Venstre om vacciner til gravide: Styrelse skylder klart svar

Gravide og ammende vaccineres ikke mod coronavirus i Danmark. Venstre vil vide, om der er udsigt til ændring.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man er gravid eller ammer, har man som udgangspunkt ikke mulighed for at blive vaccineret mod coronavirus i Danmark.

Det frustrerer ifølge Politiken flere kvinder, da de er i større risiko for at få et svært sygdomsforløb, hvis de bliver smittet med coronavirus, end deres ikkegravide jævnaldrende.

Frustrationen forstår man hos Venstre, hvor sundhedsordfører Martin Geertsen opfordrer Sundhedsstyrelsen til at komme med et klart svar på, hvorvidt man vil ændre reglerne for gravide og ammende.

»Når man er gravid eller ammende, er man - i særlig grad som førstegangsfødende - noget usikker på situationen.«

»Derfor er det vigtigt, at myndighederne er meget præcise i deres kommunikation,« siger han til Ritzau.

Martin Geertsen henviser til, at Sundhedsstyrelsen over for Politiken giver udtryk for, at styrelsen forstår de gravides ønske om at blive vaccineret.

Styrelsen nævner, at den har fået anbefalinger om vaccination af gravide fra flere lægefaglige selskaber. Men samtidig peger styrelsen på, at coronavaccinerne ikke er godkendt til brug på gravide og ammende.

- Man lægger tilsyneladende nogle andre præmisser til grund for sine vurderinger i Danmark end i andre lande. Jeg kunne godt tænke mig at høre Sundhedsstyrelsen bevæggrunde for det, siger Martin Geertsen.

De Konservative går skridtet videre og anbefaler, at der indføres en tilvalgsordning for gravide og ammende.

Med ordningen skal det være muligt for kvinder i de to grupper at tilmelde sig vaccination, hvis de selv ønsker det.

»Vi ved, at der kan være alvorlige forløb for gravide, hvis de får coronavirus. Og der er meget data, som tyder på, at der er en meget lille risiko forbundet til vaccination af denne gruppe.«

»Så derfor ser vi gerne, at de får tilbuddet, og så er det selvfølgelig op til den enkelte at træffe valget i sidste ende,« siger partiets politisk ordfører, Mette Abildgaard.

Alle gravide og ammende kan blive vaccineret i flere andre lande - herunder USA, Frankrig og Storbritannien. Foreløbig har 120.000 amerikanske gravide fået en vaccine mod coronavirus.

Data fra 40.000 af dem og 800 nyfødte børn viser ingen tegn på, at vaccinerne skader de gravide eller børnene.

Tyskland tillader vaccine til gravide, hvis de er i en særlig risikogruppe. Det samme gælder i Danmark. Ved en konsultation kan en læge altså afgøre, om man som gravid bør vaccineres.

»Det er rigtigt, at der er nogle få gravide, der bliver tilbudt en vaccine, hvis de har en kronisk sygdom, en høj alder eller er overvægtige.«

»Men det er ikke tilstrækkeligt, for vi ved, at det potentielt kan være problematisk for alle gravide, hvis de bliver ramt af corona. Der er for eksempel øget risiko for for tidlig fødsel,« siger Mette Abildgaard.

/ritzau/