Teleskandale blev skjult for Søren Pape

Fungerende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) oplyser nu, at han først mandag aften blev orienteret om, at teleoplysninger i op til 10.000 straffesager kan være mangelfulde. Rigspolitiet har kendt til den alvorlige fejl siden 2018.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) blev først mandag aften blev orienteret om, at teleoplysninger i op til 10.000 straffesager kan være forurenede. Rigspolitiet har ellers kendt til problemet siden november 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke ét ord.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fastslår nu, at han som øverste ansvarlige for både Rigspolitiet og Rigsadvokaten aldrig er blevet orienteret om en alvorlig systemfejl med teleoplysninger udleveret til politiet.

Fejlen kan i årene 2012-2019 have forurenet afgørende beviser i alvorlige straffesager.

Den fungerende justitsminister oplyser tirsdag eftermiddag til Berlingske via den konservative pressetjeneste:

»Søren Pape fik først kendskab til sagen i går aftes, og han meddeler via den konservative pressetjeneste, at den kommende justitsminister må sørge for en redegørelse som noget af det første. Som fungerende justitsminister har Søren Pape ikke selv mulighed for at sætte en ny redegørelse i gang.«

På spørgsmålet om ikke han som Danmarks justitsminister burde være blevet forelagt sagen, lyder svaret kort og igen gennem pressetjenesten:

»Pape vil gerne vente med at forholde sig til, hvorfor han ikke er blevet orienteret.«

Teleoplysninger er et vigtigt efterforskningsinstrument og har i flere straffesager haft afgørende betydning, fordi oplysningerne er brugt som bevis eller indicium for, at den anklagede eksempelvis har befundet sig et bestemt sted på et bestemt tidspunkt.

Fejlen blev fundet i det it-system, som politiet siden 2012 har brugt til at ensarte it- og teledata fra forskellige teleselskaber, så de kan sammenlignes i retten. Tilbage står et massivt oprydningsarbejde, hvor Rigsadvokaten manuelt skal gennemgå omkring 10.000 sager for at vurdere, om fejlbehæftet teledata i værste fald har ført til justitsmord.

Rigspolitiet forklarer til Berlingske, at det allerede i november 2018 første gang blev advaret om fejlen efter henvendelse fra en politikreds, der havde opdaget, at nogle teleoplysninger var »forsvundet« i det program, politiet bruger til at konvertere teleselskaberns rådata til materiale, politiets efterforskere kan bruge. Politiet arbejdede frem til marts med at finde og udbedre fejlen i politiets software, dog uden at advokater, domstole eller det politiske system blev orienteret.

I et brev, som rigsadvokat Jan Reckendorff mandag sendte medlemmerne af Advokatrådet – som er bestyrelsen for Advokatsamfundet – fremgår det, at fejlen i dag er rettet.

»Rigspolitiet har oplyst, at systemfejlen er udbedret den 8. marts 2019, og at der er indført en manuel kontrolprocedure for at undgå, at lignende fejl kan opstå i fremtiden,« skriver rigsadvokat Jan Reckendorff.

Heller ikke efter 8. marts, hvor fejlen var erkendt og rettet, blev andre orienteret. Det skete først for få dage siden.

Tre måneder er alt, alt for længe at vente med at orientere om så alvorlig en fejl, siger Peter Skaarup (DF), netop afgået formand for Folketingets Retsudvalg.

»I samme øjeblik man blev opmærksom på fejlen – og at det i lang tid og i mange tilfælde har kunnet påvirke straffesager her i landet – skulle man have orienteret hele vejen rundt,« siger Peter Skaarup, som kalder fejlen »meget, meget graverende«:

»Det forrykker hele grundlaget for det, som vi forstår ved et retssamfund – at vi kan stole på de oplysninger, der kommer fra politiet.«