Wyman tabte rytmen efter 30 år som rullesten

Bill Wyman var bassist i et af historiens største rockbands, The Rolling Stones, da de toppede. Men så led hans liv og karriere et knæk. Søndag bliver han 85.

Bill Wyman er født William George Perks, men skiftede navn som ung mand. Inspirationen til det nye efternavn kom fra en soldaterkammerat. (Arkivfoto) Carl Court/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom Bill Wyman for næsten tre årtier siden forlod The Rolling Stones, huskes han stadig som en central del af det ikoniske bands historie og identitet.

Den engelske bassist satte således sit musikalske præg på rockbandet gennem mere end 30 år med sine rytmiske kvaliteter.

Søndag den 24. oktober fylder han 85 år.

London-fødte Bill Wyman mødte for første gang The Rolling Stones i 1962, da han med sin hjemmelavede bas gik til audition for at overbevise bandets medlemmer om, at han var den rette for de rullende sten.

Det blev startskuddet til et længerevarende musikalsk ægteskab med gruppen, der blev en massiv global succes med deres fængende rock'n'roll.

Mens sanger Mick Jagger og guitarist Keith Richards blev kendt for den vilde livsstil med druk og narkotika, var Bill Wyman en mere stille personlighed. Han rørte sjældent stofferne og blev ikke på samme måde en kendis.

Han fik dog ry for at have en veludviklet libido. Wyman menes at have været i seng med flere end 1000 kvinder. Det var hans form for stoffer, som aldrig var i fare for at føre til en overdosis, sagde han til The Guardian i 2006.

Et forhold til en bestemt kvinde havde dog alligevel en skadelig effekt. Faktisk var Mandy Smith kun en pige, 13 år gammel, da Bill Wyman – i en alder af 47 år – faldt pladask for hende.

Trods 34 års aldersforskel indledte de et forhold. De begyndte at sove sammen, da hun var 14, og blev gift, da hun var 18.

Ægteskabet, Wymans andet, holdt dog kun to år. Det kaos, det efterlod i hans privatliv, var med til at få ham til at endegyldigt forlade Rolling Stones i starten af 90erne.

Forholdet til den purunge Mandy Smith er der blevet set med mere kritiske øjne på i eftertiden. Blandt andet blev en ny dokumentarfilm om Bill Wymans liv taget af plakaten i 2019, da der blev protesteret over, at filmen tog for let på den sag.

Wyman har siden fået mere ro på privatfronten. Siden 1993 har han været gift med Suzanne Acosta, som han har tre døtre med.

Ud over sin rolle som Stones-bassist har Bill Wyman været involveret i diverse andre projekter, hvilket både rummer musik, fotokunst, forfatterskab og endda arkæologi og skattejagt.

Allerede mens han spillede i bandet, udgav Bill Wyman flere soloalbums, og det er i alt blevet til seks af slagsen. Efter bruddet har han også udgivet musik og turneret som leder af bandet Bill Wyman's Rhythm Kings, som senest udgav en plade i 2018.

/ritzau/