Tidligere medlem af Liberal Alliances Ungdom dømt for voldtægt under politisk arrangement

Vidnesbyrd om voldtægt og seksuelle krænkelser i Liberal Alliances Ungdom fører nu til voldtægtsdom på syv måneders fængsel. Sagen er anket.

ARKIVFOTO. Voldtægtsdommen mod det tidligere medlem af Liberal Alliances Ungdom blev afsagt i Retten i Odense i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et tidligere medlem af Liberal Alliances Ungdom er blevet idømt syv måneders ubetinget fængsel for voldtægt. Han pålægges samtidig at betale 20.000 kroner i erstatning.

Sagen, der netop er blevet afgjort ved Retten i Odense, udsprang af de vidnesbyrd om voldtægt og seksuelle krænkelser, der blev delt på Liberal Alliances Ungdoms årsmøde i februar i år.

Den unge mand fra Liberal Alliances ungdom er blevet dømt for at tiltvinge sig samleje med et kvindeligt medlem, som befandt sig i en tilstand, hvor hun ikke havde mulighed for at sige fra. Han har anket sagen.

Den pågældende episode fandt sted til et ungdomspolitisk weekendarrangement i Vissenbjerg på Fyn natten mellem 24. og 25. januar 2015.

Både offer og gerningsmand var i retten enige om, at et samleje havde fundet sted, men de to var uenige om, hvorvidt der var tale om et frivilligt samleje.

Anklageren argumenterede for, at offeret havde været i en bevidstløs tilstand, hvilket betød at hun ikke kunne modsætte sig samlejet. Dømtes forsvarer argumenterede derimod for, at der ikke var beviser for, at offeret var bevidstløst hverken før eller under samlejet.

Offeret huskede intet fra aftenen, som hun beskrev som »et sort hul« i hukommelsen. Hun beskrev dog et enkelt flashback, hvor hun stod over for gerningsmanden og parerede med to hænder.

Dømte huskede derimod, at de to flirtede og lavede en aftale før samlejet om ikke at fortælle til nogen, »hvis der skete noget«, blandt andet fordi offeret så en anden på det pågældende tidspunkt. Efter samlejet, som foregik på et badeværelsesgulv, kyssede de to ifølge hans vidneberetning, inden offeret begyndte at kaste op.

Der er nedlagt navneforbud, og derfor kan Berlingske ikke bringe navnet på den dømte. Men ifølge avisens oplysninger var den dømte menigt medlem af Liberal Alliances Ungdom på tidspunktet. Senere fik han en mere central position i partiet, men er ikke længere medlem.

»Jeg har en god advokat«

Flere vidner fortalte i retten, at de om aftenen havde ledt efter offeret, som de havde fundet med den dømte på et badeværelse i kælderen under konferencecenteret.

Et vidne sagde i retten:

»Vi åbner døren til toilettet, hvor offeret står foroverbøjet ind over en håndvask. (navn fjernet) står med åben skjorte og holder (navn fjernet). Da han giver slip, vælter hun forover ned i noget bræk.«

Vidnet fortalte, at dømte derefter sagde til dem:

»Jeg har en god advokat«.

Selv sagde gerningsmanden, at kommentaren faldt senere på aftenen i en anden forbindelse.

Vidnet forklarede også, at kvinden efter episoden ikke kunne stå på sine egne ben, ligesom hun var ude af stand til at drikke vand.

Vidnets forklaring blev i det store hele bekræftet af et andet vidne, som ligeledes beskrev offeret som bevidstløs.

Bad offeret »komme videre«

De to vidneforklaringer blev afgørende for dommen. Retten vurderede, at offeret var i en aldeles ukontaktbar tilstand og ikke i stand til at sige fra over for gerningsmanden. To domsmænd var enige om dette, mens dommer Karin Bøgh Pedersen ikke mente, at dokumentationen for denne påstand var stærk nok.

Efter dommen ankede dømtes forsvarer, Katrine Westhausen Gottlieb. Berlingske forsøgte at få en kommentar fra forsvarer, som ikke ønskede at uddybe anken, efter at retten havde afsagt dom. Anklager Martin von Bülow var tilfreds med sagens udfald:

»Jeg synes, at syv måneder ligger meget godt i tråd med strafferammen på otte måneder – og så er der trukket en måned fra, fordi det er nogle år siden, hændelsen fandt sted.«

I retten fremlagde Martin von Bülow en række beskeder, som gerningsmand og offer havde sendt til hinanden i dagene efter episoden. Gerningsmanden skrev for at spørge, om offeret var på p-piller, da han ikke brugte beskyttelse. Offeret svarede, ifølge korrespondancen, afkræftende, og at hun desuden absolut intet huskede fra aftenen. Gerningsmanden bad hende »komme videre«, og forsøgte at berolige hende med, at han intet havde sagt til hverken hendes veninde eller flirt.

Ifølge anklager var dette et udtryk for en »kynisk gerningsmand«, mens forsvarer mente, at dette viste, en ung mand »i chok«.

Ledende og ældre krænkere

De otte vidnesbyrd kom frem under Liberal Alliances Ungdoms årsmøde 23. februar i år og førte straks til et formandsskifte, ligesom en stribe medlemmer som følge af kvindernes beretninger forlod ungdomspartiet.

Flere af kvinderne skrev i deres vidnesbyrd, at det var ledende og væsentligt ældre medlemmer af ungdomspartiet, der stod bag krænkelserne. I tre tilfælde var aldersforskellen ti år. Nogle af kvinderne skrev også, at de var berusede eller ligefrem bevidstløse, da krænkelserne fandt sted, ligesom det var tilfældet i sagen fra Vissenbjerg.

Ifølge Berlingskes oplysninger er den pågældende sag den eneste, der er endt ved domstolene. Dermed er der sat et foreløbigt punktum i sagerne om seksuelle krænkelser i Liberal Alliances Ungdom.