Her er fem fantastiske cykelbutikker

Det er ikke længere nok at trille rundt på en masseproduceret Raleigh. I verdens bedste cykelby skal din tohjulede naturligvis være et perfekt udtryk for din unikke personlighed. Find vej til din drømmecykel her.

TrackBikeShop Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund

Den stilfulde

Foto: PR-foto: Colourbox.

I byens mest minimalistisk indrettede cykeltempel hænger cyklerne som kunstværker i vinduerne, som på et galleri. Gennemdesignede enkeltdele, fra nav til bremser, ligger på display som kostbare smykker hos en juveler, badet i spotlys.

Hos Cykelmageren har man selv designet og håndkreeret cykler fra bunden i tyve år, altså længe før den slags individualiseret detalje-fetichisme blev moderne i cykelverdenen. Og her bygger de altså det hele selv. Både hjul, rammer, lygter og låse.

Det er her, du skal hen, hvis din hånd helst vil gribe om et håndlavet styr i mahogni. Eller hvis du vil have håndlavede lygter, der spændes fast til styret med specialfabrikerede læderholdere og ligner noget designet af Stelton. Og som Paul Smith i øvrigt sukker over på sin blog.

Folkene bag er, med egne ord, »meget nørdede«, når det kommer til design og funktionalitet. Et hot tip her fra spydspidsen af cykelstil?

Det der med neonfarvede hjul, der skriger »se på mig« er allerede yt. Nu går man tilbage til voksne grundfarver, der hviler i sig selv. Såsom diskret mørkegrøn.

Hvad: Cykelmageren
Hvor: St. Kongensgade 57, Kbh. K, tlf. 33 11 12 11
Hvornår: Man.-fre. kl. 10-18, lør. kl. 11-15

Den med ét gear

Foto: Morten Germund.


»Vi synes, gear er unødvendige i København«. Sådan lyder det fra Track Bike Shop på Nørrebro. Og den er hele byens hipsters forlængst hoppet med på.

Selvfølgelig har man da en fixie-cykel! Men før specialbyggede ét-gears-cykler med fastnav blev allemands-eje (i hipsterkredse, ihvertfald, red.), var det her, firstmoverne shoppede løsdele.

Track Bike Shop bliver da også nævnt allerøverst i tråden med gode butikstips på forummet fixie-king.dk, hvor cykelbude og andre cykelfetichister deler gode råd om indkøbssteder.

Som en sand slikbutik for cykelentusiaster er hjørnelokalet fyldt med kulørte enkeltdele i alskens farver - og direkte kig til værkstedet.

Bygger man selv, koster en cykel fra 6.000 og op. Og sådan er det bare, slår Track Bike Shop fast. Men Track Bike Shop har også færdigbyggede cykler til dem, der har et lidt mindre budget.

Hvad: Track Bike Shop
Hvor: Rantzausgade 2, Kbh. N., tlf. 32 11 69 12
Hvornår: Man-fre 10-18, lør 10-15

Den med Afrika

den socialøkonomiske virksomhed Baisikeli, som genbruger gamle cykler og sender dem til Afrika... Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Vil du hellere i nærkontakt med den københavnske cykelundergrund (dem der spiller cykelpolo og triller rundt nede i Boblehallen og bygger farvestrålende transportable cykelmusikmaskiner à la Karmakanonen), er Baisikeli et rigtig godt sted. Her finder man både funky caféhygge og et kæmpeværksted drevet af ægte cykelnørder med en fortid som cykelbude og hjertet på det helt rigtige sted.

De sørger for at sende de cykler, der ikke (længere) bruges i Danmark, videre til Afrika, hvor de gør en kæmpe forskel for den enkeltes liv.

Baisikeli bygger både nye cykler fra bunden og sætter gamle i stand, som så sælges til meget rimelige priser - inklusiv et halvt års garanti. Det er også muligt at leje cykler. Eller bare komme forbi og drikke en kaffe og nyde den gode cykelstemning. Med ekstra god samvittighed.

Hvad: Baisikeli
Hvor: Ingerslevsgade 80, Kbh. V
Hvornår: Man.-fre. kl. 07.30-18, lør. kl. 10-14 (café 10-18), søn. lukket (cafe 10-18)

Den sejeste

Foto: PR-foto: Colourbox.

»Byens sejeste cykler« finder man hos Cykelthomas i Frankrigsgade, som specialiserer sig i cruisercykler. Den slags, der ligger lavt i gadebilledet. Choppers og lowriders med brede hjul og endnu bredere sadler. Hvor der virkelig er kræset for detaljerne: Ventilhætter formet som dollartegn og dødningehoveder. Pedaler formet som malteserkors.

Nogle vil have det forkromet og poleret, andre så råt som muligt, lyder det fra Cykelthomas selv. Det handler om at sætte sit eget præg på cyklerne.

Der er også et helt miljø om de lavtliggende cykler, hvor man mødes og cruiser gennem byen i hyggetempo på de farvestrålende mesterværker.

Næste omgang er et julecruise den 18. december. Omkring 30 deltager normalt på de hyggelige by-cruises. Og alle er velkomne, hvis de har en lækker (lav) cykel. Og et højt humør.

Hvad: Cykelthomas
Hvor: Frankrigsgade 12, Kbh. S, tlf. 32 84 14 04
Hvornår: Man.-tors. kl. 10-18, fre. kl. 10-17, lør. kl. 10-14

Den sporty

Foto: PR-foto: Colourbox.

Er du typen, der holder af intervalbaseret landevejstræning eller suser offroad-kækt gennem skoven på din specialbyggede mountainbike med vind i håret og efterårsløvet sprøjtende fra dine frygtløse cykeldæk, så er Soigneur noget for dig. Her koncentrerer de fire cykelnørdede indehavere sig om sportscykler - landevejsracere og mountainbikes - og de har kun håndplukkede varer samlet i det, de selv kalder »en legetøjsbutik for voksne«.

»Soigneur« er navnet på den person, der tager sig af de professionelle cykelryttere og deres behov for mad og massage, og østerbrobutikken sælger da heller ikke bare cykelgearet, men afholder også mekanikeraftener og lignende, hvor man kan lære alt om at tage sig ordentligt af sin tohjulede ven. Inklusiv kæderens og bremsejustering.

Og det er godt at kunne, hvis man går hele vejen og kun vil have det bedste af det bedste: Soigneurs dyreste (og givetvis afsindigt labre) cykel koster 120.000 kr.

Hvad: Soigneur
Hvor: Strandvejen 6, Kbh. Ø, tlf. 39 29 71 70
Hvornår: Man.-fre. kl. 10-18, lør. kl. 10-14