Jul i stylistens hjem: Fem tips til det smukke julebord

Med en lofthøjde på 6,5 meter i stuen kræver det mere end et almindeligt juletræ for at frembringe en hyggelig julestemning. Som stylist er Masi Normann-Balouch heldigvis vant til at tænke både stort og visuelt, og hun er ikke bange for at finde den ekstra lange stige frem, når stjernen skal sættes på toppen af juletræet.

I slutningen er november slæber Masi Normann Balouch fem kasser julepynt ind fra garagen og går i gang med at pynte op. Hun har en forkærlighed for julekugler og gran. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anitta Behrendt

På den sorte hoveddør i den arkitekttegnede funkisvilla i Roskilde byder en overdådig juletræsformet grandekoration decembergæster velkommen, når Masi og Jimmi Normann Balouch sammen med deres to børn, Edison og Elenora, inviterer til julekalas.
Også på julebordet har Masi Normann Balouch, der arbejder som stylist, brugt bunker af grangrene fra de grønne nåletræer, så det næsten ser ud som om, man sidder midt i en skov.

»Sidste år lagde jeg helt tilfældigt nogle grangrene på bordet, da jeg skulle binde en adventskrans. Det så virkelig fint ud. Den idé har jeg bygget videre på, så i år er jeg gået all in og har fyldt hele bordet op med gran, tilsat kugler og levende lys,« siger hun.

Helt naturligt mener Masi Normann Balouch også, at juletræet er det vigtigste i et julehjem. Og da familiehjemmet tilbyder 6,5 meter til loftet, kan man lige så godt kaste sig ud i et træ af ekstraordinære dimensioner.

»Et juletræ er et must. Uden juletræet, ingen julestemning. Sidste år var træet 3,5 meter, og i år har vi fundet et træ på 4,5 meter. Det er vitterligt meget højt. Det var lige før, vi ikke fik topstjernen sat på, fordi vores stige knap nok kunne nå derop. Og så tog det mig tre timer at pynte træet,« siger Masi Normann Balouch.

Intens jul

Hele fem store kasser med julepynt bliver hvert år slæbt ind fra garagen i slutningen af november.
»Jeg samler på julekugler. Dels fordi de i dag laves så smukt med pailletter, velour, farver og fjer, og dels fordi en julekugle indikerer jul så godt. Min favoritkugle har jeg liggende på mit julebord. Kuglen har samme farve som pistaciemarcipan, så man får helt lyst til at spise den,« fortæller hun.

Samlingen af glaskugler går fra den lyse pistacie til en mørk skovgrøn, men her findes også mørkerøde nuancer og en større mængde i gyldne farver.

»Jeg er vokset op med de traditionelle julefarver som barn, og det sidder stadig fast i mig. Grøn, guld og rød er ægte julefarver for mig, og det er dem, jeg bliver draget af, når jeg falder for nye julekugler. Til gengæld bruger jeg mange flere nuancer af hver farve og i et miks af materialer for at danne et mere unikt udtryk,« siger hun.

Denne jul har Masi Normann Balouch valgt en fortættet julestil. Derfor har hun også prioriteret de mørke farver for at skrue helt op for en intens stemning.

»Normalt bruger jeg ikke mørke farver som bordeaux og mørkegrøn som basisfarver, men det har jeg gjort i år. Der skulle bare noget ekstra til, følte jeg. Og vores store rum kan sagtens bære det. De mørke farver fremhæver også de mange levende lys, som er et must på mørke decemberdage for at skabe ægte julehygge,« siger Masi Normann Balouch.