Venstre skjulte økonomiske gaver fra erhvervsfolk, et privathospital og landbruget

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier. I dag blandt andet om en privat udbyder af plejehjem, der beskyldes for bestikkelse, og vi skal møde en kvinde, der blev franarret 300.000. Og så kan vi fortælle historien om Peter, der ikke ville være med i den fagforening, de andre ville have, han skulle være med i. Det fik konsekvenser.

I 39 tilfælde har Venstre imod reglerne undladt at indberette partistøtte fra erhvervslivet. Politiken kan afsløre, at blandt andre Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, har modtaget et større beløb fra en erhvevsklub. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen denne mandag morgen til dagens nyhedsoverblik. Kalenderen skriver 7. februar, og der er 42 dage til jævndøgn. Ikke at vi tæller.

I dag skal vi blandt andet runde historien om Peter, der blev fyret, fordi han ikke ville melde sig ind i en bestemt fagforening, og vi skal forbi en ny serie om it-kriminalitet. Politiet sidder nemlig på 45.000 uopklarede sager om it-relateret økonomisk kriminalitet. Det er over dobbelt så mange som for to år siden.

Men inden da skal vi lige se nærmere på dagens coronatal, der byder på det højeste antal indlagte overhovedet under coronaepidemien. Derudover rundede Danmark i går en milepæl. To millioner har nu haft covid-19.

Henriette blev franarret 300.000 kroner af svindlere med en god reklame på nettet

Du kender det helt sikkert godt. Telefonen ringer, og nummeret er enten fra udlandet eller ukendt, du tager den og i den anden ende af røret sidder der en sød indisk mand, der bare gerne vil hjælpe dig med at fikse din Microsoft-computer.

Hvert år falder tusindvis af danskere i kløerne på it-svindlere. Faktisk sker det så tit, at politiet lige nu sidder med 45.000 uopklarede sager om it-relateret økonomisk kriminalitet. Ser man bort fra færdselsovertrædelser, er det næsten lige så mange uopklarede sager som alle andre straffesagsområder tilsammen.

Men hvem er de, dem der snyder, og dem, der bliver snydt? Det ser Berlingske nærmere på i en ny serie om it-kriminalitet. Læs første afsnit her, hvor du blandt andet kan møde en kvinde, der aldrig ser sine surt tjente 300.000 kroner igen.

Velfærdsgigant forsøgte at bestikke forfatter til ikke at fortælle om bøvl på plejehjem

En ny bog sender chokbølger igennem Frankrig. Ikke så meget fordi bogen afslører horrible forhold på de mere end 1.100 plejehjem, som plejehjemsgiganten Orpea driver i Europa – heraf 372 i Frankrig.

Det gør den også. Over bogens 400 sider kan man læse, hvordan Orpea løbende modtager klager fra pårørende over alt fra for små portioner på tallerknerne til uagtsomt manddrab. Det får dog ikke virksomheden bag plejehjemmene til at ændre praksis.

»Der er en imponerende afstand mellem de her plejehjem, der egentlig skal passe på skrøbelige personer [ …] og så den brutalitet og uigennemsigtighed, der findes hos ledelsen af disse steder,« siger bogens forfatter, journalisten Victor Castane til det franske kulturmagasin Télérama.

Men mere fordi lanceringen af bogen har blotlagt en giftig kultur i toppen af virksomheden, der slår sig op på at sikre gode forhold for ældre franskmænd. Nu fortæller forfatteren nemlig, at Orpea skal have tilbudt ham intet mindre end 15 millioner euro – omtrent 112 millioner kroner – for at stoppe skriveriet. Det hjalp ikke. Nu er forlaget i gang med at trykke syvende oplag, så bogen snart er udgivet i 125.000 eksemplarer.

Det hele er kun blevet værre af, at en fransk undersøgende avis har afsløret, at den nu tidligere øverste direktør for Orpea oven på bogens udgivelse i den forgangne uge gik i gang med at sælge aktier, da ledelsen fandt ud af, at bogen var undervejs. I alt solgte han 5.456 aktier. Det indbragte ham over 588.000 euro. Næsten 4,4 millioner kroner.

Læs historien om den globale spiller på plejehjemsmarkedet, der virkelig vidste, hvordan man tjente penge her.

Vaccinekurser på rekordfart – mod bunden

Midt i 2021 stod det klart, at coronavirussen var kommet for at blive. Og mens alle borgerne stak overarmen ud for at få et skud Pfizer eller Moderna, flokkedes små og store investorer om de firmaer, der stod bag vacciner såsom Novavax, Moderna, BioNTech og danske Expres2ion, hvis aktier er steget svimlende henholdsvis 6.435 procent, 2.278 procent, 871 procent og 1.016 procent fra indgangen af 2020 til de toppede i 2021.

Men nu går aktionærerne en helt anden virkelighed i møde. Novavax har kaninhoppet sig ind i 2022 og ligger nu på 70 procent af den værdi, den havde, da den toppede i 2021. Moderna- og BioNTech- aktierne er faldet 62 og 55 procent i værdi, mens danske Expres2ion er faldet 60 procent siden toppen.

Det kan du læse i Børsen, hvor Søren Løntoft Hansen, analytiker hos Sydbank med speciale i medicinal- og medicoindustrien, vurderer, at årsagen til de voldsomme kursfald er, at der er opstået en usikkerhed om, hvordan markedet for coronavacciner vil udvikle sig i fremtiden.

Skal vi fortsat have en vaccine mod corona, eller er behovet for vaccinen nu slut? Det spørgsmål sender aktiekursen for vaccineproducenterne mod gulvet. Arkivfoto: Yonhap/EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Ingen arbejde til Peter uden rød fagforeningsbog

»Så vi har lavet en aftale, der hedder, at han går alene, og at firmaet antager to selvstændige mestre til at hjælpe ham med at gøre sit arbejde færdigt. Når de to en halv måned er gået, og han er færdig med sin opgave, så bliver han fyret.«

Så kontant var meldingen fra en tillidsmand om Peter Hjelmgaard. For han skulle ikke have en mand gående, der ikke ville være solidarisk med fagbevægelsen.

»Det er jo fuldstændig tosset, og jeg synes, det er skræmmende, at det kan få lov til at fortsætte,« siger Peter Hjelmgaard i dag til Berlingske om det, der skete under og efter et møde i en skurvogn hos det firma, han arbejdede hos, indtil det gik op for byggelederen og tillidsmanden, at Peter ikke var medlem af den fagforening, som de syntes, han skulle være medlem af.

Der er ikke fagforeningstvang i Danmark. Det afgjorde Højesteret i en sag for mere end ti år siden. Alligevel oplever næsten hver ottende et pres i forhold til at melde sig ind i bestemt fagforening, skriver vi her på Berlingske i dag.

Venstre har skjult økonomiske gaver

Og så til historien bag dagens overskrift om Venstre – Danmarks liberale parti – og  uregelmæssigheder med partistøtte.

Politiken har trawlet partiets indberetninger af partistøtte på mere end 20.900 kroner igennem. Det er nemlig sådan, at man kun må være anonym giver, hvis man giver et pengebeløb under 20.900 kroner til partierne. Alle andre skal indberettes i et centralt register.

Men i 39 tilfælde har Venstre undladt at indberette både, hvor pengene kom fra, og hvem der har fået pengene. Politiken kan nu fortælle, at bag de generøse gaver står fremtrædende erhvervsfolk, et privathospital, landbruget og flere erhvervsklubber. I et tilfælde gik et større bidrag fra en erhvervsklub til blandt andre Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

Eksperter mener, ar der er et klart hul i loven, og indenrigsministeren åbner nu for at lukke det.

Karina Kosiara-Pedersen, der er lektor med fokus på partistøtte, siger til avisen, at det er problematisk, fordi vælgerne ikke får indblik i, om et givent parti arbejder på at fremme en donors sag.

»Hvis vi andre udfyldte formularer fra Skat eller andre myndigheder på samme måde, så ville vi ikke slippe godt fra det,« siger hun.

Det sker i dag:

  • Regeringen holder seminar – altså er regeringens ministre samlet til møde. Statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede regeringsseminaret i forbindelse med ministerrokaden fredag.
  • Nomineringerne til Golden Raspberry Award, også kendt som »The Razzies«, der går til årets værste film og skuespilpræstationer offentliggøres.
  • Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, mødes med Ruslands præsident, Vladimir Putin. Dagen efter, tirsdag den 8. februar, rejser han videre til Ukraine for at møde præsident Volodymyr Zelenskyj.
  • Og så er det Uge Sex, som skal informere unge om krop, køn og seksualitet: Årets tema er sex med samtykke.