Klassiske bænke på Frederiksberg har fået comeback: »De er lange nok til, at man kan holde korrekt corona-distance«

Den originale Frederiksbergbænk er blevet fremstillet i 25 nye eksemplarer. De første kan man allerede nu indtage ved Frederiksberg Runddel – og eftersom den er længere end københavnerbænken, er det nemmere at holde afstand.

En af Frederikbergsbergbænkens fortrin frem for københavnerbænken er ifølge formand for kultur- og fritidsudvalget Nikolaj Bøgh (K), at det er en del nemmere at holde afstand. Her med borgmester Simon Aggesen (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederiksberg Rådhus
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da et flertal i Frederiksberg Kommunes by- og miljøudvalg i 2018 besluttede at udskifte bænkene på landets mest majestætiske allé, var der ikke nogen, der havde hørt om coronavirus, men man skulle næsten tro det.

Udvalget besluttede, at den originale Frederiksbergbænk, der stod på Frederiksberg Allé frem til 1976, skulle tilbage og erstatte de bænke, der står på alleen i dag.

Nu er de første to af i alt 25 nyfremstillede eksemplarer stillet op på Frederiksberg Runddel, hvor solglade indbyggere kan læne sig tilbage med behørig afstand til sidemanden eller kvinden. Bænkene er nemlig både større og længere end dem, som altså nu skiftes ud.

Frederiksbergbænkene er udført i genbrugsjern, og der er anvendt dansk stilk-eg i stedet for tropiske træsorter for at sikre en bedre holdbarhed og en mindre belastning for klimaet. Ved hjælp af en ny teknologi, hvor man bruger en 3D scanner, har man kunnet skabe en nøjagtig kopi af de gamle bænke.

Da alleen fik et løft

Frederiksbergbænken blev oprindeligt tegnet i forbindelse med, at Frederiksberg Allé gennemgik en større omlægning i 1926-1927.

Nu var det tid til elektrificeret belysning, og ikke færre end 460 lindetræer gav alleen nyt liv. Samtidig fik de promenerende frederiksbergborgere mulighed for at tage et hvil undervejs på de nye bænke, som kommunens stadsarkitekt, Sigurd Aage Kjeldgaard Lauritzen, havde tegnet. Han var chefarkitekt i Frederiksberg Kommune fra 1909-1940.

Et nostalgisk tilbageblik på den oprindelige bænk, som nu vender tilbage til Frederiksberg Allé. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederiksberg Rådhus.

Bænkene blev dengang fremstillet på Frederiksberg Jernstøberi, og Frederiksberg Allé var sammen med Frederiksberg Runddel det sted i kommunen, hvor der var opstillet flest Frederiksbergbænke. Men bænken har også stået på Langelands Plads og Danas Plads.

I 1976 blev de sidste 14 intakte Frederiksbergbænke imidlertid samlet ind, og 13 blev opstillet ved Runddelen, hvor der stadig står fire af de originale – plus altså nu de to nye, der er skabt efter den originale tegning.

Nikolaj Bøgh (K), formand for kultur- og fritidsudvalget på Frederiksberg

»Og så er der det smarte ved bænkene, at de er lange nok til, at man kan holde korrekt corona-distance.«


Større end københavnerbænken

Den kendte allé har for nyligt fået nye træer, da de gamle blev syge og gik ud. Beslutningen om også at skifte bænkene ud, har dog ikke mødt klapsalver fra alle sider. Nogle mente, at pengene kunne være brugt bedre, og at de eksisterende bænke ikke fejlede noget.

I 2018 – efter der var fundet flertal for at aktualisere det gamle design – udtalte rådmand Thyge Enevoldsen (EL) her i Berlingske blandt andet, at: »Det er forkert at sige, at nu er bænkene ikke længere fine nok til Frederiksberg Allé, men fine nok til at blive brugt andre steder i byen.«

Formand for kultur- og fritidsudvalget på Frederiksberg Nikolaj Bøgh (K) mener imidlertid, at de 20-25.000 kroner per bænk er givet godt ud. Han understreger desuden, at Frederiksbergbænken kan noget mere end københavnerbænken, som findes et utal af steder i hovedstaden.

Københavnerbænken, her på Strøget, er noget smallere end Fredriksbergbænken, som snart kommer til at stå på hele Frederiksberg Allé. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

»Frederiksbergbænken er noget større og mere monumental end den almindelige københavnerbænk. Den er også længere og har flere brædder i sæde og ryg samt et støbt midterparti og to stangbolte til at holde sammen på konstruktionen,« siger Nikolaj Bøgh og tilføjer:

»Og så er der det smarte ved bænkene, at de er lange nok til, at man kan holde korrekt corona-distance«.

Inden for de kommende fire-fem uger bliver de resterende bænke samlet og stillet op på alleen.

De to første nye Frederiksbergbænke får snart selskab af flere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederiksberg Rådhus.