Blomsterne, der skal beskytte København mod terror, er skudt op

I 2017 fremlagde Københavns Kommune en plan om, at terrorsikringen skulle tage sig knap så brysk ud. Dele af sikringen skulle blandt andet udgøres af bænke og blomsterkasser, og de står nu klar i det meste af Indre By.

Blomsterkummerne er sat op som et alternativ til de industrielle betongrise, der førhen blokerede for, at biler kunne køre ned ad Købmagergade fra Nørreport. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Københavns forskønnede terrorsikring er nu klar, efter at de såkaldte betongrise er blevet udskiftet med rektangulære klodser af granit, der er blevet tilovers fra anlægsprojekter i kommunen.

Terrorsikringen på Rådhuspladsen og Nørreport ud mod trafikårerne H.C. Andersens Boulevard og Nørre Voldgade består nu af blomsterkummer med kirsebærtræer.

Første udgave af terrorsikringen i Indre København bestod af betongrise ved større pladser og gågader. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Betongrisene kunne virke meget voldsomme i gadebilledet, så tidligere teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Enh.) søsatte projektet, der skulle integrere terrorsikringen i bybilledet frem for at trone centralt i byen som påmindelser om en usikker verden.

3,8 millioner kroner var bevilget til, at Københavns Kommune kunne købe eller udvikle en terrorsikring, der ikke skabte utryghed og var en torn i øjet på byens borgere.

Christian Wolff-Petersen, produkt- og salgschef i GH Form

»Jeg bryder mig ikke om ordet terrorsikring. Det er uhyggeligt og ubehageligt. Jeg prøver at holde mig til at se på vores produkter som byrumsinteriør, der så også har en anden funktion.«


Firma bag: Vil gøre terrorsikring mindre ubehageligt

GH Form er en af de danske virksomheder, der har designet og produceret det nye byrumsinteriør. Virksomheden har leveret blomsterkummerne, der blandt andet står på Rådhuspladsen og ved Nørreport Station.

»Det er nyt for både kommunen og os, at terrorsikring er noget, vi skal have i vores byer,« siger Christian Wolff-Petersen, produkt- og salgschef i GH Form.

Han forklarer, at de opsatte blomsterkummer i Indre By er fremstillet af dansk produceret støbejern og vejer fire til syv ton. Så selv om de ligner ganske almindelige blomsterkummer, kan de modstå lidt af hvert.

Kummerne er indkøbt for at agere værn mod forsøg på at køre lastbiler gennem menneskemængder, som Europa ulykkeligvis har oplevet de seneste par år.

»Jeg bryder mig ikke om ordet terrorsikring. Det er uhyggeligt og ubehageligt. Jeg prøver at se på vores produkter som byrumsinteriør, der så også har en anden funktion,« siger Christian Wolff-Petersen.

Blomsterkummerne i støbejern kan ifølge produkt- og salgschef i GH Form Christian Wolff-Petersen laves, så de vejer helt op til syv ton. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Nye forbedrede løsninger ventes

I Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune venter man endnu på flere permanente løsninger, som vil blive præsenteret for politikerne på et senere tidspunkt.

Dette kunne eksempelvis være blomsterkummer fra GH Form, der under jorden er forbundet med kæder som et underjordisk kædehegn. Dette skal forhindre, at blomsterkummerne vælter, hvis nogen kører ind i dem. Forbundet med kæder vil blomsterkummerne hænge sammen som et mange ton tungt vedhæng, der kan bringe selv de største køretøjer ned til en fart på under ti kilometer i timen.