Ukraine har givet en ønskeliste til Danmark: Send os våben

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier – om en storm, der kan blive historisk voldsom, og en ukrainsk ønskeliste med våben. Og om frygten for, at danske skoler snart må lukke ned.

 
Ukraines udenrigsminister holdt torsdag pressemøde med udenrigsminister Jeppe Kofod (S). De diskuterede Danmarks rolle i at forhindre russiske angreb mod Ukraine. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Andreas Hein Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen kære læser.

Der er en storm på vej ind over Danmark – det er Malik, og det kan meget vel blive den kraftigste i flere år.

Inden vindstødene for alvor tager til, bringer vi her et overblik over dagens andre vigtigste historier.

Ukraine har givet ønskeliste til Danmark: Send os våben

Ukrainske diplomater har afleveret en liste til det danske udenrigsministerium. Listen beskriver våben, som Ukraine ønsker af Danmark hurtigst muligt.

Det fortæller landets udenrigsminister, Dmytro Kuleba, til Politiken.

Våbnene skal i første omgang styrke Ukraines forsvar og afskrække Rusland fra at angribe. Hvis Rusland angriber alligevel, skal de bruges i kamp.

Højest på ønskelisten står våben, der kan ramme fly og kampvogne. Ukraine har også sendt ønskelisten til andre vestlige lande – både USA og Storbritannien har sendt våben.

Den danske regering har hidtil afvist at give våben til Ukraine, men nu vokser det politiske pres. Både SF og Venstre melder sig parat til at sende våben.

Vild smitte på landets skoler: Frygter, at skoler må lukke helt ned

På nogle skoler kan andelen af smittede lærere snart blive så højt, at skolerne må lukke.

Det frygter Skolelederforeningens formand, Claus Hjortdal, skriver Jyllands-Posten.

Han efterlyser, at skolerne får en mulighed for at lukke ned på legal vis, hvis smitten gør det umuligt at undervise.

»Vi er i en force majeure-situation, hvor vi efter forvaltningsloven bør kunne lukke en skole, fordi det ganske enkelt ikke er muligt at opretholde undervisningen – akkurat som hvis skolen er brændt,« siger han til Jyllands-Posten.

I sidste uge var den såkaldte smitteincidens generelt i den danske befolkning på 4.708 smittede personer pr. 100.000 borgere. Blandt ansatte på grundskolerne var der 8.054 smittede pr. 100.000 ansatte.

Skolerne kan blive belastet til det yderste af omikronvarianten, og nedlukning kan blive nødvendig, mener Skolelederforeningens formand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix (arkiv).

Weekendens storm kan blive historisk voldsom

Det er første gang i næsten to år, at en reel storm rammer Danmark. Og det risikerer at bliver en af de mest voldsomme i nyere tid.

Stormen Malik ventes at gå i land lørdag eftermiddag. Men måske er det i virkeligheden søndag, der vil blive værst. For kombinationen af vindretning og varighed kan føre til en stor stormflod i Kattegat, vurderer TV 2 Vejrets meteorolog og vandstandsekspert Sebastian Pelt

»Jeg tror, at det især er stormfloden på søndag, vi kommer til at kunne huske, når vi om to år tænker tilbage på stormen Malik,« siger han.

Særligt ved det nordlige Fyn og det nordlige Sjælland er der risiko for forhøjet vandstand.

Meldingerne om storm har fået DSB til at ændre i køreplanerne. Se, om det rammer din afgang, her.

Dansk studie: Mange får operation for knæskade. Det kan ikke betale sig

Hvert år bliver 10.000 danskere opereret for skader i menisken. Det er en af de mest hyppige lidelser.

Nu viser et nyt dansk studie dog, at det for mange danskere slet ikke kan betale sig at blive opereret for meniskproblemer. Det skriver Politiken.

For voksne i alderen 18-40 år virker træning og uddannelse lige så godt som operation, konkluderer studiet.

Resultatet har overrasket forskerne. Hidtil har opfattelsen været, at det var bedst for unge mennesker at blive opereret for meniskskader, fordi de responderer godt på genoptræning:

»Yngre voksne bliver typisk behandlet med kirurgi. Derfor er det essentielt at vide, at mange patienter i denne aldersgruppe kan klare sig med ikkekirurgisk behandling i form af træning, så man undgår de risici, der er forbundet med operation«, siger medforfatter af studiet Jonas Bloch Thorlund.

Har vi en global boligboble? Særligt én ting bekymrer Finanstilsynets direktør

Der er noget i økonomien, som bringer ubehagelige minder frem om tiden lige før finanskrisen: voldsomt stigende boligpriser i hele den vestlige verden.

Har vi igen en farlig boble?

»Der er skum på vandet,« siger Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, i et interview i Berlingske. Han ser flere lighedspunkter med udviklingen på boligmarkedet i nullerne, men også væsentlige forskelle.

Især er han dog bekymret for de unge mennesker, som for nylig har begivet sig ud på det hæsblæsende boligmarked. De kan havne i en situation, hvor de bliver teknisk insolvente.

»Det er store investeringer, de har foretaget sig. Hvis priserne flytter sig, kan de komme i en meget vanskelig situation,« siger han.

Læs hele interviewet her.

Det sker i dag

I aften afholdes Danmarks Indsamling. Det store velgørenhedsshow sendes samtidig direkte på DR1. I år samles der ind til mange af verdens fattigste lande, som stadig er hårdt ramt af coronakrisen.