Modeshow med dyrehoveder forarger – også selvom de er kunstige

»I svære tider er moden outreret,« sagde modehusets grundlægger engang. Og i disse svære tider var det åbenbart løve- og leopardhoveder, der skulle til.

 
»Ingen dyr kom til skade under tilblivelsen af disse kjoler,« skrev modehuset. Men nogle mener alligevel, at man ikke bør fejre trofæjagt og kolonialisme. Video: W Magazine. Redigering: Emma Märtens Christensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til modeugen i Paris fremviste modehuset Schiaparelli forleden sin forårs- og sommerkollektion for 2023, og det var med vanlig sans for det storladne.

Flere af modellerne var iklædt enorme dyrehoveder – løver, sneleoparder og ulve, blandt andet – og det er faldet nogle for brystet.

Inden showet optrådte Kylie Jenner – den yngste Kardashian/Jenner-søster – med et løvehoved på kjolen, og allerede da begyndte kontroverserne, skrev The New York Post.

Blandt kritikerne var Christie Brinkley, den legendariske supermodel, som skrev på Instagram, at »dyreskind er symboler på menneskehedens ondskab og uvidenhed«.

»Hvis nogen kunne finde på at gå med et rigtigt løvehoved, så skulle det være Jenner,« opsummerer The Guardian kommentarerne på sociale medier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Perusseau/Moreau-Perusseau/Ritzau Scanpix.

Tager man et kig på kommentarerne på modehusets Instagram-opslag med nogle af de dyre dyrekjoler, som kan ses i bunden af artiklen, fremgår det tydeligt, at kritikerne er mange.

I den øverste kommentar, som har fået 9.241 likes, står der:

»Dyr er inspirerende, når de er levende! Fake eller ej, dette er en så forkert besked at sende, når trofæjagt i så høj grad stadig eksisterer. Undskyld, men bare nej,« skriver brugeren Cosmoillustrator, som har 100.000 følgere på Instagram.

Først troede nogle, at det var ægte dyrehoveder, og der rejste sig en storm af modstand mod modehuset på sociale medier, skriver blandt andre Vogue Australia.

Stormen blev ikke ret meget mindre af, at dyrehovederne blot var kunstfærdigt udførte kopier i angivelig ganske dyrevenlige materialer.

Gladys Lai, der er redaktør på Vogue Australia, opsummerer debatten online således:

»Forargelse fra aktivister, der mener, at enhver afbildning af dyredele på tøj er uetisk, kunstig udstoppelse eller ej, og kritik fra kommentatorer, der mener, at dyrehoveder bare er lidt for overdrevne til haute couture og derudover oppebærer en bekymrende symbolik set i lyset af kolonialisme, storvildtjagt og klimaforandringer.«

Gladys Lai forsvarer dog modehuset og designeren bag kollektionen, Daniel Roseberry.

Daniel Roseberrys kollektion er nemlig en hyldest dedikeret modehusets grundlægger, Elsa Schiaparelli (1890-1973), som var en italiensk modedesigner med aristokratiske aner.

PETA godkender

Elsa Schiaperalli er citeret for at sige, at »i svære tider er moden altid outreret«.

Modehuset blev grundlagt i 1927, og The Guardian skriver, at det fra begyndelsen havde forbindelse til den surrealistiske kunstbevægelse. I grundlæggerens tid brugte modehuset i høj grad eksotiske pelse og dyreskind, skriver avisen.

Siden er modehuset dog helt holdt op med at bruge pels, og det er ikke alle dyreaktivister, som er forargede over den nye kollektion.

Formanden for dyrerettighedsorganisationen PETA, Ingrid Newkirk, har nemlig rost den dyriske kåbe, som Kylie Jenner havde på, skriver TMZ.

»Kylie ser ud, som om hun fejrer løvens skønhed, og det kan være en holdningsytring mod trofæjagt, hvor løvernes familier bliver revet fra hinanden for at tilfredsstille menneskers egoisme,« sagde Newkirk til TMZ.