Stalker gik til lægen fire gange: Du har bare kærestesorger

Dansk Stalking Center fortæller, at flere stalkere ikke får en henvisning til psykolog, hvis de henvender sig til egen læge med psykiske problemer. Lægeforeninger peger på strenge regler for henvisninger som en mulig del af forklaringen.

Rasmus søgte hjælp ad flere omgange, fordi han stalkede sin ekskæreste. Men det var først, da han så en reklame for Dansk Stalking Center, at han fandt hjælp. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Kan det være svært for praktiserende læger at genkende stalking-adfærd hos deres patienter?

27-årige Rasmus kunne ikke få en henvisning til en psykolog, da han søgte hjælp mod stalking. På daværende tidspunkt var han ikke selv klar over, at han stalkede sin ekskæreste, men hans mentale tilstand var så dårlig, at han søgte hjælp ved sin egen læge for at få det bedre psykisk.

Men svaret var nej. Det var ikke muligt at få en henvisning til en psykolog i Rasmus' tilstand. Heller ikke selv om hans »kærestesorger« var så omsiggribende, at han endte med at udøve stalking mod sin ekskæreste i næsten ni måneder.

Efter fire forsøg hos egen læge måtte han give op.

Spørger man Lise Linn Larsen, direktør i Dansk Stalking Center, bekræfter hun, at det er en problemstilling, de er stødt på før. Dansk Stalking Center har siden dets åbning for behandling i 2015 tilbudt behandling til både udsatte og udøvere af stalking.

Centret får henvendelser fra danskere, der udøver stalking, og som fortæller, at de tidligere i forløbet har søgt hjælp ved egen læge først uden held, ligesom Rasmus.

Hverken Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Lægeforeningen eller Dansk Psykolog Forening kender nok til problematikken til at stille op til interview, men de peger hver især på, at de stramme regler for, hvornår man henviser til en psykolog, kan være en del af forklaringen.

Hvis man skal have en henvisning fra sin egen læge til psykolog, skal man ifølge sundhed.dk opfylde nogle kriterier. Det er nemlig ikke nemt at få en henvisning til en psykolog gennem sin egen læge. Man skal opfylde mindst ét af 11 kriterier for at få en henvisning, f.eks. være offer for vold eller voldtægt, trafik- eller ulykkesoffer, alvorligt syg – eller pårørende til alvorligt syg, have let til moderat depression eller angst eller have forsøgt at begå selvmord.

Manglende viden på området

Mandag kunne Berlingske fortælle historien om Rasmus, der udsatte sin ekskæreste for stalking i op mod ni måneder, efter de gik fra hinanden.

Et halvt år efter sit besøg ved egen læge fik han endelig en henvisning til en psykolog. Det fik han på baggrund af en faglig vurdering, som en psykolog ved Dansk Stalking Center udarbejdede og sendte til Rasmus' egen læge. Rasmus fik konstateret en depression og har efterfølgende været på antidepressiv medicin i over et år for at komme ud af sin dårlige psykiske tilstand. Han er i løbet af sin tid hos psykologen, han blev henvist til, holdt op med at udøve stalking mod sin ekskæreste.

Men det ser ud til, at Rasmus' oplevelse ikke er enestående. Lise Linn Larsen fortæller, at den manglende viden om stalking er en generel problemstilling, som spænder ben for at afhjælpe stalking – både for udøvere og udsatte. Den manglende tværfaglige viden kan ses både på jobcentre, ved sagsbehandlere og i politiet.

Rasmus er et opdigtet navn, men hans identitet er redaktionen bekendt.