Vaccine til store børn kan give lungesyge unge hverdagen igen

Det er et stort problem, at lungesyge børn endnu ikke kan blive vaccineret mod covid-19, mener Lungeforening.

Det vil være et stort skridt i den rigtige retning for børn med lungesygdomme, hvis en coronavaccine bliver godkendt til store børn.

Sådan lyder det fra Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen, efter at Pfizer/BioNTech har ansøgt om at få udvidet godkendelsen af sin coronavaccine i EU til også at gælde børn i alderen 12 til 15 år.

- Vi reagerer meget positivt på det, fordi det er et stort problem, at lungesyge børn - og i øvrigt også børn med andre kroniske sygdomme - ikke kan blive vaccineret, så de kan komme ud i samfundet igen, siger han.

Pfizer/BioNTech søgte om samme tilladelse i USA tidligere på måneden.

BioNTechs topchef, Ugur Sahin, har sagt, at vaccinen kan komme i brug blandt børn i juni.

Det er Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), som behandler ansøgninger om godkendelser af vacciner i EU - og dermed også Danmark.

Torben Mogensen understreger, at en vaccine til store børn selvfølgelig skal være helt sikker for børnene. Han tilføjer, at de i Lungeforeningen vil være meget glade, hvis vaccinen får grønt lys i EMA.

For det vil have stor betydning for børn med kroniske sygdomme.

- Det vil betyde, at de børn, der har været isoleret - mange af dem siden marts sidste år - kan komme ud i samfundet igen.

- De vil kunne mødes med deres venner og klassekammerater. De vil kunne komme i Tivoli til sommer. Så det vil betyde rigtig, rigtig meget for de børn, siger han.

Han kan ikke sige, hvor mange lungesyge børn i Danmark der potentielt vil kunne nyde godt af en udvidet godkendelse af coronavaccinen.

/ritzau/