Guide: De 6 gode ostebutikker

Den modnede mælkespise er fantastisk og meget mere end supermarkedernes mainstream-udvalg. AOK guider til seks skønne og meget forskellige ostebutikker.

Foto: Jorge Guerrero

La Fromagerie

Foto: Rasmus Kramer Schou.

La Fromagerie på Østerbro er ejet af Christophe Ganthier, oprindeligt fra Champagne i Frankrig og i 15 år ejer af Coq & Ko i Hellerup. Med sin udtalte charme har han hevet en stor del af stampublikummet med ind til sin osteforretning, som åbnede ultimo 2013. Han er om nogen en ægte ostemand, og hans øjne brænder, når han på flydende dansk og en ligetil facon forklarer om lagringstider og specielle urter på eksotiske bjergskråninger.Her er 200-300 oste fra otte lande at vælge imellem, og de sælger ca. et ton ost om ugen. Helt unikt er ca. 90 procent af deres oste lavet på råmælk – og man kan få Comté lagret i 28 mdr. Mums.Hver fredag og lørdag er der næsten ostefest i kælderen. Det vrimler med folk, og snakken går lystigt, når Christophe sætter et stort udbud af smagsprøver frem. Bienvenue.

Den modne

Foto: PHILIPPE WOJAZER.

Det kan godt være en udfordring at være en økonomisk bevidst og sparsommelig osteentusiast i København. Ofte er priserne skruet urimeligt meget i vejret, og Prima Donna på tilbud bliver lidt banalt i længden. Men tæt på Svanemøllen station ligger en lille, beskeden ostebutik, som sælger virkelig god ost til prisen. Hele hemmeligheden er, at ostene er meget modne og ofte skal spises hurtigt. Det er derfor et oplagt sted at købe ind til det store ostebord, eller hvis man tilhører dem, som bedst kan lide sin rødkit eller gorgonzola lige før sidste salgsdato. Er man heldig, kan man få en hel reblochon-ost til 60 kroner, og det er nærmest, hvad en halv koster andre steder.Udvalget skifter hele tiden, så man kan ofte gøre et ægte ostescoop. For eksempel gode, kraftige camembert-oste, som virkelig kan få én til at føle, at man lever. Derudover er udvalget af skæreoste fint, og man kan købe Christiansø-sild og gode spegepølser.

Den franske

Foto: PR.

På Jægersborggade, lige ved siden af GRØD, ligger en dejlig, usnobbet franskmand, som har et lille og godt udvalg af franske delikatesser. Han har ikke mange oste, men de, han har, er nogle af byens bedste og med priser, som får andre delikatesseforretninger til at virke urimeligt dyre. Det lille udvalg skifter tit, men han har dog for det meste den dejlige komælksost Morbier. Osten har en fin streg af aske i midten og indeholder både mælk fra morgen– og aftenmalkningen. Her har den lige lagret en anelse længere og smager derfor lidt mere af stald og ko. Det er lige før, man kan se en fransk bjergbonde for sig, når man spiser den. Hvis man er til brie, har La Bouchée en Brie de Meaux, som har vundet en guldmedalje i en fransk ostekonkurrence. Noget, som ejeren gør meget ud af at fortælle. Skal man have andet end ost med hjem, så kan hans anderilletten på dåse anbefales. Der er generelt meget at komme efter, selv om udvalget er småt.

Den enorme

Foto: Linda Kastrup.

Superbest i Rotunden har for nylig gennemgået en kæmpe forandring og hedder nu også Hellerup Foodmarket. Det lyder eksklusivt, og det er det faktisk også. Der hersker nærmest sydeuropæiske tilstande i udbuddet. Det eneste, der ikke er specielt sydeuropæisk er priserne. Men det kan næsten tilgives, så snart man ser osteafdelingen, som mildest talt er imponerende. Udvalget er enormt, og der er noget for enhver smag. Præsentationen er elegant, og for en gang skyld betjenes man af supermarkedsekspedienter, som rent faktisk ved, hvad de snakker om. Ud over alverdens oste har madmarkedet et seriøst udvalg af oliven og andet tilbehør. Ligesom der ved siden af alle ostene er en velassorteret vinafdeling, som har gode bud på ostevenlige hvidvine. Det er en skrøne, at ost skal spises med rødvin. Hvidvin er generelt langt bedre selskab. En tysk Riesling Spätlese er for eksempel fabelagtig til kraftig blåskimmel.

Den italienske

Bag Fisketorvets mastodontiske storcenterfacade findes en havn med husbåde, roklub og egen kanal. I denne lille lomme af Sydhavnsidyl ligger det Italienske supermarked, Supermarco, som er et sikkert værn mod vinterdepression og livslede. Allerede ved indgangen er det som at være i Italien, og den lettere rodede æstetik er meget autentisk. Her dufter skønt af parmaskinker, salsicciapølser og så selvfølgelig af ost. Udvalget er stort og godt og opfylder de fleste forventninger. Der er mange forskellige Pecorino-oste (lagret italiensk fåreost) at vælge imellem. Den med store, sorte peberkorn er særligt anbefalelsesværdig. Den Comté-lignende ost Fontina er også værd at nævne og smager perfekt af alper og skiferie. Ligesom den økologiske bøffel-mozzarella, som klæder de fleste gratinerede pastaretter og går godt sammen med Supermarcos mange andre delikatesser. Hvis solen skinner, er det fantastisk at købe en espresso og sætte sig ud på bænkene langs kanalen og lege, at man er i Italien for en stund.

Den paradisiske

Foto: Anders Debel Hansen.

Et godt stykke ude ad Peter Bangs Vej ligger Grand Fromage. Den må være alle ostenørders paradis med sine mange unikke oste og søde ekspedienter, der nærmest bobler over af osteentusiasme. Det er her, man virkelig kan blive ostespecifik og finde oste, der ikke fås mange andre steder.

De mange danske oste fra små mejerier er lækre. Især ostene fra Ho, hvor den med tang er speciel, men smager skønt. Det fine udvalg af vine skal også nævnes. For eksempel smager den mineralske Phillip Heinz-riesling fra det tyske vinområde Pfalz fantastisk og går godt til faste og ikke alt for lagrede oste.

Grand Fromage er ikke billig, men til gengæld får man en uhyre høj kvalitet, som er meget beundringsværdig. Hvis man vil fejre noget specielt med en god ost, så er det her stedet. Udover de lækre oste, er både indretning og indpakning meget elegant.