Tisvildeleje får Danmarks første røgfrie strand

Snart bliver en én kilometer lang strækning på Tisvildeleje Strand i Nordsjælland røgfri. Et skridt i den rigtige retning, mener Kræftens Bekæmpelse.

Tisvildeleje Strand
Det er slut med at tænde en smøg på en privat strækning på Tisvildeleje Strand. Fold sammen
Læs mere

En strækning på Tisvildeleje Strand i Nordsjælland bliver som den første strand i Danmark fri for cigaretskod og cigaretrøg.

Kystejerne i Tisvildeleje Kystsikringslag indfører nemlig rygeforbud på den private del af stranden. Det skriver DR Nyheder.

Formålet er at sende et signal om, at cigaretskod udgør en væsentlig del af de mikropartikler, der forurener havet, fortæller formand for Tisvildeleje Kystsikringslag Jacob Borch.

»Cigaretskod er en meget stor kilde til forurening i vores have, så derfor er det vigtigt, at vi starter med vores lille strand« siger han til DR.

Kystejerne har ladet sig inspirere af strande i blandt andet USA og Sverige, hvor lignende forbud er blevet indført.

»Vi ser masser af rygeforbud på strandene i de lande, så jeg er slet ikke i tvivl om, at inden for de næste fem til otte år vil vi se rygeforbud på de fleste strande i Skandinavien,« siger Jacob Borch.

Cigaretskod er det mest fundne affald i havet verden over og er ikke så let nedbrydeligt for naturen, som man kunne gå og tro. Når cigaretskod kommer i kontakt med vand, bliver de nedbrudt til små stykker mikroplast. Dertil kommer de affaldsstoffer, som skoddene er lavet til at sortere fra for rygerne, men som bliver siddende indeni efterfølgende.

»Filtret er der jo for at filtrere alle de kræftfremkaldende stoffer fra, så det er ikke bare plastic. Det er plastic, der er fyldt med kræftfremkaldende gift. Så det er klart, at hvis et dyr til vands eller på land for eksempel spiser det, kan det være skadeligt på flere måder,« sagde Kristian Syberg, der er lektor og ph.d. i miljørisici på Roskilde Universitet, til Berlingske for nylig.

Hos Kræftens Bekæmpelse bifalder man rygeforbuddet på stranden i Tisvildeleje.

Selv om den private strækning kun er omkring en kilometer lang, har forbuddet nemlig stor symbolsk betydning, fortæller forebyggelseschef Mette Lolk Hanak til DR.

»Det er et skridt i en retning, hvor normen er, at der, hvor der kommer mange mennesker, og hvor der er børn og unge, er der ikke synlig rygning,« siger hun.