Gode sæder, god lyd og god samvittighed – BIG BIO i Nordhavn er Danmarks første bæredygtige biograf

Det er imponerende, hvor langt det er lykkedes udviklere, arkitekter og biografejere at komme uden at forfalde til »green washing«.

Den plisserede facade leder tankerne hen på et bølgende fortæppe. Naboerne er meget tæt på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

En biografoplevelse med både gode stole, god lyd og god samvittighed er, hvad BIG BIO-konceptets bagmænd lover med deres nye biograf i Nordhavns såkaldte Århusgadekvarter. BIG BIO-bygningen er fra starten designet til at kunne certificeres til DGNB Guld, som er den næsthøjeste klassificering i det danske miljøcertificeringssystem. Al indretning er også bæredygtig.

Hamborg Plads i Nordhavn er ligesom resten af bydelen en meget urban og tæt oplevelse. Ingen skal komme her og klage over byfortætningen, har de tænkt hos By & Havn, Cobe og Sleth, da de udviklede planerne for området. Og her er godt nok tæt. Newyorker-tæt – hvilket er velgørende her så tæt på vandet, hvor blæsten er en konstant udfordring.

En lille plads i en tæt bydel

Hamborg Plads er den lille snilk, der er blevet tilbage mellem Frihavnstårnet, Konditaget, en stang almene boliger med butikker i stueetagen og så BIG BIO-bygningen, som Arkitema har stået for. Bygningen selv er kasseagtig som de fleste bygninger herude. Det kan der være en formmæssig pointe i – vi er jo i en gammel stykgodshavn – og bygningen er mest en biograf. Det er trods alt begrænset, hvor mange ejendommeligheder man skal finde på, når man tegner en enkel bygning med en enkel funktion.

»Arkitekterne har valgt at spille med på biografernes mytologi i det omfang, det kunne lade sig gøre, og huset står i en dybtrød, perforeret og anodiseret aluminiumsplade, der ser forrygende ud.«


Den er nydeligt trukket en smule tilbage i stueplanet og penthouseetagen på taget, sådan som det har været god latin siden funktionalismens barndom. Arkitema Architects er blandt landets bedste arkitekter, når det gælder den slags meget bundne opgaver med et stramt budget. Det bliver sjældent stor kunst, men det falder heller aldrig igennem og er altid gedigent, velovervejet og konsekvent gennemført. Således også her, hvor Partner Dorthe Keis har været hovedansvarlig for projektet.

Arkitekterne har valgt at spille med på biografmytologien i det omfang, det kunne lade sig gøre, og huset står i en dybtrød, perforeret og anodiseret aluminiumsplade, der ser forrygende ud. I hovedfacaden mod Hamborg Plads er biografens plader plisserede i en trekantet foldning, der i en ganske let abstraktion efterligner et bølgende fortæppe. Igen: konsekvent, effektfuldt og lige præcis så meget spas, den diskrete bygning kan tåle. Facaden med tæppeeffekten og det store transparente hjørne med biografens indgangsparti er disponeret i et flot, slankt modul, der hjælper med at give den ellers temmeligt klodsagtige klods, der er bygningens grundform, det nødvendige løft. Bygningen er egentlig en multibygning. Altså en bygning, der skal kunne anvendes til mange ting – i dette tilfælde til kontorer, restauranter og altså en BIG BIO. By & Havn ejer og udvikler bygningen sammen med Nrep, og det gør de for at kunne stille krav til bæredygtighedsprofilen.

Den bølgede facade er en meget effektiv festmarkør og meget elegant fundet på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

En bæredygtig biograf

DGNB-certificeringen betyder, at der er lagt meget høj vægt på bæredygtige og genanvendelige materialer i hele bygningen. Aluminium er i den sammenhæng et velegnet materiale, fordi det kan genanvendes stort set uden kvalitetstab. Den røde kasse har foreløbig kun udlejningen til biografen på plads, men det ser ud til, at der kommer restauranter i stueetagen ud til pladsen, der i parentes bemærket heller ikke er færdig endnu.

Man kan levende forestille sig, hvor livligt der kan blive på Hamborg Plads om sommeren – og man kan lige så livligt forestille sig, hvor meget ejerne af de dyre lejligheder i Frihavnstårnet vil ærgre sig, når de aften efter aften i sommerhalvåret vil være tvangsindlagt til udendørs abefest til langt ud på natten ovre hos naboen et par meter væk. Men sådan er det at bo i en tæt, tæt by, og forhåbentlig finder både beboere og næringsdrivende frem til den urbane optræden, der gør det muligt at leve fredeligt side om side.

Bygningen har solceller på toppen og som nævnt en halv penthouseetage, der kan indrettes til erhverv af en slags: mere kontor eller mere restaurant. Under alle omstændigheder en fin beliggenhed midt i Århusgadekvarterets smørhul – og igen må man sige: Meget tæt på genboerne i Frihavnstårnet, der i fremtiden nok skal passe på med solbadningen på deres altaner, hvis de ikke er ekshibitionistisk anlagt.

Alt i alt er det lykkedes arkitekter og udviklere at skabe en gedigen og velformet bygning uden de store anstalter. Man kan ærgre sig over, at bagsiden af bygningen er så decideret bagsideagtig – selv med aluminiumsplisseringer – og man savner en form for sokkel eller overgang der, hvor stueetagen træder ned på jorden. Det er et tilbagevendende problem med alle de nye bydeles bygninger, og jeg synes efterhånden, at modernismen skylder os en god sokkelløsning. De helt nøgne facader, der rammer fortovet uden nogen form for overgang, virker altid mere brutale på øjet, end godt er.

Og bæredygtig indretning

Indenfor i biografen har folkene bag BIG BIO for alvor taget bæredygtighedsudfordringen til sig. Henrik og Louise Obel, der ejer BIG BIO-kæden med biografer i Holstebro, Herlev og nu Nordhavn, har arbejdet sammen med indretningsarkitekten Morten Hedegaard og bæredygtighedseksperten Marie Engberg for at leve op til de skrappe krav, der var til bygningen. Al emballage er således komposterbar, og parret lover, at ud af de 36 ton affald, biografen årligt genererer, er det omkring 95 procent, der kan komposteres.

Al emballage er komposterbar, glassene er genbrugsglas, og kopperne er specialudviklede i Letland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Hedegaard har indrettet med beton, aluminium og FSC-certificeret douglasgran. Malingen er vandbaseret og spartelmassen specialudviklet. Alle glas i baren er genbrugsglas, og kaffekopperne kommer fra Letland og er fremstillet i en proces, der hærder overfladen uden glasur. Efter at filmfremvisning blev digital, skaber selve den proces ingen forurening, og varmeregnskabet går op med både solpaneler, grøn strøm og naturgas til opholdszonens pejs.

Biografen vil gerne tage den moderne deletænkning til sig og tilbyder således en hel stribe arbejdspladser på første sal i lobbyen. Her kan man for en kop kaffe slå sig ned med sin laptop, og man kan endda låne et mødelokale, hvis det er det, man har brug for.

Både popcorn og emballage kan nu komposteres i Nordhavns nye biograf. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Alt i alt er både biograf og bygning nogle meget sympatiske bekendtskaber. Velformede, velorganiserede og bare generelt venlige. Man savner måske det sidste raffinement i selve bygningen, som kunne have trukket en ekstra stjerne, men alt i alt fortjener både bygherre, arkitekt og biografdirektør ros for det store, samvittighedsfulde arbejde og for det nydelige resultat.