Guldsmed Charlotte Lynggaard: »Stilfulde mennesker fortæller aldrig alle deres hemmeligheder«

Guldsmed og kreativ direktør Charlotte Lynggaard er ikke bare kendt for sine smykker, men også for sin gode smag. Til foråret er hun aktuel med en ny kollektion designet til herrer, inspireret af mændene i hendes liv. Her fortæller hun om sine egne æstetiske valg og fravalg i AOKs nye serie »Velklædt«.

Guldsmed og kreativ direktør Charlotte Lynggaard er ikke bare kendt for sine smykker men også for sin gode smag. Foto: Ole Lynggaard S&M Fold sammen
Læs mere

Hvad skal den velklædte kvinde altid have i sin garderobe?

Et par flotte herrebukser. De fungerer lige så godt med en T-shirt til som med en blazer. Og en god kjole, man kan smide over hovedet og så ikke tænke yderligere over sin påklædning. For mig handler god stil om at have tøj på, som man kan bevæge sig i. Elegant uden at være damet. Det klassiske kan altid brydes op med en T-shirt, et par sneakers eller et tørklæde.

Hvad er kvalitet for dig?

Når man kan se, at der er mandetimer i et stykke tøj eller et smykke. Der er blevet kælet for detaljen, og tingene er ordentligt lavet. Syningerne skal være lige, og selv om et smykke er kunstnerisk eller vildt, må det ikke være sjusket. Hvis vi skal være bæredygtige, skal vi købe ting, der har en lang levetid. Jeg har altid sagt til mine børn, at de må lave lige, hvad de vil, bare de gør sig umage. De må ikke jappe. Det holder jeg ikke ud.

Hvordan synes du generelt, den danske kvinde er klædt?

Der er sket meget i de seneste år. Hun er blevet mere kunstnerisk, opfindsom og meget mere modig. Førhen var det altid i udlandet, man skulle hente inspiration. Nu kan du finde den lige her i vores egne gader. De danske kvinder ser godt ud, fordi de er klædt, så de ser handlekraftige ud. De har en hverdag med både job og familieliv, og de har fundet en stil, der passer til.

Et af Charlotte Lynggaards smykker. Foto: Ole Lynggaard S&M Fold sammen
Læs mere

Hvad kunne du aldrig finde på at tage på på arbejde?

En kjole med slæb, for jeg skal så meget op og ned af trapperne. Men ellers kan jeg finde på at tage næsten alt på. Indimellem ryger der også et par meget høje hæle eller en lang, boheme-kjole med flade sandaler til. Jeg tager ikke udstyr på for udstyrets skyld, men det må gerne være vildt, så længe jeg kan bevæge mig.

Hvad er dit bedste køb?

Lige nu er det en stor shopper fra Yvonne Koné, hvor jeg kan proppe hele mit liv ned i. Min taske skal kunne udfylde alle behov, og jeg skal kunne overleve med den alene. Jeg har også nogle gode vintageoveralls. Med årene er jeg begyndt at klæde mig mere og mere enkelt, fordi jeg altid styler tøjet med mine smykker, der kan være klassiske eller mere feminine og kunstneriske afhængigt af årstiden.

Til foråret er Charlotte Lynggarard aktuel med en ny kollektion designet til herrer, inspireret af mændene i hendes liv. Foto: Ole Lynggaard S&M Fold sammen
Læs mere

Hvad er de klogeste stilråd, du har modtaget?

Det har været dem, jeg har fået fra min mor. Hun har altid været en stor inspiration, fordi hun er elegant og kunstnerisk på samme tid. Hun har været min ledetråd, når jeg var i tvivl om min egen stil. Men jeg trodsede hende, da jeg i sin tid begyndte at gå med min fars stribede pyjamas i skole. Det var i 3.g, længe inden det blev en almindelig mode. Hun syntes, det var det værste, jeg kunne gøre. Jeg elskede at have noget på, som man ikke så andre steder.

Hvornår bliver forbrug til overforbrug?

Hvis man bare køber uden at have plads til det. Når skabet er proppet, og man bare fylder mere på. Vi har jo alle sammen lyst til nye ting, men det er vigtigt at holde orden i det, man allerede har. Jeg tager ofte det hele ud og finder ud af, hvad jeg kan passe, hvad jeg har brug for, og hvad jeg ikke har brug for. Det er vigtigt at tjekke ind jævnligt og spørge sig selv »behøver jeg virkelig denne her sag?« Det gælder ikke bare tøj, men også dit køkkengrej, og hvad du ellers omgiver dig med. Det tynger dig bare, hvis du har for meget. Så bliver det for mig overforbrug.

Kvalitet betyder meget for Charlotte Lynggard – særligt når hun selv designer. Dårligt håndværk er noget af det, hun bryder sig mindst om. Foto: Ole Lynggaard S&M Fold sammen
Læs mere

Hvad kunne du aldrig finde på at købe?

Dårligt håndværk. Det har ikke noget med pris at gøre. Det værste, jeg ved, er ting, der er dårligt syet, eller overproduktion af tøj. Tænk, at der bliver brugt ressourcer på at producere tøj, som du får stød af at røre ved. Hvis du vil købe en billig kjole, så kan du jo finde de vildeste og mest kreative ting vintage. Men det kræver tid og modet til at tage noget på, der ikke ligner det, du ser på Instagram. Jeg ville ønske, at flere unge i dag turde være mere individuelle, og tage det på, de ville. De er alt for bange for at træde ved siden af.

Hvilken beklædningsgenstand er mest undervurderet?

Undertrøjen er undervurderet. Før du har styr på basen, kan du ikke bygge videre på det andet. Jeg er lidt »mormor«, hvad det angår, og jeg har altid prædiket om gode undertrøjer til mine børn. Køb smukke undertrøjer, så kan du holde varmen om vinteren, og om sommeren er en tanktop med et par jeans og et smykke altid smukt.

Hvad gør stilfulde mennesker aldrig?

Fortæller alle deres hemmeligheder.