Ukrainere får foldere om dansk sundhedshjælp ved tyske færger

Region deler foldere ud for at sikre, at ukrainere ikke undgår sundhedshjælp af frygt for at få en regning.

Civile flygter fra den russiske hær med tog fra Odesa i Ukraine. Arkivfoto.   Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ukrainske flygtninge bliver tilbudt sundhedstjek, så snart de ankommer til Rødby på Lolland efter færgeoverfart fra Nordtyskland.

Det skriver Region Sjælland på sin hjemmeside.

Siden 4. marts er flygtninge, der ankommer med enten bus eller i bil til Rødby, blevet modtaget af politiet. Derefter overtager Det Nære Sundhedsvæsen i regionen, som står for krisehjælp og sundhedstjek af ukrainerne.

»Dem, der har akut behov, skal have hjælp med det samme. Nogle visiterer vi til behandling på et sygehus.«

»Derudover skal flygtninge med kronisk sygdom eller andre helbredsmæssige problemer vide, hvordan de fremadrettet kan få hjælp i det danske sundhedsvæsen,« siger Bettina Grønvald Tomczyk, der er behandlersygeplejerske og koordinator af indsatsen, i nyheden fra regionen.

Regionen vurderer, at der er en risiko for, at familierne på flugt enten ikke vil opsøge sundhedshjælp, eller at de afholder sig fra et tilbud om det, fordi de frygter at blive opkrævet betaling.

»Vi havde en mor forleden, hvis barn var ramt af en smitsom og alvorlig sygdom og blev hentet i ambulance,« siger Bettina Grønvald Tomczyk.

»Hun var selvfølgelig bekymret for sit barn, men det viste sig, at hendes stærke, følelsesmæssige reaktioner i høj grad også skyldtes, at hun var bekymret for, at hun ville blive opkrævet betaling i ambulancen eller på sygehuset,« siger hun i pressemeddelelsen.

For at betrygge ukrainerne og sikre, at de får den fornødne hjælp, informerer regionen om mulighederne for gratis sundhedshjælp i Danmark.

Faktisk har regionen sørget for, at der bliver delt foldere ud i de nordtyske byer Rostock og Puttgarden, hvor der på ukrainsk bliver fortalt om den gratis hjælp, inden de tager færgen til Danmark.

Der er ikke et samlet tal for, hvor mange ukrainske flygtninge der er ankommet til Danmark, efter at Rusland den 24. februar invaderede landet.

Den 17. marts havde 1964 ukrainske flygtninge søgt om asyl, mens der til og med søndag den 20. marts var 8834 ukrainere, der havde påbegyndt en ansøgning om opholdstilladelse i Danmark ved at booke en tid hos Udlændingestyrelsens Borgerservice.

Der kan være nogle, der både har søgt om asyl og om ophold efter særloven.

/ritzau/