Stor rapport afslører danskernes sexvaner anno 2019

62.000 danskere har deltaget i den største undersøgelse af en befolknings sexvaner. Mandag udkommer rapporten.

Foto: William Attard McCarthy
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vil du gerne vide, hvor mange danskere der har dyrket sex med over ti personer?

Hvor mange der har haft samleje den seneste uge?

Hvor mange kvinder og mænd, der har været deres nuværende partner utro?

Så kan du fra mandag slå op i en stor rapport, der er resultatet af den største undersøgelse nogensinde af en befolknings sexvaner.

Projekt Sexus blev søsat i 2017, og siden har 62.000 danskere blotlagt deres liv på lagnerne. Det er blevet til den 765 sider lange rapport "Sex i Danmark", der udkommer mandag.

Flere medier kan dog allerede løfte sløret for en række af konklusionerne i rapporten. Det fremgår blandt andet, at sex er vigtigt for langt de fleste danskere livet igennem.

»Vi kan se, at sex og et velfungerende sexliv er en generel trivsels- og sundhedsfaktor for mennesker,« siger overlæge og projektleder for Projekt Sexus Morten Frisch.

Rapporten afslører blandt andet væsentlige kønsforskelle, når det drejer sig om danskernes sexvaner.

»Noget af det, vi særligt hæfter os ved, er, at der er en meget markant kønsforskel, hvad angår seksuel aktivitet, betydning af et godt sexliv, tanker om sex, hvor hyppigt man har lyst til sex, og hvordan man vurderer sit sexlivs kvalitet,« siger Morten Frisch, og tilføjer:

»Det varierer markant mellem kønnene, og det betyder tilsyneladende mere for mænd at have godt sexliv end for kvinder.«

I rapporten svarer næsten ni ud af ti mænd således, at et godt sexliv er vigtigt. Til sammenligning er det kun lidt over syv ud af ti kvinder, der svarer det samme.

Samtidig svarer hver femte mand, at de har betalt for sex. Det har nærmest ingen kvinder gjort. Og 67 procent af de danske mænd onanerer mindst en gang om ugen, mens kun 30 procent af kvinderne gør det.

»Det er spændende at se, at der selv i år 2019 er så stor forskel på mænd og kvinders seksuelle verdener. Stort set på alle de parametre, vi har målt på,« siger professor ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet Christian Graugaard til TV2.

Projekt Sexus er ledet af Statens Serum Institut og Aalborg Universitet, der efter ti års tilløb og et års forberedelser endelig gik i luften i 2017.

Rapporten, der bliver offentliggjort mandag, giver ifølge Morten Frisch svar på en lang række tabubelagte spørgsmål.

»Vi bliver nødt til at have viden som på alle andre områder. Det er den eneste vej frem til at kunne ændre på myter og fordomme, som ikke har grund i virkeligheden.«

»Og jeg tror, at rapporten kan bruges både af forskere og sundhedsplanlæggere, der arbejder på at fremme den seksuelle sundhed og trivsel, men jeg håber også, at den kan blive brugt som opslagsværk for den bredere befolkning,« siger Morten Frisch.

Det er planen, at undersøgelsen fremover skal laves med nogle års mellemrum.

/ritzau/