Danskerne er europamestre i pension

Danske pensionister har væsentligt flere penge mellem hænderne end resten af EU’s pensionister. Der viser en ny europæisk rapport om EU-landenes pensionssystemer fra pensionsmægleren Aon.

Danske pensionister har væsentligt flere penge mellem hænderne end resten af EU’s pensionister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Den nye rapport, »European Pensions Barometer 2007,« viser, at danskerne i gennemsnit har 75 procent af deres lønindkomst at leve for, når de går på pension. Det er markant over gennemsnittet EU på blot 58,7 procent.

Faktisk er Danmark ifølge rapporten det europæiske land, der er bedst rustet til en fremtid med flere pensionister og færre erhvervsaktive.

Aon Danmarks administrerende direktør, Søren Lindbo, fremhæver, at den væsentligste årsag til Danmarks topplacering er de danske arbejdsmarkedspensioner.

»De fleste erhvervsaktive danskere har en arbejdsmarkedspension, hvor arbejdsgiveren bidrager til pensionen. Vi har de mest udbyggede arbejdsmarkedspensioner i EU,« siger Søren Lindbo til business.dk.

Rapporten fra Aon fremhæver dog, at Danmark kan miste sin topplacering, hvis ikke pensionsalderen bliver justeret.

»Vi skal fortsætte arbejdet med at justere det samlede pensionssystem i lyset af bl.a. udviklingen i befolkningssammensætningen. Blandt andet har nogle befolkningsgrupper behov for fortsat at udbygge de private pensionsordninger, hvor de selv sparer op,« siger underdirektør Anne Seiersen fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Den nye rapport har sammenlignet Danmark og de øvrige EU-lande på fire afgørende parametre:

Udbredelsen af arbejdsmarkedspensioner.

Levestandarden for pensionister, der kun har pension fra det offentlige.

Landets offentlige udgifter til pension nu og fremover.

Befolkningssammensætning, f.eks. gennemsnitlig pensionsalder og levealder.


Italien indtager den samlede sidsteplads i EU på grund af en stigende levealder og mangel på effektive pensionsreformer.