Sundhedsstyrelsen: Coronavirussen kan plage os gennem foråret og sommeren

Coronavirussen vil kaste en lang skygge over Danmark, lyder det i i ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.

Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen med direktør Søren Brostrøm i spidsen, forventer i den kommende uge en fortsat stigning i antallet af indlagte patienter og hermed også i antallet af patienter i intensiv behandling og dødsfald. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Er det snart slut? Nej, desværre ikke:

Sundhedsstyrelsen vurderer nu, at der fortsat vil være høj risiko for udbredt coronasmitte i det danske samfund. Størst forventes spidsbelastningen af være i ugerne efter påske. Og Sundhedsstyrelsen advarer om, at epidemien kan udvikle sig som »en stor bølge over forår og sommer«.

Samtidig anbefaler Statens Serum Institut, at de aktuelle tiltag for at standse smitten opretholdes.

Det fremgår af risikovurderingen »COVID-19 i Danmark. Epidemiens første bølge. Strategi og status«, der er blevet offentliggjort mandag eftermiddag.

»Vi forventer, at vi den kommende uge vil se en fortsat stigning i antallet af indlagte patienter og hermed også i antallet af patienter i intensiv behandling og dødsfald,« fremgår det:

»For nuværende ser det ud til, at mønsteret, der er set i andre lande for alvorlige tilfælde, er det samme i Danmark. Således er 70 procent af de indlagte 60 år eller ældre, og næsten 80 procent af de døde er 70 år eller ældre.«

Restriktioner forlænges

Regeringen har på et pressemøde mandag eftermiddag meddelt, at den forlænger restriktioner og lukningen af store dele af Danmark frem til 13. april. Alle skoler og daginstitutioner er lukkede frem til efter påske. Det samme gælder grænser og butikker.

Ifølge risikovurderingen – og baseret på erfaringer fra influenzapandemier og såkaldt epidemiologisk teori – forventes den første epidemibølge at løbe over 12 uger og toppe omkring epidemiuge seks til syv. Det svarer til kalenderuge 16, altså den uge, der slutter søndag den 19. april.

Men en sådan prognose tager ikke højde for effekten af de mange tiltag, der de seneste uger er blevet iværksat i Danmark for at forhindre yderligere spredning, og det kan betyde, at epidemien topper tidligere i Danmark.

»Vi forventer først at kunne se en effekt af regeringens tiltag hen imod slutningen af kalenderuge 13, altså førstkommende søndag den 29. marts,« fremgår det af risikovurderingen.

Statens Serum Institut foreslår yderligere forlængelse af tiltag ud fra en forventning om, at reproduktionstallet« – altså tallet for hvor slemt coronavirus smitter – »der er vurderet til at ligge på 2,11, kan reduceres med 30-50 procent. Dermed vil epidemikurvens form flade ud, hvilket vil have en mærkbar effekt på belastningen af sundhedssystemet«.

Men der lyder samtidig en dyster langtidsprognose fra Sundhedsstyrelsen:

»På baggrund WHOs udmelding om, at vi kan forvente smittespredning ved selv høj temperatur og luftfugtighed, må vi være forberedt på at epidemien kan udvikle sig som en stor bølge over forår og sommer.«

Statens Serum Institut oplyser 23. marts, at følgende fem lande har registreret det højeste antal tilfælde det seneste døgn:

  • Tyskland (7.324)
  • Italien (5.986)
  • USA (4.777),
  • Spanien (2.833)
  • Frankrig (1.598)