Der er fart over sommerhaven

Man kan ikke vende ryggen til et øjeblik, så er nye bær klar til plukning, græsset klar til klipperen, stauderne klar til beundring, georginerne klar til opbinding, salaten spist, og spinaten gået i frø er stukket af! Der er dog ingen regler, som forbyder én at tage drømmesengen frem, sætte den på den langhårede græsplæne og nyde sommernuet i al sin mangfoldighed.

Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere
I juli kan meget havearbejde klares med en beskærersaks. Hav den altid med dig, når du er i haven, sammen med en spand, til det afklippede. Er der millioner af lus i blommeskuddene, så klip det lusede væk. Vildskud fra roden af syrener, røn, roser, cotoneaster, abrikos, æbler rives af med hånden, hvis det er muligt, ellers må saksen frem.

Visne roser klippes af, klip ned til første pæne rosenblad under rosen. Er de gamle blomsterstængler i pæonerne sorte af svamp, så klip skuddet af langt under svampen. Er der orange rustpletter på rosenblade eller -skud, så skær grenen væk. Tag hellere lidt for meget end for lidt. Æbleskud, hvor bladene er spundet ind som af et spindelvæv, klippes af. Sidder der en enkelt gren med visne blade i prydtræet, så klip det af et godt stykke under det visne. Ved at bruge saksen på denne måde, kan man langt hen ad vejen holde skadedyr og sygdomme i skak.

Vi havefolk elsker at vise rundt i egen have og fortælle om den. Det, vi fortæller, er imidlertid ofte noget om alt det, vi ikke har fået gjort endnu, alt det, vi straks kan se, skal gøres. Her er det så, at saksen i lommen kan bringes ind i fortællingen. I stedet for at snakke om, hvad der skal gøres så gør det! Mens snakken går på haverundturen, kan man jo lige så godt være nyttig. Udvid evt. fortællingen ved at medbringe flere sakse, så alle kan være med. En rosenbusk med både visne roser og skønne rosenknopper kan på få minutter forvandles fra en ynkelig historie til en skøn åbenbaring, når der er flere hænder om opgaven. Det er lærerrigt og langt mere fornøjeligt end beklagende snak!

Køkkenhaverne tager sig godt ud. Løgene har virkelig haft glæde af den megen regn og der kan allerede nu høstes friske løg. Alt kan bruges både løg og løgtop. Hele vejen igennem smager det af løg. Gulerodstoppe, pastinakker, persillerødder og rødbeder har fået fylde i toppen. De første gulerødder og rødbeder kan hives op som babyrodfrugter og give bedre plads til de øvrige i rækken. Husk at tynde persillerødder og pastinakker. Står de for tæt, er arbejdet næsten spildt, fordi rødderne forbliver tynde. Udtynding gælder også de såede sommerblomster. Der skal være langt mellem sommerblomsterne, længere end du tror. Frøkenhat skal eksempelvis have 40 cm mellem planterne for at få plads til de farvestrålende sommerhatte.

Hyp majsene, så står de bedre fast. Giv organisk gødning til selleri og porrer. Så ny salat, grønkål og knoldfennikel. Salaten er en hurtigløber og kan ved såning nu være klar først i september. For grønkål er det sidste udkald. Så den i dag hellere end i morgen. Den kan være klar engang i november, hvis alt går vel. Knoldfennikel er en spændende og dyr grøntsag, som egner sig godt til såning nu. Den bliver ved at vokse til langt ud på efteråret. Ved såning nu vil den være klar til fiskegryden først i oktober.

I juli skal klatreplanter og slyngplanter bindes op. Vedbend, klatrehortensia og vildvin kan ved egen hjælp klatre op ad mure, her skal man bare sørge for at holde dem væk fra tag og vinduer. Slyngplanter som klematis, kaprifol, blåregn og tobakspibeplanter skal have klatrestativer såsom pergola, espalier, trådnet eller udspændte ståltråde at slynge sig omkring. Fra naturen hånd har slyngplanterne benyttet sig af træer for at komme til vejrs. Den metode ser bestemt også godt ud i havemiljøet. Særlig velegnet til det formål er lette, lyse træer. Ikke de meget skyggefulde. Pas på med den skønne blåregn. Har den held til at sno sig om et nedløbsrør, vil den i løbet af fåår kunne mase røret til ukendelighed!

Juli er ferietid, og mange forlader haven for en stund. Hvad man ikke selv får glæde af i haven, kommer andre til nytte. Intet i haven går til spilde, alt går i ring. Duerne sørger for at plukke de rødglinsende ribs ét ribs ad gangen. Solbærrene plukker sig selv. Når de er modne dratter de ved mindste vindpust til jorden for senere at blive til ormemad. Det er nu for skammeligt. Solbær er så sprængfyldt med sommervitaminer og sommersol, at nogen må plukke bærrene. Har man ikke selv tid eller er på ferie, så spørg naboen.