21 små badehuse helt ude langs bolværket. Husene består af et enkelt rum og et badeværelse med sovehems ovenpå.

De har en stor dør ud til kajen og kan åbnes helt, så de bare bliver til en slags overdækket terrasse med havudsigt. Pointen er så, at man, hvis man ejer et af badehusene, forpligter sig til at holde et antal offentligt tilgængelige arrangementer i løbet af et år. Det kan være vinsmagninger, danseundervisning, kunstudstilling, eller hvad det nu er, man går og roder med. Ideen er original og god, og husene er enkelt – og smukt – formgivet. Som en slags små Matador-huse med en overflade i brændt træ efter den japanske yakisugi-metode.

En anden virkeligt god idé i komplekset er AARhusets stueetage mod gaderummet. Her har ønsket også været at skabe aktivitet frem for alt, og derfor består stueetagen af en serie smalle, dobbelthøje lejligheder, der står helt råt. Som køber må man selv indrette rummene, præcis som man har lyst, og de egner sig fortrinligt som små butikker eller kontorer. Man kan have reception eller showroom i stueetagen og et kontor eller lignende på en indskudt etage. Eller bare en speciel bolig. Eller 100 andre ting, man finder på.

De dobbelthøje, smalle lejligheder langs gaden kan man aptere og indrette, som man har lyst. De egner sig til kontor og showroom, men også bare til at lave sin helt egen bolig i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rasmus Hjortshøj.

Konferencehotel med klokketårn

Disse to elementer er med til at hæve AARhusets underholdningsværdi. Samtidig er Rune Kilden – stadig med BIG som kreativ alliance – i gang med at udvikle hele kajfronten. Her er allerede et lille teater med indbygget restaurant, hvilket egentlig er en del af AARhus-projektet. Og nu kommer der så en hel restaurantgade, flere boliger på grunden bagved og et helt nyt og kæmpestort konferencehotel komplet med klokketårn og limousineservice. Der er ingen tvivl om, at BIG er ankommet til Jyllands hovedstad – og de har med vanlig sans for udråbstegn skabt et skægt, skævt og højt satsende projekt. Måske er det ikke helt oppe i de luftlag, de kan ramme, men stadig med ideer og vilje nok til at få de fleste andre arkitekter til at virke en smule kedelige.

AARhus – designet af Bjarke Ingels Group (BIG) og Gehl Architects. Ligger i havnebydelen Aarhus Ø i Aarhus.