Hvor Søren Kierkegaard udåndede: Historisk plads midt i København får nyt design

Det er ikke en hvilken som helst plads, københavnerne nu kan lægge vejen forbi for at se på design med en kop mokka i hånden. Designmuseum Danmark ligger i de bygninger, der husede byens første offentlige hospital, og nu skal pladsen ved museet være mere oplagt at besøge.

På den ny plads foran Designmuseum Danmark kan man nu se design i store glasmontre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en alder af 42 år faldt Søren Kierkegaard en oktoberdag bevidstløs om på gaden. Han blev bragt til Frederiks Hospital, som tog imod filosoffen og plejede ham. Helbrede ham kunne hospitalet ikke, og godt en måned senere åndede han ud.

»I dette hus døde Søren Kierkegaard 11. november 1855,« fortæller et skilt på facaden af Designmuseum Danmark og minder os om, at der her er tale om en bygning med en vigtig københavnerhistorie. I bygningen blev Danmarks første offentlige hospital indviet i 1757 på kong Frederik 5.s fødselsdag.

LÆS TORBEN WEIRUPS ANMELDELSE AF DEN NYE PLADS

Frem til cirka 1910 var bygningen, som i dag huser Designmuseum Danmark, et hospital. Det var blandt andet her, Søren Kierkegaard døde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ole Woldbye .

Det var netop Frederik 5., som grundlagde hospitalet ud fra en tanke om, at indlæggelse ikke længere skulle være forbeholdt byens rige borgere, men også ubemidlede, som her kunne blive plejet og behandlet ganske gratis.

Fra tiden da bygningen stadig fungerede som hospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: Helga Meisen (læge på hospitalet).

Hospitalet var tegnet af arkitekterne Nicolai Eigtved og Laurids de Thurah fra 1752 til 1757 som led i kongens plan om byens helt nye kvarter, Frederiksstaden. Mens hospitalet var tiltænkt alle, blev den nye bydel imidlertid opført til byens overklasse og lignede derfor i højere grad et palads end et hospital – i modsætning til Rigshospitalet, der overtog hospitalsdriften fra Frederiks Hospital i 1910.

Lykkens galocher

Efter at den sidste patient forlod hospitalet i Frederiksstaden, gik det løs med planerne om et nyt museum. I 1920erne blev bygningen istandsat og indrettet på ny – til opgaven havde man hyret arkitekterne Ivar Bentsen og Kaare Klint, og Det Danske Kunstindustrimuseum, som hidtil havde holdt til på H.C. Andersens Boulevard, rykkede ind.

Maj 1945: Forgården fyldt med frihedskæmpere.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Bredo Grandjean.

Mange årtier senere, i 2011, skiftede det navn til Designmuseum Danmark, og nu er det så blevet tid til endnu en opgradering af pladsen foran det historiske palads.

Blandt andet er gitterporten fra hospitalstiden blevet restaureret – den er i øvrigt nævnt i H.C. Andersens eventyr »Lykkens galocher«, hvor han bemærker, at »enhver københavner ved nu, hvorledes indgangen til Frederiks Hospital i København ser ud, men da rimeligvis også nogle ikkekøbenhavnere læse denne historie, må vi give en kort beskrivelse.«

Det vil vi her spare læseren for og i stedet opfordre til at lægge vejen forbi Bredgade 68, hvor syge og raske gennem tiden er gået gennem porten, der fører ind til Københavns nye plads.

De gamle gitterlåger er bevaret på den nye plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

I modsætning til forgangne tider kan man nu om dage tilmed varme sig på en kop baristakaffe med udsyn til rokokoarkitektur og moderne design.