Sympatien strømmer til Paris fra hele verden: »Det gynger, men synker ikke«

Mens tusindvis af parisere gik på gaden for at følge slukningsarbejdet, gik verdens ledere på Twitter for at udtrykke deres sympati og forfærdelse over branden i Notre Dame.

Foto: ZAKARIA ABDELKAFI

Branden i Notre Dame fik mandag aften og natten til tirsdag sympatien til at strømme mod franskmænd og katolikker fra hele verden.

Både fra almindelige borgere, som på de sociale medier udtrykte forfærdelse og sorg over branden i den historiske katedral, og fra stats- og regeringschefer verden over var der sympati sendt mod den franske hovedstad.

Den tyske kansler Angela Merkel er ikke selv på Twitter, men hendes talsmand, Steffen Seibert, udtrykte hendes medfølelse ved at citere Paris' latinske motto »Fluctuat nec mergitur«, hvilket betyder noget i retning af »at være ude i bølgegang, men uden at synke«.

De to symbolske tårne og facaden på den ikoniske kirke ser ud til at være reddet, og den franske præsident, Emmanuel Macron, har lovet at genopbygge den brændte kirke.

Også Londons borgmester, Sadiq Khan, skriver, at London deler sorgen over det tabte med Paris og venskabet mellem de to byer for altid.

Også premierminister Theresa May, der på det seneste har haft sine kampe med den franske præsident over Brexit, udtrykte mandag aften sin dybe sympati.

Donald Trump, der som en af sine første gerninger som præsident besøgte Paris og det franske præsidentpar, mente, at brandslukning fra flyvere kunne være en god idé for at få slukket branden i Notre Dame, hvilket de franske myndigheder dog efterfølgende afviste som en dårlig idé.

Vatikanet i Rom udtrykte sorg over tabet af dette symbol på kristendom i Frankrig og hele verden.

Og fra EU udtrykte både præsident Donald Tusk og kommissionsformand Jean-Claude Juncker deres medfølelse med franskmændene og tabet af en kulturarv, som ikke bare er fransk, men europæisk. »Vi er alle med Frankrig i dag«.

Også den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen, tweetede både på fransk og dansk. »Paris uden Notre Dame er ikke Paris«.

Emmanuel Macrons rival til præsidentposten, Marine Le Pen, hyldede redningsarbejderne og den franske kulturarv.