Tusindvis af kræftpatienter får ikke behandling til tiden – men antallet kan være langt højere

Over 3.000 kræftpatienter venter på udredning eller behandling i længere tid, end reglerne tillader. Men overvågningen af de maksimale ventider for kræftbehandling er baseret på mangelfulde oplysninger, og derfor kan antallet være langt højere, lyder vurderingen i ny rapport.

Flere tusind kræftpatienter bliver ikke behandlet til tiden, men Rigsrevisionen vurderer, at antallet er langt højere end angivet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske regioner sikrer ikke i tilstrækkeligt høj grad, at patienter med mistanke om eller konstateret kræft bliver behandlet inden for rette tid.

Sådan lyder dommen i en ny beretning fra Rigsrevisionen.

Over 3.000 kræftpatienter har oplevet, at reglerne om maksimal ventetid på kræftbehandling er blevet overskredet. Men antallet kan vise sig at være meget højere, lyder vurderingen i rapporten.

I rapporten står der, at »Rigsrevisionens gennemgang af 356 udvalgte patientforløb fra 2017 indikerer, at der er betydeligt flere patienter, end regionerne indberettede, der venter længere, end reglerne om maksimale ventetider foreskriver«.

Ifølge Rigsrevisionen er Sundheds- og Ældreministeriets overvågning af overholdelsen af de maksimale ventetider på kræftbehandling baseret på mangelfulde oplysninger fra regionerne.

Altså beretter undersøgelsen om, at der er en del flere patienter end dem, som regionerne har indberettet til Sundhedsstyrelsen, der har ventet længere end de maksimale ventetider.

En overraskende beretning

Konsekvenserne af længere ventetider er øget risiko for, at kræftsygdomme ikke opdages og behandles hurtigst muligt, og dermed bliver kræftsygdommene mere fremskredne og sværere at behandle.

Rigsrevisionens beretninger kommer bag på Danske Regioner.

»Det kommer bag på mig, at oplysningerne har været mangelfulde, og derfor er det også en rapport, vi tager meget alvorligt og handler på. Vi håber, at vi nu får en bedre vejledning, hvilket er nødvendigt og noget, vi vil følge op på,« siger formand for Danske Regioners sundhedsudvalg Karin Friis Bach (R).

Det er svært at pege på en specifik årsag til, at regionernes indberetninger til Sundhedsstyrelsen ikke stemmer overens med virkeligheden. Men ifølge Karin Friis Bach kan en forklaring være reglernes kompleksitet.

»Reglerne på området er meget svære at forstå. Det kan godt være, at det ser nemt ud på papiret, men i praksis kan der opstå mange forskellige situationer, hvor det kan være svært at vurdere for en læge, hvilke regler og rettigheder den enkelte patient hører ind under,« siger hun.

Derfor er det blevet besluttet i Danske Regioners bestyrelse, at der skal indføres et elektronisk advarselssystem, der skal give et bedre overblik over, hvor og hos hvilke patienter man kan risikere at overskride den maksimale ventetid, så man ved, hvor man hurtigt skal handle.

Det er ikke første gang

Reglen om de maksimale ventetider på kræftområdet blev indført ved lov i år 2000. Ifølge rapporten er den hyppigste forklaring på, at ventetiden overskrides, kapacitetsproblemer og dernæst registreringsfejl.

Ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er det ikke første gang, at Rigsrevisionen retter kritik mod de regionale forskelle på sundhedsområdet.

»Det er ikke i orden over for patienterne. Det er derfor, der er regler om maksimale ventetider, når man har kræft. Efter nytår præsenterer regeringen en sundhedsreform, som skal gøre op med de alt for store regionale forskelle, så det ikke fremover er sådan, at patientens adresse afgør, hvor lang tid de venter på at blive behandlet for en alvorlig kræftsygdom,« siger hun i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Hos Kræftens Bekæmpelse finder man det uacceptabelt, at ikke alle kræftpatienter kan regne med at blive behandlet til tiden. De opfordrer derfor ministeriet til hurtigt at få styr på den tidlige indsats over for kræft, lyder det i en pressemeddelelse.