Sygdom kan være årsag til halvering i antallet af rådyr

Statsminister Mette Frederiksen siger, at regeringen overvejer at bidrage med kampfly til Ukraine.

En kombination af sygdom og faldende økologisk bæreevne kan være forklaringer på et markant fald i antallet af nedlagte rådyr. (Arkivfoto). – Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere partier på Christiansborg mener, at Danmark skal følge trop med Polen og sende kampfly til Ukraine.

»Ukraines frihedskamp er enorm vigtig, fordi den sikkerhedspolitiske situation i Europa afhænger af udfaldet af den krig, der bliver udkæmpet i Ukraine nu,« siger Carsten Bach, som er forsvarsordfører for Liberal Alliance.

I går kom en melding fra Polen om, at Ukraine kan se frem til at modtage kampfly. Det har længe stået øverst på ukrainernes ønskeliste.

Det sker i de kommende dage, hvor mindst fire sovjetiskbyggede MiG-29-kampfly sendes til Ukraine i krigen mod Rusland.

Også De Konservative mener, at Danmark skal sende kampfly, siger forsvarsordfører Rasmus Jarlov til TV 2.

Dansk Folkeparti bakker ligeledes op om at sende kampfly afsted.

DFs forsvarsordfører, Alex Ahrendtsen, skriver i en sms til Ritzau, at de danske F-16-fly kan sendes afsted, når vi begynder at modtage de nye F-35-fly, og når de ukrainske piloter kan flyve dem.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde torsdag efter den polske melding, at det er i den danske regerings overvejelser at bidrage med kampfly.

»Jagerfly har længe været et ønske fra Ukraines side. Det er noget, vi diskuterer i kredsen af allierede lande. Jeg kommer det ikke nærmere end det,« sagde hun på et kort pressemøde i forbindelse med KL's topmøde i Aalborg.

»Vi overvejer løbende, hvad der er de rigtige donationer at give. Vi er i fuld gang med kampvogne og artilleri. Vi overvejer flere forskellige elementer.«

For Danmarksdemokraterne er spørgsmålet svært, men partiet hælder alligevel mest til at hjælpe ukrainerne med kampfly.

»Det er svært at blive ved med at sige, at vi bare skal blive ved med at donere og donere. Men på den anden side er det også vigtigt for os, at Ukraine vinder den krig,« siger forsvarsordfører Lise Bech.

»Men hvis det i sidste ende er det, der skal til, så synes jeg da, at vi skal. Men man skal tænke sig godt om,« siger hun.

Danmark har købt i alt 27 F-35 kampfly, der på sigt skal erstatte de F-16-flyene. De første ventes at blive leveret til efteråret.

/ritzau/