Danmarks første øko-golfbane åbnet

Miljøbevidstheden er nu for alvor også nået ud på de danske golfbaner. Men helt pesticidfrie bliver de næppe lige med det første.

Smukt ser det ud på Fanøs golfbane, men ikke alle golfbaner i Danmark er frie for brug af sprøjtemidler. Arkivfoto: Leif Poulsen Fold sammen
Læs mere
29. juni åbnede ægteparret Grethe og Knud Erik Busk Møllekilde Golf i Torup ved Hundested, og de lancerer banen som Danmark første økologiske golfbane.

”Vi er økologiske, fordi vi ikke bruger pesticider og kunstgødning,” siger Grethe Busk.

Hverken hun eller manden Knud Erik Busk spiller selv golf, men de har arbejdet med økologi i mange år.

”Vi har haft økologisk kødkvæg i 15 år og økologisk korn i mange år, men da FDB for fire år siden stoppede med at sælge økologisk brød, måtte vi finde på noget andet end kornet. Vi kunne jo ikke vide, at det ville vende igen” siger Grethe Busk.

Ideen kom fra den nærliggende Asserbo Golf Club, hvor det er svært at få medlemskab. Møllekilde Golf er en såkaldt pay'n'play bane, hvor der ikke kræves medlemskort. Banen er på ni huller, og så er der også en seks hullers prøvebane.

”Vi bor ikke mere end seks kilometer fra Asserbo Golf Club, hvor der er op til seks års ventetid på at blive medlem, så det var nærliggende, at der var et kæmpe marked. Samtidig ligger vi i et stort sommerhusområde,” siger Grethe Busk.

Flere danske øko-baner
Hos Dansk Golf Union, der tæller 160 klubber med til sammen godt 160.000 medlemmer, siger generalsekretær Karsten Thuen, at han ikke tidligere har hørt om golfbaner, der er blevet kaldt økologiske, men der er flere danske golfbaner, der er helt pesticidfrie.

”Der er ingen, der har kaldt sig økologiske tidligere. Jeg synes, det er at blande noget, man forbinder med fødevarer, sammen med golf. Der er andre baner, der heller ikke bruger pesticider, og som vælger at pleje dem mekanisk. Det er den profil, de vælger at sælge sig på,” siger Karsten Thuen.

Dansk Golf Union har indgået en pesticidaftale med miljøminister Connie Hedegaard og Kommunernes Landsforening, der indebærer, at forbruget af pesticider skal mindskes mest muligt. Det er ikke muligt at gøre de danske golfbaner 100 procent ”økologiske” med det samme, mener Karsten Thuen.

”Hvis man har elitespillere, gør man spillet mere vilkårligt, hvis der for eksempel er greens, der er inficeret med ukrudt. Når man ikke siger fra den ene dag til den anden, at baner skal være pesticidfrie, er det, fordi vi også repræsenterer golfsporten internationalt og får internationale spillere på besøg, og da er vi nødt til at sørge for, at banerne er i en ordentlig standard,” siger Karsten Thuen.

”Men vores ambition er, at man skal undgå de pesticider, som er generende for grundvandet og naturen, og videnskabeligt, vil vi gerne støtte, at man finder frem til græstyper, der kan gro uden ukrudt,” siger han.