Her kan du møde kronprinsen og det halve kongerige

Frederiksborg Slot er udenpå og indeni en stor oplevelse i sig selv. Men slottet rummer også en omfangsrig portrætsamling. I denne weekend føjes et nyt maleri til samlingen. Kronprins Frederik er blevet malet af musikeren Kasper Eistrup

Frederiksborg Slot er hjemsted for Det Nationalhistoriske Museum. Her illustreres Danmarks-historien med portrætter af kendte og kongelige Fold sammen
Læs mere

Blandt perlerne i den danske sangskat finder vi muntre linjer, som lyder: Øl er godt. Og Øl er sundt. Og derfor drikker vi det året rundt.

Der findes også en version, der går ud på, at vi drikker det døgnet rundt. Så er det nok knap så sundt. Bortset fra for det danske kunst- og kulturliv, der får tilført betydelige midler fra Carlsbergfondet og Ny Carlsbergfondet.

Frederiksborg Slot med Det Nationalhistoriske Museum kan vi således takke tørstige mennesker for. Det var Carlsbergs grundlægger, J.C. Jacobsen, der i 1860 betalte for restaureringen af slottet efter en omfattende brand og for 140 år siden stiftede museet med portrætsamlingen. Det sidste ud fra et ønske om at styrke nationalfølelsen på et tidspunkt, da nationen blødte af tab på grund af krige med først England og senere Tyskland, tabet af Norge, statsbankerotten osv. osv. Museet drives af Carlsbergfondet.

Glæden ved Danmark

J.C. Jacobsen havde blandt andet en forestilling om, at billeder af heroiske scener fra Danmarks-historien sammen med malerier forestillende det danske landskab kunne bidrage til glæde og stolthed over Danmark. Selv er Bryggeren mindet i en af slottets mange sale – rum nr. 67 – og andre kendte og fremtrædende mænd og kvinder inden for politik, videnskab, kunst osv. er erindret for eftertiden i den store portrætsamling.

Nogle af billederne har mere historisk og kulturhistorisk interesse end egentlig påfaldende, kunstnerisk kvalitet. Men det betyder mindre. Det er anbefalelsesværdigt at gå gennem salene og se portrætterne af nogle af dem, der var med til at påvirke historiens gang malet på en måde, der også reflekterer kunsthistoriens gang fra naturalisme over den gradvise opløsning af motivet gennem en lettere penselføring (men man kan selvfølgelig stadig se, hvem det forestiller) til for eksempel Thomas Kluges og andres knivskarpe, dystre überrealisme.

Blandt de portrætterede i Det Nationalhistoriske Museums samling er Anders Fogh Rasmussen malet af Thomas Kluge. Kluge har fastholdt den tidligere statsminister i et historisk øjeblik: Underskrivelsen i 2002 af traktaten om udvidelsen af EU. Et lille blåt bogmærke skal minde Anders Fogh om de liberale rødder. Fold sammen
Læs mere

Med borgerskabets indmarch i magtens korridorer blev også driftige mænd men ikke så mange kvinder portrætteret. Ellers har monarkerne gennem tiderne været et favoritmotiv – dem var dem, der navnlig tidligere havde midlerne til at betale malerne – og Dronning Margrethe er takket være fonde og private pengetanke en af de hyppigst portrættere i Danmarks-historien.

Kronprinsen er ved at komme efter det – og nyeste portræt, der kan ses fra denne weekend, er malet af Kasper Eistrup; musiker og komponist kendt blandt andet som forsanger i Kashmir. Men i de senere år stadig mere optaget af at male. Portrættet af Kronprinsen er bestilt af Det Nationalhistoriske Museum, der i forvejen ejer adskillige portrætter af Kronprinsen. De har gennemgående en mere officiel karakter: Kronprinsen i galla på vej til at varetage repræsentative opgaver. Kasper Eistrups portræt, der hedder Lancier, viser en ganske anden side af Kronprinsen. Tilbagetrukket i en pause fra dansen i en slags selskabslokaler og alene et øjeblik med sin Martini. Melankolien siver gennem billedet. Fra de svindende børnetegninger i væggen ned til made a mano-gulvet. Og så Kronprinsens trætte, trætte ansigt fastholdt i et privat øjeblik. Som vi alle kan have det, når vi er gået bort fra festen og sidder i egne tanker. Kun holdt oppe af selerne og sofaen og forfriskningen dér i hjørnet af selskabslokalet. Om lidt er det showtime igen.

Kronprins Frederik er blevet malet af Kasper Eistrup på bestilling af Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød. Billedet vises frem til 3. marts. Fold sammen
Læs mere

Fontænen forsvandt

Portrættet af Kronprinsen, der kan ses fra denne weekend, indgår i en større udstilling af billeder af Kasper Eistrup, som vises til 3. marts. Kasper Eistrups figurative malerier er fyldt med fortællinger og referencer til rockmusik og popkultur – og en betragtelig del af dem rummer den samme grundstemning af melankoli, af opløsning og eftertænksomhed som portrættet af Kronprinsen. Mennesker fastholdt i private øjeblikke, sammensunkne i egne tanker. Er det en del af tidsånden, Kasper Eistrup portrætterer?

Som sådan er grundtonen i Kasper Eistrups billeder væsensforskellig fra mange af malerierne i portrætsamlingen, der ofte viser myndige, handlekraftige, magtfulde mænd og kvinder. De skabte riget.

Hans van Steenwinckel skabte Frederiksborg Slot. Den indvandrede nederlandske 1500-talsarkitekt påbegyndte i hvert fald projektet, der blev fortsat af hans sønner i årene 1602-25 på befaling af Christian IV, der var født på det nuværende slots forgænger og besluttede sig for at bygge et nyt.

Slottet ligger meget smukt i landskabet omgivet af vand. Men ikke mere end at man kan komme ind i gårdspladsen. Her kan man overveje at dvæle ved fontænen i gården. Og begræde at det ikke er den originale. Adrian de Vries' vandkunst fra omkring 1620 blev stjålet af svenskerne i 1659.