Sygehus sendte »vildledende« og farefuldt brev om brystkræft til patienter

Først svigtede Ringsted Sygehus gennem fire år med mangelfuld undersøgelse af kvinder med mistanke om brystkræft. Dernæst svigtede man yderligere flere hundrede kvinder med »faktuelt forkert« brev. Ni af de mangelfuldt undersøgte har senere fået konstateret brystkræft.

Ikke nok med at Ringsted Sygehus i årene 2013 til 2017 udførte stærkt mangelfulde undersøgelser i strid med de nationale retningslinjer af ca. 2.600 sjællandske kvinder med mistanke om brystkræft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke nok med at Ringsted Sygehus i årene 2013 til 2017 udførte stærkt mangelfulde undersøgelser i strid med de nationale retningslinjer af ca. 2.600 sjællandske kvinder med mistanke om brystkræft.

Da sygehusets fejlagtige procedure endelig var opdaget og ændret, sendte man tilmed et brev til hundredvis af brystkræftmistænkte, som var »faktuelt forkert og vildledende«.

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed var teksten så misvisende, at den udgjorde »en fare for patientsikkerheden«.

Sådan hedder det i en alvorlig skriftlig henstilling, som styrelsen sendte til Region Sjællands ledelse 27. november i fjor, og som Berlingske har fået aktindsigt i.

Efterfølgende og fulde patientundersøgelser har nu dokumenteret, at foreløbig ni af de kvinder, der i første omgang blev frikendt for kræft under den utilstrækkelige undersøgelse, rent faktisk har brystkræft. Det seneste tilfælde blev identificeret så sent som i den forgangne uge. Det er dog ikke sikkert, at disse kvinder rent faktisk havde kræft allerede ved den første undersøgelse.

Det oplyser overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri, som ikke vil udelukke, at tallet kan blive endnu højere.

Anette Lykke Petri, overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed

»Da vi ser brevet, er vi stærkt forundrede, for det er faktuelt forkert, direkte vildledende og udgør en fare for patientsikkerheden«


»Det er en rigtig alvorlig sag. Det er den ikke mindst, fordi der har været stort fokus på at skabe nationale faglige retningslinjer for at sikre kræftpatienter den korrekte behandling. Derfor er det dybt beklageligt, når man finder ud af, at der er sket et systematisk svigt gennem så mange år,« siger hun.

Søndag kunne Jyllands-Posten redegøre for, at det angiveligt var for at »spare lægetimer og undersøgelsestid«, at Ringsted Sygehus gennem cirka fire år undlod at give patienterne den grundige undersøgelse, de havde krav på.

Kvinderne var af deres læge blevet henvist til undersøgelse for brystkræft på sygehuset, som imod retningslinjerne undlod såvel en fysisk som en ultralydsundersøgelse af kvindernes bryster. I stedet fik de udelukkende en røntgenundersøgelse, en såkaldt mammografi, der ikke kan opdage alle kræftknuder.

Men ifølge Berlingskes oplysninger svigtede sygehuset patienterne yderligere, efter at sygehusets mangelfulde undersøgelsesmetode var ændret til den korrekte.

17. april 2018 sendte Ringsted Sygehus således et tilbud om en fuld undersøgelse til 503 kvinder, som i perioden 1.januar 2016 til 31.marts 2017 havde fået den mangelfulde undersøgelse

Som årsag angav sygehuset, at man havde »udvidet« sine »interne retningslinjer og undersøgelsestilbud«.

Kvinderne blev med andre ord ikke informeret om, at de fik brevet, fordi deres første undersøgelse ikke levede op til den faglige standard, og at de derfor af sikkerhedsmæssige årsager burde sige ja til tilbuddet.

Konsekvensen blev, at kun lidt over halvdelen, 53 procent, af 503 kvinder et halvt år senere havde valgt at blive genundersøgt.

Sygehus skulle undskylde

Den lave svarprocent skabte undren i Styrelsen for Patientsikkerhed, som derefter tog det usædvanlige skridt at anmode Region Sjælland om en kopi af den skrivelse, man havde sendt til kvinderne.

»Da vi ser brevet, er vi stærkt forundrede, for det er faktuelt forkert, direkte vildledende og udgør en fare for patientsikkerheden. Man har ikke givet kvinderne mulighed for at træffe en beslutning på et fuldt informeret grundlag. Forvaltningsretligt er man i en sådan situation forpligtet til at angive den korrekte årsag og faktisk også undskylde,« siger Anette Lykke Petri.

Ovenikøbet burde Ringsted Sygehus have sendt brevet til hele 735 kvinder. Af uvisse årsager undlod man - også mod retningslinjerne - at sende tilbuddet om en genundersøgelse til omkring 200 kvinder, som hos deres læge alene havde fået konstateret symptomer med smerter i brysterne.

Det er ifølge Anette Lykke Petri en yderligere skærpende omstændighed, og hun tilføjer, at det »er ufatteligt synd« for de ni kvinder, der i anden omgang fik konstateret brystkræft.

Nye og uafhængige ekspertundersøgelser skal nu forsøge at belyse, om nogle af de ni kvinder allerede havde kræft under den første mangelfulde undersøgelse.

Patientforening rystet

Hvert år får ca. 4.500 danskere konstateret brystkræft, og omkring 65.000 personer, altovervejende kvinder, lever med diagnosen herhjemme.

I patientforeningen Dansk Brystkræft Organisation er formand Gitte Laursen rystet over afsløringerne af det omfattende svigt i Region Sjælland:

»Jeg kan nærmest ikke finde ord for det. Det er totalt uacceptabelt og nærmest katastrofalt, at man ikke har fulgt de kliniske retningslinjer for undersøgelser. Patienterne bør kunne have fuld tillid til vores sundhedssystem.«

Til Jyllands-Posten siger sygehusdirektør Vagn Bach, Ringsted Sygehus:

»Det er en dybt beklagelig situation, vi har bragt de implicerede kvinder i, og det kan jeg ikke undskylde nok for.«