Min tilbygning: Kunstnerens atelier måtte graves ned

Kunstner Christina Julsgaard og hendes mand forelskede sig i det moderne hus i Nordsjælland, men der var for lavt til loftet til at lave et atelier. Heldigvis fik en arkitekt ideen om at lave en tilbygning, hvor der blev gravet ned i stedet for at bygge op, så de kunne få loftshøjden.

Kunstnerens atelier blev gravet ned Fold sammen
Læs mere

Fortæl om din tilbygning?

»Da vi ledte efter nyt hus, var det vigtigt for mig, at jeg kunne få atelier hjemme, for jeg kunne se, at kunsten skulle være min fuldtidsbeskæftigelse. Vi blev forelskede i huset her, men med dets moderne arkitektur har det en lavere loftshøjde end klassiske herskabsvillaer, og derfor ville det ikke kunne lade sig gøre. Heldigvis rådførte vi os med en arkitekt, som kunne se andre muligheder, end vi selv kunne. Han fik ideen til, at vi kunne lave en tilbygning, som kunne være mit atelier. Da vi gerne ville bevare taget og husets oprindelige udtryk, fik arkitekten ideen om at grave ned i stedet for at bygge opad. På den måde fik jeg den rigtige loftshøjde i mit atelier.«

Der er plads til store armbevægelser i atelieret, hvor der både arbejdes med maleri, skulptur og keramik, og hvor der fremvises værker for kunder. Loftlampen Dear Ingo er genial til at sætte spot på forskellige ting og er samtidig dekorativ og flyder godt sammen med Christina Julsgaards værker. Fold sammen
Læs mere

Hvad har tilbygningen betydet for jer?

»Den gjorde, at vi kunne købe det hus, vi havde forelsket os i, for hvis ikke arkitekten havde fået ideen om at grave ned og på den måde opnå loftshøjden, havde vi sandsynligvis måttet sige nej tak til huset. Så jeg vil anbefale alle at rådføre sig med professionelle, for de kan se andre muligheder, end man selv kan. Jeg lever selv af at være kreativ, jeg er god til at indrette, men en arkitekt tænker bare helt anderledes. De tænker i kasser og bryder ned og bygger op, og det var præcis det øje udefra, vi havde brug for.«

Hvad var det vigtigt, at tilbygningen skulle kunne?

»For det første skulle der være masser af lys. Jeg skulle kunne lave alt mit arbejde her, om det er keramik, store malerier eller skulpturer. Fra de mindste til de største skulle jeg kunne skabe det hele her. Jeg har også nogle gange kunder på besøg, så de kan se værkerne i virkeligheden, så derfor skulle det også være præsentabelt. Jeg ville gerne have, at det var et smukt rum, men som samtidig kan holde til lidt af hvert, for det er et arbejdsrum, hvor der spildes.«

Atelier-tilbygningen ligger i forlængelse af huset, og Christina Julsgaard elsker at kunne gå til og fra atelieret, uden at familien føler, hun går. Muren på væggen er husets oprindelige ydermur. Fold sammen
Læs mere

Hvordan gjorde I rent praktisk?

»Tilbygningen ligger i forlængelse af huset i det, der tidligere var indkørsel og parkeringsplads. Husets ydermur er den ene væg i rummet, det giver også et råt look, som jeg synes er cool i et arbejdsrum. Taget gik en smule ud over huset og skabte en slags halvtag, og det blev forlænget med to meter. Loftshøjden i huset er 2,5 meter, så for at få de 3,2 meter, jeg ville have i atelieret, gravede vi 70 cm ned. Både til atelieret og til uderummet i forlængelse af atelieret, så det kom i niveau. For at få masser af lys ind har vi sat vinduer fra gulv til loft i hele den ene endevæg og i halvdelen af den anden. Dørene kan foldes helt op, så om sommeren åbner jeg helt op, så det lille uderum udenfor flyder sammen med rummet og dermed bliver dobbelt så stort.«

For at skabe lys og sammenhæng med uderummet er der sat vinduer i fra gulv til loft, som kan foldes helt op, så det hele flyder sammen. Fold sammen
Læs mere

Hvad overraskede jer ved projektet?

»Hvor meget jord, der blev gravet op for at få de 70 cm ekstra! Atelieret er 27 kvm og uderummet det samme, så det blev til virkelig meget lerjord. Det kostede en formue både at få den gravet op, at få den kørt væk og at aflevere den.«

Det grå gulv i flydebeton går igen fra huset til atelieret, som ligger for enden af entreen, men er gravet 70 cm ned, så det har den rette loftshøjde. Fold sammen
Læs mere

Hvad er I gladest for ved tilbygningen?

»At her er plads til store armbevægelser. Gulvet er støbt i flydebeton, og det kan tåle lidt af hvert, og det er fint, at der er malingpletter over det hele. Dog undrede jeg mig engang lidt over nogle blå malingpletter rundt omkring i huset – vores hund havde været nede i atelieret og fået maling på halen og malet rundt i huset. Og så er det så dejligt, at jeg kan gå til og fra mit arbejde, når det falder mig ind. Jeg kan gå op og spise aftensmad med familien og gå ned og male videre, uden at nogen føler, at jeg er taget væk. Børnene elsker, at jeg er hjemme, og de og deres venner synes, det er sjovt selv at lave ler og male hernede.«

Christina Julsgaard er billedkunstner og skulptør, Christinajulsgaard.dk og Instagram @christinajulsgaard. Bor sammen med sin mand og deres to børn i et hus på 186 kvm i Nordsjælland. Fold sammen
Læs mere