Minister i verbal infight med Berlingske-chefredaktør: »Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har gidet læse Berlingske«

Berlingske er et ekkokammer ligesom visse tråde på Facebook, hvor meninger ikke brydes, og hvor usagligheden hersker. Men når Socialdemokratiets ministre bruger Facebook til at kommunikere med danskerne, bliver de i rigelig grad modsagt, sagde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, da hun som den sjette af ni S-ministre stod ansigt til ansigt med en chefredaktør på Berlingske til en »demokratisk samtale«.

Den demokratiske samtale blev rimelig hurtigt rimelig hardtalk, da børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil mødte chefredaktør Mette Østergaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ganske få minutter inde interviewet – eller samtalen, som det jo ret beset skulle være – blev stemningen skarp.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) havde fredag lagt vejen forbi Berlingske for sammen med avisens chefredaktør Mette Østergaard at gøre status på den demokratiske samtale anno 2022.

For det meste går den demokratiske samtale godt, forklarede ministeren hurtigt. Især når hun er rundt i landet for at tale med folket. Med Berlingske havde den dog væsentligt sværere kår, mente ministeren.

»Og jeg må simpelthen med skam erkende, at selvom jeg har gratis adgang til Berlingske, kan jeg simpelthen ikke huske, hvornår jeg har gidet læse i den. For at sige det lige ud,« sagde Pernille Rosenkrantz-Theil.

Hun havde forsøgt at regne det ud.

»Det er måske fem år siden, jeg sidst har læst avisen,« forklarede Pernille Rosenkrantz-Theil.

Ministeren mener, at Berlingske ofte bliver et ekkokammer – ikke ulig tråde på Facebook, hvor brugere bare er enige eller bare er grove.

»Det er folk, der enten bare mener det samme og klapper hinanden på ryggen, eller folk der spyer galde ud uden nogen form for ordentlighed over for hinanden eller over for fakta,« sagde ministeren.

Hun anerkendte imidlertid, at i og med, at det var flere år siden, at hun senest havde læst Berlingske, kunne hendes billede af avisen være misvisende.

»Jeg har det privilegium at møde en masse mennesker, jeg er uenig med, og det er noget af det, jeg elsker allermest ved politik,« sagde Rosenkrantz-Theil.

Det virkede dog ikke ubetinget som om, at ministeren ligefrem glædede sig til at indfinde sig på femte sal i Pilestræde.

Pernille Rosenkrantz-Theil sad der dog alligevel som den sjette minister i rækken, der foran et publikum tog snakken med en af Berlingskes chefredaktører i en af de »demokratiske samtaler«, som Berlingske har inviteret en række S-ministre til.

Samtalerne er foranlediget af, at statsminister Mette Frederiksen (S) – der var den første deltager – har udtalt en dyb bekymring over kvaliteten af netop den demokratiske samtale i medier og i den politiske debat herhjemme.

»Jeg sidder lige foran dig«

Og på udvalgte punkter haltede den demokratiske samtale en smule, gjorde Pernille Rosenkrantz-Theil det klart. For selvom hun bryder sig om at mødes med borgere, hun er uenige med, bryder hun sig altså ikke godt om Berlingske.

»Det, jeg læser, er envejskommunikation, og det, jeg oplever, er, at alle mener det samme i den ene eller anden retning. Jeg savner, at meninger brydes,« sagde hun.

Her modsvarede Mette Østergaard med en opfordring til, at ministeren her fem år senere kunne tage et nyt kig i avisen.

»Det skal dog siges, at jeg får skolestoffet klippet ud,« forklarede Rosenkrantz-Theil

»Det er godt,« svarede Mette Østergaard.

»Nej, det er det ikke, for det bekræfter, hvorfor jeg holdt op med at læse avisen,« replicerede ministeren.

De seneste tre år har socialdemokratiske ministre ikke haft skrupler ved eksempelvis at oplyse om nye coronarestriktioner eller om andre nyheder via netop Facebook eller Instagram.

»Facebook er jo netop et sted, hvor man ikke bliver modsagt, og hvor man skal følge politikerne for at få informationer om …« sagde Mette Østergaard, før hun blev afbrudt af Rosenkrantz-Theil:

»Har du set nogle af vores tråde for nylig, når du siger, at vi ikke bliver modsagt på Facebook.«

»Det er jo i hvert fald et sted, hvor man skal følge jer for at få informationer i stedet for i publicistiske medier, hvor man ved, at der vil være et andet publikum. Det handler vel også om ikke kun at blive sine egne medier,« svarede Mette Østergaard.

Børne- og undervisningsministeren forsikrede dog om, at hun stadig bruger store mængder tid på at stille op til interview i publicistiske medier. Desuden så hun ingen modsætning mellem at være til stede på sociale medier, i traditionelle medier og i Socialdemokratiets egne medier.

Eksempelvis lancerede Socialdemokratiet en podcast, »Statsministeren Spørger«, hvori Mette Frederiksen (S) taler med en række personer om udvalgte emner.

»Det understreger vel, at I gerne vil kommunikere rent uden at blive modsagt. I vil gerne have jeres egne medier, jeres egne platforme. Hvorfor ikke bruge de publicistiske medier?« spurgte Mette Østergaard.

»Jeg sidder lige her foran dig,« slog Pernille Rosenkrantz-Theil fast, så det ikke var til at misforstå.

Køb billetter til fremtidige demokratiske samtaler her.

Samtalen mellem Pernille Rosenkrantz-Theil og Mette Østergaard, som også kommer omkring regeringens omdiskuterede gymnasiereform og generel dannelse, blev optaget og kan høres på Berlingske.dk/podcast eller der, hvor du ellers lytter til podcast.