Striben af hårde straffe fortsætter: 20-årig LTF'er skal 20 år i fængsel for drabsforsøg

En 20-årig mand med tilknytning til banden LTF blev mandag én af en efterhånden betydelig gruppe mænd, som har fået deres straf forhøjet som følge af bandeparagraffen.

Arkifoto: Den efterhånden lange liste over sager, hvor bandeparagraffer er brugt og straffen skærpet betydeligt, har fået flere politikere til at juble. På Facebook beskrev justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fx mandagens dom mod en 20-årig LTF'er som »historisk vidtrækkende«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark STF

20 år gammel og med udsigt til at skulle bruge langt størstedelen af de næste 20 år bag tremmer.

Det er realiteten for en ung mand med tilknytning til banden Loyal to Familia (LTF), der mandag blev idømt en fængselsstraf på 20 år for drabsforsøg på to betjente i civil, som han forvekslede med medlemmer af banden Brothas, som LTF lå i krig med i 2017. Manden blev desuden udvist fra Danmark.

Sagen er én af en række sager, hvor den såkaldte bandeparagraf - straffelovens § 81a - er blevet brugt. Paragraffen gør det muligt, at straffen kan vokse til det dobbelte i sager, som vurderes at være led i en konflikt mellem bande- eller rockergrupperinger.

Paragraffen har været hyppigt brugt det seneste år, og det skyldes primært det retslige efterspil på bandekrigen mellem LTF og Brothas i København i 2017. Den første markante dom i kølvandet på konflikten kom i maj, hvor et højtstående medlem af LTF fik 20 års fængsel for drabsforsøg på to tilfældige cyklister, og siden er flere hårde straffe fulgt.

Det er dog ikke kun i bandesager, at paragrafferne fra sidste års Bandepakke III hives frem. Så sent som i fredags fik en eksrocker 20 års fængsel for et drab ved Randers Regnskov i december 2017. Det var ifølge DR første gang, at den nye § 81 b blev brugt til at forøge straffen i en drabssag.

»Historisk vidtrækkende« domme

Den efterhånden lange liste over sager, hvor bandeparagraffen er brugt og straffen skærpet betydeligt, har fået flere politikere til at juble.

På Facebook beskrev justitsminister Søren Pape Poulsen (K) for eksempel mandagens dom som »historisk vidtrækkende«.

Om det store fokus på hårdere straffe til bande- og rockermedlemmer vil smitte af på anden lovgivning er ifølge professor i strafferet ved Københavns Universitet Trine Baumbach svært at vurdere, men - siger hun - hvis forskellen mellem straffen bliver for stor i forskellige sager, må man antage, at domstolene på et tidspunkt vil forsøge at harmonisere straframmen.

»Forsætlige drab er jo altid meget alvorlige, og det kan i længden være svært at argumentere for, at drab på en person giver 20 års fængsel, fordi det blev begået i forbindelse med en konflikt mv., mens straffen for drab på en anden person 'kun' skal koste 12 år,« siger hun i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Professor emerita i straffeproces ved Københavns Universitet Eva Smith mener ikke, det er sandsynligt, at bandeparagraffen følges af tilsvarende lovgivning på andre områder.

»Men når først man har fået den idé, kan man ikke afvise, at den breder sig (så der også laves lovgivning specifikt rettet mod andre grupper, red.),« siger hun med henvisning til, at det særegne ved § 81 a er, at den er målrettet en særlig gruppe af personer, som man som samfund definerer som særligt farlige.

Hun nævner asylansøgere som en anden samfundsgruppe, hvor man kunne forestille sig en mere målrettet lovgivning end i dag, men påpeger, at man vil få svært ved at argumentere for, at gruppen er særligt farlige for samfundet og derfor skal have skærpede straffe.

Men også unge kriminelle kunne være et fokusområde, siger Eva Smith.

»Man kan ikke afvise, at regeringen kunne finde på at foreslå, at helt unge, der begår kriminalitet, ikke længere skal have lov at slippe billigere, som lovgivningen nu giver mulighed for. Man kunne forestille sig, at man vil stramme op der, fordi de skal mærke konsekvenserne,« siger hun og påpeger, at det i så fald allerhøjest vil være en stramning til samme niveau, som for voksne, således at en 17-årig vil få samme straf som en 35-årig for samme forbrydelse.