Fødevarestyrelsen hæver trusselsniveauet for fugleinfluenza fra lav til middel.

Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Niveauet ændres efter et stigende antal af udbrud blandt fugle og fjerkræ i Danmark og i Europa.

- Mange vilde fugle begynder deres efterårstræk nu og vil bevæge sig hen over Danmark med risiko for at sprede smitte til de danske fjerkræbesætninger, lyder det i pressemeddelelsen.

Man har påvist den såkaldte HPAI-virus - højpatogen fugleinfluenza - i én vild fugl i Danmark, og det tyder ifølge styrelsen på, at smitten nu findes blandt den danske population af vilde fugle.

Efterårssæsonens første udbrud i en større fjerkrævirksomhed opstod desuden tidligere i denne uge.

Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen måtte i den forbindelse aflive i omegnen af 150.000 fugle, lyder det.

Det vurderes på den baggrund, at truslen for smitte til danske fjerkræbesætninger fra vilde fugle er steget.

Fugleejere og virksomheder med fjerkræ opfordres til at være særligt opmærksomme ved hjælp af høj smittebeskyttelse.

Tidlige tegn på smitte kan ifølge styrelsen blandt andet være lav appetit og nedsat drikkelyst eller pludselig død.

Fødevarestyrelsen overvåger løbende forekomsten af fugleinfluenza i Danmark.

Alle virksomheder, der i løbet af året har mere end 100 fjerkræ, er omfattet af overvågningen og skal løbende udtage prøver fra besætningerne.

Fugleinfluenza er en dyresygdom, der kan ramme alle fuglearter. Der er dog nogle arter, som er mere følsomme over for sygdommen - det gælder særligt kalkuner og høns, fremgår det af Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Fugleinfluenza smitter kun i meget sjældne tilfælde mennesker, og det er hovedsageligt mennesker, der er i nærkontakt med fugle og fjerkræ.

Hos mennesker ses ofte kun milde symptomer som øjenbetændelse, men nogle varianter af sygdommen kan også være livstruende, skriver Statens Serum Institut.

Styrelsen understreger, at man følger udviklingen tæt.

/ritzau/