Min ombygning: Drømmekøkkenet var 10 år undervejs

Kristina Beck Andersens hobby er at lave mad, og hun bruger stort set al fritid i køkkenet. Derfor fik hun og hendes mand, Morten Gjørup Andersen, efter 10 års drømme specialbygget hendes, ja, drømmekøkken.

Drømmekøkkenet er bygget af snedker Bjarke Godsk Trandbohus fra Snedkeriet KBH. Det er lavet af Dinesen-gulvplanker i eg, som efter Kristina Beck Andersens ønske gerne måtte have revner og andre naturlige tegn, som er smukt samlet med butterflies. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Tonnesen

Hvad er historien bag køkkenet?

Kristina Beck Andersen: »Min hobby er at lave mad, og jeg bruger de fleste timer herhjemme i køkkenet. Det er min passion at lave mad, jeg laver alt fra bunden, sylter, og jeg elsker at lave syvretters menuer til familie og venner. Jeg har altid drømt om en dag at få mit drømmekøkken, som var stort og super brugbart, og samtidig i lækker kvalitet og virkelig smukt.«

Morten Gjørup Andersen: »Hos os er køkkenet ikke bare til pynt, det bliver virkelig brugt. Derfor var det også værd at investere i et godt køkken, og efter, vi havde boet her i huset i fire år og var sikre på, at det er her, vi skal blive boende, kunne vi gøre alvor af Kristinas drømme.«

Kristina Beck Andersen: »Jeg har kigget i køkken- og boligblade i 10 år og sat krydser, gemt billeder på mobilen og taget billeder, hvis jeg var i et lækkert køkken. Og i alle ferier har jeg brugt tid på at skrive tanker og ideer ned til det køkken, jeg drømte om.«

Drømmekøkkenet er bygget af snedker Bjarke Godsk Trandbohus fra Snedkeriet KBH. Det er lavet af Dinesen-gulvplanker i eg, som efter Kristina Beck Andersens ønske gerne måtte have revner og andre naturlige tegn, som er smukt samlet med butterflies. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Tonnesen.

Hvilket køkken havde I før dette?

Morten Gjørup Andersen: »Vi havde et Ikea-køkken, der var fint og passede til huset og stilen…«

Kristina Beck Andersen: »… synes alle andre end jeg, haha. Det var slet ikke tilstrækkeligt. Særligt ikke efter, jeg havde brugt oceaner af tid på at tegne mit drømmekøkken, særligt i de sidste halvandet år, hvor jeg potentielt kunne få et køkken af den slags, jeg kunne forelske mig i.

Kristina Beck Andersen havde i ti år planlagt og søgt inspiration til den dag, hun kunne få sit drømmekøkken. Hun vidste, at hun ville have et køkken i eg, som parret har ført igen i Børge Mogensen-stolene og spisebordet i røget eg fra Scharling Woodwork. Gulvet med Made A Manos Komon-fliser var også helt planlagt for årevis siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Tonnesen.

Hvordan faldt valget på et snedkerkøkken?

Morten Gjørup Andersen: »Når man skal tage en beslutning og gøre en investering af den størrelse, skal det føles helt rigtigt. Så vi valgte nogle folk, der lever og ånder for det, de laver, og som er så opslugte af deres arbejde, at de end ikke hører, hvis man spørger dem om noget.«

En unik detalje: En væg dækket med messing og med hylder i røget eg fra Snedkeriet KBH. I dette køkken laves der mad, og det må gerne ses. Derfor står olier, eddiker og hverdagens kolonialvarer fremme i smukke glas. Fold sammen
Læs mere

Hvorfor ikke bare vælge et standardkøkken?

Morten Gjørup Andersen: »Jeg ville have valgt et mere klassisk køkken, men der var ingen tvivl om, at det var Kristina, der skulle vælge.«

Kristina Beck Andersen: »Grunden til, at jeg valgte snedkerkøkkenet, var, at det er så sindssygt smukt. Jeg elsker træets udseende og fornemmelsen af kvalitet og håndværk. Detaljerne, som følger med træet og det håndbyggede, får man ikke med et standardkøkken, hvor lækkert det end er. Jeg bliver glad hver gang, jeg åbner en skuffe, og det er det første, jeg ser om morgenen, og det sidste, jeg ser, inden jeg går i seng.«

Kristina Beck Andersen ville ikke lægge køkken og spisestue sammen, for hun ville bevare den intime stemning. Morten Gjørup Andersen ville gerne kunne se ind i spisestuen. Løsningen blev et vindue med samme profiler som køkkenet mellem de to rum. På den måde skabes sammenhæng og en følelse af at være sammen, selv om man er i to rum. Fold sammen
Læs mere

Hvordan valgte I, hvordan køkkenet skulle indrettes?

Kristina Beck Andersen: »Mange spurgte, inden vi gik i gang med ombygningen, om vi ikke skulle rive væggen mellem køkken og spisestue ned. Men jeg kan godt lide, at der  i køkkenet er en mere intim stemning, og jeg vil hellere have, at man sidder lidt trangt, men er sammen. Når jeg f.eks. laver syvretters menuer, står jeg meget ved køkkenbordet mellem retterne, og så er det hyggeligt stadig at være en del af selskabet. Morten ville gerne kunne se ind i spisestuen, så vi fik vores snedker Bjarke til at et sætte vindue med samme profiler som køkkenet i væggen mellem rummene.«

Morten Gjørup Andersen: »Vi vidste fra starten, at vi ikke ville have overskabe. Eneste udfordring var køleskabet, som blev placeret for enden af rummet, og så fik vi overskabe helt oppe under loftet, der ikke er ret dybe, så man ikke føler, man får dem i hovedet. Vores ønske var, at køkkenet skulle være et leverum, ikke alene et madværksted. Antiminimalisme med italiensk eller fransk inspiration.«

Hvilken stemning har I ønsket at skabe?

Morten Gjørup Andersen: »Målet var at skabe ‘Kristinas restaurant’, og der må stemningen gerne være rar og personlig. Vi ville have en effekt i køkkenet, der ligesom køkkenet er unikt, så vi skabte en messingvæg, hvor snedkeren skabte hylder til. En anden vigtig ting er belysningen. Den skulle kunne reguleres, så man både har det gode arbejdslys og den rare hyggebelysning. Vi har også valgt at have billeder i køkkenet, og lige nu har vi kunstneren Henrik Fischer i gang med at male to malerier, hvor vores familie indgår.«

Var det svært at vælge træsort?

Kristina Beck Andersen: »Det var vildt nemt! Jeg har altid vidst, at jeg ville have eg. Det skulle være gedigent, og eg er en lækker dansk træsort. Vi var selv nede på Snedkeriet KBH og var med til at vælge Dinesen-gulvplankerne ud. Jeg elsker det naturlige i træet, og jeg bad om, at de tog så mange planker med ‘fejl’ som muligt. Det giver spil og er ikke så poleret, og jeg er vild med, at jeg har fået så mange butterflies. Det er detaljerigdom uden at kamme over. Vi har ladet egetræet gå igen i vores gamle Børge Mogensen-stole, og vi har valgt et spisebord i røget eg fra Scharling Woodwork. Det ekstra smukke er, at kanterne er lyse, fordi de ikke tager farve, når træet bliver røget. Gulvet var også nemt at vælge. Det er Komon-fliser i hvid og guld fra Made A Mano, og jeg har vidst, jeg ville have det gulv, siden jeg for årevis siden så det i Johan Bülows badeværelse i TV-programmet »Kender du typen«.