Ungdomspartier vil lave nye regler efter voldtægtsanklager

Efter beretninger om voldtægt og krænkelser vil Liberal Alliances Ungdoms nye leder lave et »samværskodeks«.

Liberal Alliances Ungdoms tidligere formand Rasmus Brygger fremlagde de otte vidnesbyrd om voldtægt og seksuelle krænkelser på ungdomspartiets landsmøde på Høje Taastrup Gymnasium i slutningen af februar. Flere af sagerne er anmeldt til politiet. Nils Meilvang/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Liberal Alliances Ungdom (LAU) arbejder på nye retningslinjer for samvær i ungdomspartiet. Man overvejer blandt andet et forbud mod samvær med unge under 18 år.

Det sker, efter at LAU's tidligere formand Rasmus Brygger i slutningen af februar udsendte otte vidnesbyrd fra syv anonyme kvinder i forbindelse med ungdomspartiets landsmøde.

Ifølge Dagbladet Information og Berlingske beretter de heri, at de angiveligt er blevet udsat for fire voldtægter og i fire tilfælde er blevet krænket seksuelt af mandlige medlemmer.

»Med de nye regler viser vi, at vi ønsker en ny kultur i partiet, siger partiets netop udnævnte formand,« Signe Bøgevald, til Berlingske.

Flere af vidnesbyrdene anklagede LAU's ledelse for at være passiv og ligefrem holde hånden over de ledende medlemmer, som de unge kvinder angiveligt anmeldte internt.

Berlingske har været i kontakt med en af de syv kvinder. Hun »stoler på den nye ledelse«, skriver hun til Berlingske.

Hun mener samtidig, at frygten for at ende på en avisforside vil gøre mere for, at sager som hendes bliver taget seriøst af partiets ledelse i fremtiden.

Signe Bøgevald, den nyvalgte formand, kendte godt til voldtægtsanklagen i sommeren 2018. Hun bekræfter, at der ikke blev reageret fra ledelsen. Det vil ifølge hende ændre sig.

»Jeg tror, at det fremadrettet har betydning, at vi i ledelsen handler hårdt og konsekvent,« siger hun til Berlingske.

Avisen skriver desuden, at de fleste ungdomspartier har nedskrevne samværspolitikker. Blandt andet forbyder Dansk Folkepartis Ungdom »hårde drukspil«, og at tillidsvalgte er sammen med unge under 18 år.

Venstres Ungdom og Alternativets Unge har ikke nedfældet formelle regler endnu, men er gået i gang, efter at de anonyme beretninger om LAU's medlemmer er kommet frem i lyset.

Jakob Sabroe, formand for Venstres Ungdom siger til Ritzau, at partiets samværspolitiske overvejelser ikke direkte har noget med de aktuelle anklager at gøre.

»Vi har været med i et tværpolitisk projekt med Dansk Ungdoms Fællesråd det sidste halve år omkring samværspolitik. Altså før de her sager begyndte at rulle,« siger han til Ritzau og fortsætter:

»Det arbejde er nu færdigt, og så vil vi selvfølgelig følge op på det,« siger formand Jakob Sabroe.

Han mener desuden ikke, at den præcise ordlyd af nye regler er særligt afgørende.

»Det vigtigste er resultatet - altså at folk kan føle sig trygge,« siger Jakob Sabroe.

Den eventuelle indførsel af nye regler vil tidligst ske til Venstres Ungdoms landsstyrelses næste møde i slutningen af april.

/ritzau/