Underskud i to år forventes i grønlandsk finanslovsforslag

Inatsisartut (Grønlands parlament) skal diskutere besparelser i forslag til finanslov, mener landsstyremedlem.

Et forslag til en finanslov for det kommende år er blevet fremlagt af den grønlandske regering, Naalakkersuisut. Den grønlandske finansminister, Vittus Qujaukitsoq (på billedet), vurderer, at partierne i efteråret kommer til at se på, hvor de ønskede besparelser kan findes. (Arkivfoto). Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

København. Den grønlandske regering, Naalakkersuisut, har fredag fremlagt sit finanslovsforslag for 2020. Der er et beskedent overskud på både drifts- og anlægsområdet.

Det skriver avisen Sermitsiaq.

Finanslovsforslaget rummer blandt andet en række store byggeprojekter. Heriblandt en ny lufthavn i Qaqortoq samt udvidelser af lufthavne i Ilulissat og Nuuk.

Vittus Qujaukitsoq (NQ), der er naalakkersuisoq (landsstyremedlem) for finanser - altså grønlandsk finansminister - fremlagde forslaget. Her er overskuddet beregnet til 6,6 millioner kroner.

Blandt de væsentlige indtægter nævnes fiskeriet. Det er dog ikke alle år, at Naalakkersuisut forventer sorte tal på bundlinjen. Der er således lagt op til underskud i både 2021 og 2023.

Det spiser af det samlede overskud. Over de fire år, som finansloven omhandler, ventes kun et plus på 1,7 millioner kroner.

Derfor kommer Inatsisartut (Grønlands parlament) også til at se på, hvor der kan skæres i forslaget, vurderer Vittus Qujaukitso.

Han påpeger, at politikerne ikke kan være særligt rundhåndede, fordi det også skal kunne finansieres.

- Udgiftskrævende forslag skal ledsages af forslag til finansiering, siger han ifølge Sermitsiaq.

Der er i forslaget budgetteret med besparelser på 37,5 millioner kroner. Men det er ikke fastlagt, hvor pengene skal komme fra, skriver avisen.

Det bliver ifølge Qujaukitsoq blandt de vigtigste emner, som partierne skal debattere i efteråret.

- Udmøntning af besparelserne bliver et af hovedtemaerne i forhandlingerne med partierne i løbet af efteråret, siger han ifølge Sermitsiaq.

/ritzau/