Udenlandske studerende fylder uddannelser i mindre byer op

Ni ud af ti steder med videregående uddannelser med flest internationale studerende er i provinsen, viser tal.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internationale studerende er med til at fylde uddannelsesstederne i provinsen op. Det viser en ny opgørelse fra organisationen Akademikerne.

Blandt de ti uddannelsessteder med videregående uddannelser, der har den største andel af engelsksprogede studerende, ligger ni uden for landets største byer.

Øverst ligger Syddansk Universitet i Sønderborg. Her har knap 40 procent af de 628 studerende ikke tilknytning til Danmark eller andre nordiske lande.

Med til historien hører dog også, at uddannelsesstederne har færre studerende end i de store byer.

Kun én af de uddannelsesstederne i top ti har flere end 1000 studerende. Det er VIA University College i Horsens, hvor cirka en tredjedel af de 3113 studerende – 1049 – er internationale.

Til sammenligning gælder det for 5,2 procent af de knap 37.000 studerende på Københavns Universitet. Det er 1918 studerende.

Socialdemokratiet præsenterede for nylig en plan om at flytte uddannelser fra landets store byer til provinsen. Det skal blandt andet finansieres ved, at der udbydes færre uddannelser på engelsk.

Men finansieringen hænger ikke sammen, mener formand for Akademikerne Lars Qvistgaard.

Han peger på, at de internationale studerende er med til at sikre, at der er nok studerende på uddannelsesstederne i de mindre byer.

»Når vi kan se, at det er ude i landet, der er relativt flest udenlandske studerende, så synes vi, der er et hul i regeringens planer,« siger han.

VIA University College har tre uddannelsessted i top ti på listen. Prorektor Gitte Sommer Harrits er bekymret over den mulige udsigt til, at decentrale uddannelsestilbuddet på den ene side skal styrkes – men at der på den anden side bliver fjernet studerende.

»Konkret for vores miljø i Horsens (der er nummer to på listen, red.) vil det betyde, at vores ingeniørmiljø og forskningen på området vil blive mere skrøbeligt,« siger hun.

Hun fortæller, at hun ikke ved, hvordan eventuelle besparelser vil ramme VIA University College. Men uddannelsessteder ude i landet risikerer at blive ramt.

»Det er vi noget forundrede over, når intention i den anden del af udspillet, hvor pengene skal gå hen, handler om decentrale uddannelser,« siger hun.

Til Politiken fortæller uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), at beskæringen af de engelsksprogede uddannelser skyldes, at pengene til de udenlandske studerendes uddannelse, SU og efterfølgende dagpenge er løbet løbsk. Hun har dog blik for de to forhold.

»Med den ene hånd er vi nødt til at få styr på de engelsksprogede studerende, samtidig med at vi er opmærksomme på konsekvenserne for institutionerne – så vi kan lave kompenserende foranstaltninger,« siger hun.

/ritzau/