Britisk design-ikon død

Nekrolog. Terence Conran, designer og iværksætter, gav Storbritannien et moderne syn på livsstil. Han blev 88 år.

Terence Conran stod for en ny livsstil i eftertidskrigens Storbritannien. Foto: Carl Court/AFP/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Foto: CARL COURT

Gennem et langt liv fra midten af 1950erne, over 60ernes Swinging London, økonomiske op- og nedture og ind i dette årtusind satte Terence Conran sit præg på britisk design og livsstil.

Det skete gennem såvel restauranter som forretninger, som han i årenes løb åbnede og lukkede flere af. De sidste år af hans liv forløb den forretningsmæssige del mindre godt, skriver The Guardian.

Men først og fremmest præsenterede han eftertidskrigens Storbritannien for et moderne syn på møbler, boligindretning, mad, husgeråd - ja, livsstil i det hele taget.

Sir Terence Conran blev født i Surrey, og allerede fra barnsben stod det klart, at han var mere interesseret i at bruge sine hænder end sidde med en bog.

Enkelt og brugbart

Han uddannede sig på the Central School of Art and Design i London, men sprang fra, inden han blev færdig for i stedet at få sin debut som designer på the Festival of Britain 1951.

Samme år åbnede han sin første forretning, nærmest et lille værksted, og et par år senere skabte han opmærksomhed med sin første bistro, The Soup Kitchen, der gjorde sig bemærket ved dels at være topmoderne, dels ved at være indrettet for en billig penge.

Karakteristisk for Terence Conrans syn på design og livsstil var livet igennem, at tingene skulle være enkle og brugbare. Hans produkter er blevet karakteriseret som en mellemting mellem rustikt fransk og køligt skandinavisk.

I 1960erne stod han bl.a. for indretningen af modeskaberen Mary Quants anden butik i Chelsea, og i årenes løb opbyggede han et mindre imperium af designbutikker og forretninger. Han har desuden lagt sin hånd på indretningen af udstillinger, hoteller og museer.