SSI udvikler vaccine til spædbørn: Viser lovende resultater

SSI har succesfuldt afprøvet ny vaccine mod RS-virus på mus. Næste skridt er forsøg på mennesker.

Arkivfoto: I øjeblikket findes der ikke en godkendt vaccine mod RS-virus, der er en af de førende dødsårsager i verden hos børn under fem år. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALAIN JOCARD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forskere fra Statens Serum Institut (SSI) har været med til at udvikle en ny vaccine, der kan beskytte nyfødte børn mod luftvejsinfektionen RS-virus.

Det skriver SSI i en pressemeddelelse.

Indtil videre har vaccinen vist lovende testresultater på mus. Nu arbejder man hen imod at afprøve den i kliniske forsøg på mennesker.

I sensommeren sidste år begyndte virusset pludselig at sprede sig med stor hast i Danmark. Smitten endte med at være tre-fire gange så stor, som man normalt ser.

Det var dog ikke muligt at beskytte sig mod virusset, fordi der endnu ikke findes en godkendt vaccine mod RS-virus, der er en af de førende dødsårsager i verden hos børn under fem år.

Vaccinen er blevet udviklet i samarbejde med det amerikanske hospital Boston Children's Hospital.

De indledende test på nyfødte mus viste både, at vaccinen var effektiv mod RS-virus, og at dyrene heller ikke viste tegn på uønskede bivirkninger.

– Vores studie understreger, at immunsystemets alder spiller en rolle for vacciners effekt. Vi har i dette studie fundet et lægemiddel, der er skræddersyet til at være effektiv i det tidlige liv, siger afsnitsleder Gabriel Kristian Pedersen fra SSI i meddelelsen.

– Det kan gøre det muligt at vaccinere spædbørn mod ikke kun RS-virus, men potentielt set også influenza, coronavirus og andre alvorlige infektioner, lyder det videre.

Alle kan som udgangspunkt blive ramt af virusset, men det er især børn og immunsvækkede ældre, der er i risikozonen.

Infektionen kan medføre vejrtrækningsproblemer, men starter typisk som nysen eller en snottet næse. Feber er også et almindeligt symptom.

/ritzau/