Trods svindel i Socialstyrelsen og hvidvask i Danske Bank er Danmark på ny verdens mindst korrupte land

Efter et år i New Zealands skygge er Danmark igen nummer et på Transparency Internationals årlige liste over verdens mindst korrupte lande. Hvidvask og svindel i Socialstyrelsen har ikke påvirket Danmarks samlede score. Til gengæld afholder manglende gennemsigtighed i partistøtte Danmark fra en højere score.

Danske Banks hovedsæde på Holmens Kanal 2-12 i København den 25. september 2018. En fransk dommer har forinden oplyst Danske Bank, at dommeren forventer at rejse sigtelse mod banken for hvidvask. Sagen drejer sig om 28 millioner euro, oplyser banken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

»Getting to Denmark,« sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da Danmark var vært ved den internationale antikorruptionskonference, IACC. Her undskyldte han for hvidvaskskandalen i Danske Bank, men understregede, at der var tale om en undtagelse.

»Getting to Denmark« var stadig et udtryk for et ideal om et korruptionsfrit samfund.

Det var den amerikanske politolog Francis Fukuyama, der først brugte udtrykket, og det gjorde han i 2014. Dét år opnåede Danmark den højeste score nogensinde i Transparency Internationals antikorruptionsindeks: 92 ud af 100.

Siden har der været adskillige skandaler. Eksempelvis svindel med udbytteskat for milliarder og offentlig bestikkelse fra Atea, og i 2017 dumpede Danmark ned på en andenplads bag New Zealand. Siden er sagen om hvidvask i Danske Bank eksploderet, og Britta Nielsen er anklaget for at have svindlet 111 mio. kr. fra Socialstyrelsen, men nu ligger Danmark altså nummer et igen.

»Indekset er ikke overfølsomt over for enkeltsager,« forklarer Natascha Linn Felix, som er formand for Transparency International Denmark.

»Pointen er, at der altid vil være en Britta. Mennesker med adgang til særlige privilegier vil altid udgøre en fare. Det interessante er, hvordan samfundet er rustet til at opdage den slags svindel, og hvordan samfundet håndterer dette. Man kan forestille sig, at et land opdager en kæmpe korruptionssag, men efterfølgende håndterer denne så godt, at landet faktisk går frem i indekset,« siger Natascha Linn Felix.

Hvad med Danske Bank? Det er en meget stor enkeltsag. Hvidvask for op til 1.400 mia. kr. Måske verdenshistoriens største hvidvasksag?

»Danske Bank har nok virkelig rystet os danskere, men sagen vil ikke afspejles i indekset, for her handler det om opfattelsen af korruption i den offentlige sektor,« forklarer Transparency International Denmarks formand.

»Der er blevet rejst nogle spørgsmål om Finanstilsynets rolle, og det tilsyn er en offentlig institution. Men det er noget, vi først lige så langsomt skal til at finde ud af, og jeg tør ikke sige, om det på et tidspunkt kommer til at give et udslag i indekset. Finanstilsynet er blevet tilført ekstra ressourcer, og dette kan være med til styrke en opfattelse af, at problemet bliver håndteret,« forklarer Natascha Linn Felix.

Transparency International sammensætter sit årlige Corruption Perception Index ved at samle 13 andre internationale korruptionsindeks. Ordet perception – eller opfattelse – afspejler, at man ikke kan måle al korruption, fordi korruption pr. definition foregår i det skjulte. Derfor er det samlede indeks baseret på interview med eksperter inden for forretningsverdenen, den akademiske verden og NGOer samt vurderinger fra internationale organisationer.

»Man kan sige, at det handler meget om, hvorvidt der er mulighed for korruption. Eksempelvis er en af hovedårsagerne til, at Danmark ikke scorer 100, at blandt andet GRECO gentagne gange har kritiseret Danmark for ikke at have gennemsigtighed i partistøtten til politiske partier. Dette giver mulighed for misbrug. Om det foregår, ved vi ikke, men muligheden er der. På samme måde har OECD kritiseret os for ikke at beskytte whistleblowere tilstrækkeligt, og Danmark har ikke rettet ind efter kritikken,« siger Natascha Linn Felix.