Venstre kritiserer central del af nyt udlændingeudspil: »Det er at liste kommunisme ind ad bagdøren«

Venstres boligordfører retter skarp kritik mod et forslag fra regeringen om, at private udlejere skal forpligte sig til at tage imod beboere fra udsatte boligområder. Forslaget skal sikre mål om færre ikkevestlige indvandrere og efterkommer i almene boligområder.

Venstres boligordfører Heidi Bank langer hårdt ud efter boligminister Kaare Dybvad Bek (S) og central del i nyt udspil: »Vi ønsker ikke indgreb i den private ejendomsret.« Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er enige i målet, men de er langt fra enige i midlet.

Venstre kritiserer en central del af regeringens nye udspil imod parallelsamfund, som indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) har præsenteret i Berlingske onsdag.

Regeringen har et mål om, at ingen boligområder i Danmark skal huse mere end 30 procent ikkevestlige indvandrere og efterkommere. Derfor vil regeringen føje nyt til den aftale om parallelsamfund, som de borgerlige partier, Socialdemokratiet og SF enedes om i 2018.

I alt 58 almene boligområder og 100.000 borgere skal underlægges en række af de samme krav, som en række af de hårdest udsatte boligområder allerede skal efterleve.

Et nyt forslag i udspillet er, at kommuner skal kunne indgå aftale med private udlejere, der ønsker at stille en del af deres lejligheder til rådighed for kommunen. Den form for frivilligt samarbejde mellem kommunale og private aktører har Venstre ingen problemer med.

Venstre er imidlertid stærkt kritisk over for en anden central del af regeringens nye udspil.

Det drejer sig om forslaget om, at kommuner med udsatte boligområder eller de såkaldte forebyggelsesområdet skal have ret til at anvise en nærmere defineret målgruppe til hver tiende ledige bolig i større private udlejningsejendomme, hvis de ikke kan finde alternativer.

Venstres boligordfører, Heidi Bank, siger:

»Helt grundlæggende er det jo at liste kommunisme ind ad bagdøren. Man skal selvfølgelig have lov til at bestemme over sit private hjem, og derfor synes jeg, at der er tale om et forslag, der ligger helt uden for den tradition og de principper, vi normalt opererer med,« siger Heidi Bank.

Åbner for kolossale udfordringer

I yderste konsekvens frygter hun, at private udlejere og deres lejere tvinges til at bo med mennesker, de ikke ønsker at bo med.

»Hvad nu hvis der pludselig bliver anvist kriminelle klaner til ejendommen? Man åbner for nogle kolossale udfordringer i de private udlejningsejendomme,« siger Heidi Bank, der understreger, at partiet også ønsker at få løst problemer med parallelsamfund.

»Vi ønsker også blandede byer, men vi ønsker ikke indgreb i den private ejendomsret,« siger hun.

Omvendt finder bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek det afgørende, at de private udlejere også tager et ansvar for at løse problemerne med parallelsamfund i de udsatte boligområder.

»Vi er nødt til at sikre os flere muligheder for at lykkes med at skabe mere blandede byer. Mange boligområder og beboere bliver omfattet af de nye regler, og hvis vi skal nå målet på længere sigt, er vi også nødt til at sikre os, at vi ikke kun alene har de almene boligområder til rådighed,« siger han.