Svindlere udnytter udsatte med NemID

Sind foreslår, at man i højere grad fratager psykisk sårbare råderetten over NemID, så man undgår snyd.

Socialt udsatte bliver af svindlere tvunget til at udlevere deres nøglekort og koder til NemID, beretter flere organisationer ifølge Politiken. (Modelfoto) Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svindlere, pushere og voldelige mænd har fået lettere ved at snyde socialt udsatte, efter at det digitale nøglekort NemID er blevet udbredt.

Det advarer kvindekrisecentre, hjælpeorganisationer for hjemløse og narkomaner samt organisationen for psykisk syge Sind. Det skriver Politiken.

NemID giver adgang til netbank, personlige oplysninger og samtlige platforme, hvor den enkelte borger er i kontakt med det offentlige.

Nogle borgere er blevet tvunget til at udlevere deres kode og nøglekort til NemID, og med koderne i hånden kan svindlerne ikke bare tømme deres konto, men også optage banklån i offerets navn.

Ifølge Politiken har mange af de kvinder, der søger hjælp i et krisecenter, været udsat for, at deres ægtefælle på deres vegne har godkendt en skilsmisse eller afskrevet forældremyndigheden over deres børn.

I princippet hæfter man ikke for en digital signatur, som man ikke selv har sat, ligesom man heller ikke hæfter for det, når en fysisk underskrift bliver forfalsket.

Men Højesteret afgjorde så sent som i sidste uge, at to udsatte mænd alligevel hæfter for lån, der blev optaget af en narkopusher og en anden svindler, fordi de har udvist en høj grad af uagtsomhed ved at udlevere kode og nøglekort.

I Sind - Landsforeningen for psykisk sundhed - foreslår landsformand Knud Kristensen, at man i højere grad fratager psykisk og socialt sårbare råderetten over NemID.

»Mit bud på det vil være, at man overvejer at beskytte de her mennesker ved at underlægge dem et økonomisk værgemål med delvis fratagelse af råderetten,« siger Knud Kristensen til Politiken.

Venstres sundheds- og psykiatriordfører, Jane Heitmann (V), kvitterer for forslaget, som hun gerne vil drøfte med ordførerkolleger på Christiansborg.

»Det er fuldstændigt uacceptabelt, at bøller franarrer oplysninger fra mennesker, der er psykisk sårbare.«

»Men der er en række etiske problemstillinger i forslaget fra Sind.«

»Det er jo en rigtig svær balance mellem på den ene side at beskytte den enkelte borger og på den anden side sikre, at den enkelte borger har råderet og selvbestemmelse over sit eget liv og har indflydelse på, hvordan man vil bruge sine penge.«

»Det er en hårfin balance,« siger Jane Heitmann til Ritzau.

/ritzau/