Sygehusene bærer hans aftryk

Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen er en yndet ekspertkilde. Gennem sit arbejde som professor har han sat præg på sygehusvæsenet. 15. januar fylder han 70 år.

Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fylder 70 år 15. januar. (Arkivfoto) Anders Rye Skjoldjensen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

1. januar sad Kjeld Møller Pedersen foran skærmen for at høre Lars Løkke Rasmussens nytårstale.

Særligt statsministerens bemærkning om, at mange svagelige ældre bliver udskrevet fra sygehusene til ingenting, faldt sundhedseksperten for brystet.

- At sige at de kommer hjem til ingenting, det er ikke sandt. Hvis jeg var ansat i sundhedsvæsenet, havde jeg følt mig ramt af den bemærkning, lød det efterfølgende fra Kjeld Møller Pedersen, der fylder 70 år 15. januar.

Siden 1975 har han beskæftiget sig med sundhedssektoren, så der er vægt bag ordene.

Kjeld Møller Pedersen er professor i sundhedsøkonomi og sundhedspolitik på Syddansk Universitet og Aalborg Universitet og en af de første, journalister kontakter, når de har brug for et kvalificeret indspark.

Og det er ofte påkrævet - ikke mindst i øjeblikket, hvor offentliggørelsen af regeringens sundhedsreform lader vente på sig. Når den fremlægges, bliver der ekstra travlt ved telefonen.

Også skiftende regeringer har trukket på Kjeld Møller Pedersens ekspertise. Blandt andet sad han med i Sygehuskommissionen, der i 1998 udstak rammerne for fremtidens sygehusvæsen, ligesom han satte sit fingeraftryk på strukturreformen, der i 2005 erstattede amterne med de fem regioner.

Kjeld Møller Pedersen trækker ikke alene på sin forskning, men også på den praktiske erfaring, han fik som sundhedsdirektør i Vejle Amt fra 1987 til 1991. Han var i øvrigt den første af sin art i landet.

Herefter forlod han det offentlige til fordel for en ni år lang karriere i Lego, hvor han først var økonomi-, it- og personaledirektør i den danske afdeling og senere blev en del af direktionen i Lego A/S, hvor han også fik ansvaret for koncernens internationale kommunikation.

Hans baggrund både i det offentlige og private har ført til en lang række bestyrelsesposter. Selv fremhæver han formandsposten i VEU-rådet, der rådgiver regeringen om efteruddannelse af voksne, ligesom formandskabet i Filadelfia, der driver epilepsihospitalet i Dianalund, har en særlig plads i hans hjerte.

Kjeld Møller Pedersen er gift med gymnasielærer Viola Pedersen. Sammen tager de på krydstogter til fjerne destinationer som Fransk Polynesien og Kap Horn.

Hjemme i villaen i Kolding hører Kjeld Møller Pedersen jazz, og der bliver også tid til at læse - alt fra spændingsromaner til historiske værker.

/ritzau/