Stresspanel: Skær ned på billeder af legende børn

Det har taget overhånd med fotodokumentation af børn, lyder det fra regeringens stresspanel.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Det Nationale Stresspanel afleverer 12 anbefalinger til regeringen på et seminar på Borups Højskole i København, onsdag den 10. april 2019. Det Nationale Stresspanel blev nedsat i sommeren 2018. Panelet har haft til opgave at skabe debat og bevidsthed i befolkningen om de faktorer, der kan skabe stress, ligesom panelet har haft til opgave at pege på mulige tiltag, der kan være med til at reducere forekomsten af stress. Foto: Philip Davali Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Børn skal have lov til at lege i fred, uden at der bliver taget billeder af dem.

Sådan lyder det i en af anbefalingerne fra regeringens stresspanel, der onsdag fremlægger 12 anbefalinger som vejen til mindre stress.

Fem af panelets anbefalinger er tidligere offentliggjort. Det handler blandt andet om, at man skrotter Forældreintra, så forældrene ikke får stress over ulæste beskeder fra skolen.

Desuden har panelet været ude med en opfordring om, at det offentlige kun sender e-mails til borgerne på bestemte tidspunkter.

Men skal man forebygge og reducere stress, handler det ifølge panelet også om at gøre op med den omsiggribende tendens til, at alt skal fotodokumenteres.

Det Nationale Stresspanel afleverer 12 anbefalinger til regeringen på et seminar på Borups Højskole i København, onsdag den 10. april 2019. Det Nationale Stresspanel blev nedsat i sommeren 2018. Panelet har haft til opgave at skabe debat og bevidsthed i befolkningen om de faktorer, der kan skabe stress, ligesom panelet har haft til opgave at pege på mulige tiltag, der kan være med til at reducere forekomsten af stress. Foto: Philip Davali Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali.
»Børn har ret til at lege og færdes i fred i institutioner og i det offentlige rum uden andres konstante fotodokumentation af, hvad de laver,« skriver stresspanelet.

Det kan eksempelvis være personale i institutioner eller på skoler, der i den bedste mening tager billeder, som lægges på digitale platforme eller sendes til forældrene.

Men det stjæler tid fra kerneopgaverne og kan skabe unødig stress og bekymring, mener panelet.

»De mange delte fotos kan let bringe forældrene, der kigger, i en tilstand af bekymring over barnets tilstand. Ser barnet glad eller ked ud af det. Og hvorfor er barnet ikke med på flere billeder?«

Forældrene skal også blive bedre til at acceptere, at de ikke altid ved, hvor barnet er.

»Børn skal ikke »trackes«, selv om det kan virke fristende og »omsorgsfuldt«. Børn har også ret til ikke at være overvåget af forældre gennem diverse tracking-apps,« skriver stresspanelet.

Andre anbefalinger går på, at der skal skabes lovgivning om børns trivsel i institutioner.

Panelet opfordrer også til, at kommunerne bliver bedre til at samarbejde med praktiserende læger om at forebygge og spotte stress hos borgere.

Stresspanelet blev nedsat sidste sommer med det formål at komme med forslag til regeringen om, hvordan man kan begrænse stress.

Hver fjerde dansker angiver i den seneste sundhedsprofil, at de lider af et højt stressniveau.

Det er ikke alle anbefalinger, der har fået tilslutning fra regeringen. Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har eksempelvis udtalt, at hun ikke mener, det er vejen frem at afskaffe den digitale kommunikation mellem skole og forældre.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kvitterer for panelets arbejde.

»I anbefalingerne er der flere indspark til tidlig forebyggelse af stress, som er oplagte at tage med i vores løbende arbejde på området,« siger hun i en kommentar.

/ritzau/