Vejrskifte får kommuner til at lukke for færdsel på isen

Siden weekenden har det været lovligt at færdes på isen på flere søer. Det slutter dog nu flere steder.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Det blev en kort fornøjelse for de skøjteglade danskere. Fra i dag, onsdag, er det igen ulovligt at gå ud på isen på søer i flere kommuner.

Det gælder i København og Aarhus, oplyser de to kommuner. Det er ellers ikke mange dage siden, at nogle af kommunernes søer blev åbnet for færdsel.

Plusgrader og regnvejr betyder dog, at isen tør hurtigt, og derfor bliver det allerede nu forbudt igen.

»Vi tør ikke tro på, at isen kan bære i det næste døgn,« siger Jakob Hjuler Tamsmark, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

»Med udsigten til plusgrader og mere nedbør har vi besluttet at pille skiltene ned og lukke for adgang til isen,« lyder det i meddelelsen.

Vejret er da også slået markant om efter den seneste tids frostgrader.

Resten af ugen ser ifølge DMI ikke ud til at stå på frost i København. I stedet bliver det op mod syv grader sidste på ugen.

Det er landets kommuner, som beslutter, hvornår færdsel på tilfrosne søer er tilladt. Det er som udgangspunkt forbudt, og der vil derfor ikke komme skilte op om, at det nu er forbudt.

»Når vi tager de blå skilte med »Færdsel på isen tilladt« ned, så siger vi samtidig, at isen er både farlig og ulovlig at gå ud på.«

»Derfor opfordrer vi alle til at blive på land,« siger Jakob Hjuler Tamsmark, der bemærker, man meget gerne må dele informationen med sin omgangskreds.

I de fleste kommuner bliver det tilladt at færdes på isen, når den er målt til at være 13 centimeter tyk.

I København skal isen dog være mellem 16 og 18 centimer tyk, før det tillades. Den præcise tykkelse afhænger af lokale forhold.

/ritzau/