Statsministeren holder landet lukket over påsken — og det kan blive dér, sygehusene bliver fyldt til bristepunktet

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til ugens andet nyhedsoverblik.

Vi er i den tredje uge, hvor coronavirus mere end noget andet præger den måde, Danmark ser ud på.

Derfor er det også passende, at vi begynder med en vigtig historie om, hvad vi gjorde, og hvad vi kunne have gjort anderledes, mens sygdommen spredte sig. Reagerede vi på advarslerne i tide? Det dykker Berlingske ned i her.

Senere i overblikket runder vi også historien om, at sundhedsministerens nye teststrategi nok slet ikke er så ny endda.

Dernæst skal vi forbi USA, hvor flere stater nu spår om mareridtsscenarier med overfyldte sygehuse og mangel på sygehuspersonale, mens Donald Trump bliver beskyldt for at sidde på sine hænder.

Mens statsministeren i går aftes forlængede nedlukningen af Danmark til efter påske, ser netop påsketiden ud til at blive rigtig hård. Det er nemlig her, epidemien topper i landet, og sundhedssektoren skal stå sin ultimative prøve.

Til sidst fortæller vi kort om de danskere, som formodentligt slet ikke når hjem til påske. 1.432 danskere er nemlig fanget i udlandet — og det er en enorm opgave at få dem hjem igen.

Men først et par nyheder fra natten.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

USAs Olympiske Komité vil have OL udskudt

De seneste dage er debatten om sommerens OL i Tokyo intensiveret. Indtil videre har de japanske værter nemlig ikke aflyst sommerens helt store sportsbegivenhed.

Nu vil USAs Olympiske og Paralympiske Komité (USOPC) så have sommer-OL i Tokyo udskudt. Det oplyser komitéerne i en samlet pressemeddelelse mandag aften lokal tid ifølge mediet USA Today.

I meddelelsen henviser USOPCs bestyrelsesformand, Susanne Lyons, og administrerende direktør, Sarah Hirshland, til de amerikanske atleters ønske. I en spørgeskemaundersøgelse, der blev sendt til omkring 4.000 amerikanske atleter i weekenden, har knap 65 procent svaret, at deres mulighed for at træne har været hårdt ramt af restriktionerne skabt af coronavirusudbruddet i USA.

Adspurgt, om de mente, at OL kunne udføres med lige vilkår for alle, svarede 68 procent nej.

Japans premierminister, Shinzo Abe, skal tirsdag klokken 12 dansk tid holde møde med Den Internationale Olympiske Komité (IOC) om sommer-OL i Tokyo. Ifølge det japanske medie Sankei forhandler parterne om at udskyde OL til sommeren 2021. Ritzau

Trump overvejer at genåbne økonomi trods flere smittede

Og vi bliver i USA. USAs præsident, Donald Trump, overvejer at genåbne økonomien, når den 15 dage lange delvise nedlukning næste uge er ovre. Det fortalte han natten til mandag ved et pressemøde i Det Hvide Hus.

Udmeldingen kommer, på trods af at smittetallet stiger hurtigt i USA.

»Amerikas økonomi vil snart være oppe at køre igen,« sagde Trump.

»Vi kommer ikke til at lade dette blive et langvarigt finansielt problem.«

Trump udstedte for en uge siden en række retningslinjer og påbud med det formål at sænke smittespredningens hastighed. Det indskrænkede blandt andet muligheden for »unødvendige« rejser. I mellemtiden er den økonomiske aktivitet næsten gået i stå visse stater. Ritzau

Opdaterede tal

Her er de seneste tal om udbredelsen af coronavirussen i Danmark og i verden.

Antal bekræftede smittede i Danmark: 1.460
Antal helbredte i Danmark: 1
Antal døde i Danmark: 24
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 381.598
Antal helbredte på verdensplan: 101.806
Antal døde på verdensplan: 16.559
Kilde: Johns Hopkins University

WHO råbte højere og højere

Igen og igen og med fortsat højere stemmeføring har det siden januar lydt fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at den ny coronavirus kunne resultere i en pandemi, og at hvis verden ikke tog truslen seriøst med det samme, ville det »åbne vindue for handling« lukke.

Berlingske har gennemgået forløbet dag for dag, og sammenlignet de stadigt stærkere advarsler fra WHO med reaktionerne i Danmark. Gennemgangen viser, at det aldrig rigtigt lykkedes lande som Danmark at udnytte det føromtalte åbne vindue, før det var for sent.

Historien strækker sig kun over to måneder, men ender alligevel i en helt anden verden, end den startede i.

Gør dig selv en tjeneste og læs historien her.

Delstater skriger om hjælp fra Washington

Over 15.000 mennesker i New York er konstaterede smittede med coronavirus, og i Seattle er adskillige døde.

Flere steder forudser man mangel på respiratorer, sengepladser og værnemidler til sundhedspersonale. De vil have hjælp fra de mange læger og sygeplejersker, som militæret råder over. Men i Washington, D.C. tøver man.

Den amerikanske præsident har dog sendt hospitalsskibe af sted til Seattle og New York, sat nationalgarden ind,og lovet en hurtig vej til godkendelse af den hjælpepakke til økonomien og erhvervslivet på 2.000 milliarder dollar, som ligger klar i Senatet.

Læs historien her.

Barsk påske på vej

Mandag aften forlængede statsminister Mette Frederiksen nedlukningen af Danmark henover påsken. Det kom sammen med, at Sundhedsstyrelsen offentliggjorde en ny risikovurdering.

Den siger, at Danmark går en sort påske i møde. Det er nemlig her, coronaepidemien forventes at toppe i landet, og det er også her, sundhedsvæsenet skal stå sin måske største stresstest i nyere tid.

»På epidemiens top vil det blive meget vanskeligt at sikre opretholdelse af den samme høje kvalitet og standard i intensiv behandling, som vi ellers har i Danmark,« siger Sundhedsstyrelsen direktør Søren Brostrøm i pressemeddelelsen.

Læs historien her.

»Med kun et fly om dagen vil det tage en måned at få alle europæere ud af Peru«

Der er registreret 1.432 danskere i udlandet, som har brug for hjælp til at komme hjem. Men det er en næsten uoverskuelig stor opgave, skriver Politiken.

Erik Brøgger Rasmussen, som er direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet, forklarer til avisen, at der stort set ingen fly er tilbage i verdens luftrum, og at det er en særdeles omstændig opgave for stater at drive flyselskaber.

»Hvert eneste fly, vi skal flyve, skal vi ud og forhandle med en regering for at få lov til at lande, og så skal vi finde et fly, der er klar til at flyve på det tidspunkt. Vi starter hver eneste dag fra bunden af,« siger Erik Brøgger Rasmussen

Sundhedsministerens nye teststrategi er gammel vin på nye flasker

Da sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) søndag aften slog fast i en pressemeddelelse, at en »mere offensiv teststrategi for covid-19 i Danmark« skulle sikre at langt flere blev testet, var det måske slet ikke så nyt, som man ellers kunne foranlediges til at tro.

Der er nemlig ikke ændret i retningslinjerne. Nu skal de bare overholdes.

»Altså Sundhedsstyrelsens retningslinjer er uændrede, så jeg opfatter det ikke som en ændret strategi. Jeg opfatter det snarere som et budskab om, at den strategi, vi har, skal implementeres i dybden,« siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), til Berlingske.

Både Venstre og Dansk Folkeparti har nu bedt Magnus Heunicke om en redegørelse for forløbet.

Læs historien her.

Det sker i dag

Pressemøde med beskæftigelsesministeren
Klokken 8 er der pressemøde om lønkompensation med beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S), administrerende direktør i Københavns Lufthavn, Thomas Woldbye, og fællestillidsmand Peter Vium i Københavns Lufthavns Terminal 3.

Pressemøde om corona
Klokken 14 vil flere myndigheder give en status på situationen med hensyn til coronavirus og covid-19.