SSI-direktør påstod, at britisk mutation smitter op til 74 procent mere end andre varianter. Nu kan hans egne eksperter ikke finde dokumentationen

Det har været betragtet som en kendsgerning, at den alvorlige britiske coronamutation var op til 74 procent mere smitsom end de gængse varianter. Men nu peger SSIs egne eksperter på, at procenttallet er blevet fremhævet, uden at der var dokumentation for det.

 
Antallet af nye coronasmittede i Danmark er fortsat højt. Landet er derfor blevet lukket ned, mens de første danskere er blevet vaccineret mod coronavirus. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Én procentsats er fremhævet igen og igen og har af de danske myndigheder og regering været brugt til at understøtte behovet for den massive nedlukning, danskerne lige nu lever under.

Der er bare et problem: Der har ifølge SSIs egne eksperter aldrig været tilstrækkeligt data til at understøtte det.

Tallet, det hele handler om, er den angivne smittefaktor for den britiske coronavirusmutation B.1.1.7. Gang på gang er det blevet nævnt, at den nye mutation smitter 70 procent mere, end det er tilfældet for den gængse variant.

Regering og myndighederne har som baggrund for den anden nedlukning af Danmark flere gange henvist til, at B. 1.1.7-mutationen kan være op til 74 procent mere smitsom end den gængse coronavariant.

For eksempel sagde Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut, sådan her, da regeringen på et pressemøde varslede nye skrappe sanktioner 5. januar:

»Samlet set kan vi sige, at de engelske data, de viser, at den her B.1.1.7, den er omkring 50 til 74 procent mere smitsom. Og det er et problem for os, for når vi begynder at fremskrive den smitte, vi har på nuværende tidspunkt, vil det her tal stige.«

Men nu peger en række af SSIs egne eksperter på, at den alvorlige britiske variant formentlig slet ikke er så smitsom, som det hidtil har været kommunikeret, og en ekspert mener sågar, at fejlfortolkningen skaber tvivl om SSIs troværdighed.

På et pressemøde 5. januar sagde Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut, at B.1.1.7-mutationen ifølge britiske data var op imod 74 procent så smitsom som den gængse variant.Der er bare et problem: Der har ifølge SSIs egne eksperter aldrig været tilstrækkeligt data til at understøtte det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest.

»En overforsimpling af virkeligheden«

Ifølge lektor i biostatistik Theis Lange, der samarbejder med Statens Serum Institut om fortolkning af smitsomhed ved B. 1.1.7-varianten, er det korrekt, at der har været misforståelser i omtaler af den britiske forskning, der bredt er blevet brugt som grundlag for den øgede smitsomhed for B. 1.1.7-varianten i forhold til den gængse variant.

»De 74 procent er blevet fremhævet på en måde, der ikke var dokumentation for. Endvidere har man ikke været tilstrækkelig opmærksom på den usikkerhed, der er omkring, hvor meget mere B.1.1.7 smitter. Sagt simpelt er der nok sket en overforsimpling af virkeligheden,« siger Theis Lange, der er lektor på Biostatistisk Afdeling ved Københavns Universitet.

Også Eskild Petersen, adjungeret professor på institut for klinisk medicin ved Aarhus Universitet, siger, at der ikke har været forskningsprojekter, der har vist helt op imod 70 procents smitsomhed, men derimod omkring 50 procent, og at sidstnævnte formentligt er en mere præcis gengivelse af smitsomheden.

Som omtalt i Berlingske torsdag viser den seneste forskning af B. 1.1.7-varianten fra Oxford University, at mutationen måske »kun« er 30 procent så smitsom som andre varianter.

»74 procent har været omtalt som den maksimale usikkerhedsrate. Men det er ikke ensbetydende med, at man har belæg for, at den skulle være så smitsom. Studierne har derimod vist, at den er 56 procent mere smitsom, og det tror jeg, er et meget rigtigt estimat,« siger Eskild Petersen.

I en pressemeddelelse fra SSI 9. januar lød det, at »modelleringsstudier fra England tyder på, at B.1.1.7 er 50-74% mere smitsom end andre virusstammer«.

Berlingske har spurgt SSI om, hvilke modelleringsstudier, der er tale om. Instituttet henviser til en rapport fra London School of Hygiene and Tropical Medicine 1. december. Men denne rapport viser, at der var tale om en smitsomhed på 56 procent, siger blandt andet Eskild Petersen.

Til Berlingske siger afdelingschef i SSI, Tyra Grove Krause, at »5. Januar kom vi med et tal på den ugentlige vækstrate i andelen af B.1.1.7. Og den er 71 procent højere. En lignende vækstrate er fundet i England, og det er i mange sammenhænge blevet tolket som en 70 procents øget smitsomhed. Men man kan også beskrive smitsomheden ud fra kontakttallet, hvor man beregner, hvor mange gange højere kontakttallet for denne variant er i forhold til andre varianter. Det er to forskellige måder at beskrive smitsomheden på.«

Kan skabe politisk pres for at genåbne

Men hvorfor er det egentlig afgørende, om virussen smitter 70 eller 56 procent?

Tallet er helt essentielt, når regeringen og myndighederne skal vurdere, hvornår kontakttallet i Danmark er lavt nok til, at vi kan håndtere den britiske variant og altså påbegynde en åbning af samfundet.

Hvis den er 70 procent mere smitsom, skal kontakttallet længere ned, end hvis den er 56 procent mere smitsom.

Det siger sundhedsøkonom Jes Søgaard fra Syddansk Universitet. Torsdag var kontakttallet på 0,6, og han opfordrer derfor til, at vi begynder at åbne.

»Man skal passe på med at overdrive frygten for det her, og der vil være god psykologi i at begynde en langsom genåbning, hvor for eksempel de små klassetrin kommer tilbage i skole. Det vil være forbundet med en mindre risiko, og det vil have store økonomiske gevinster at sende dem tilbage. Det koster flere hundrede millioner kroner om dagen at have dem hjemsendt,« siger Jes Søgaard, der også ville overveje mulighederne for at sende de ældste klassetrin tilbage.

»Hvis jeg var forældre til børn i 9. klasse, ville jeg være nervøs. Det er deres fremtid, vi taler om lige nu, hvor de har afgangseksaminer foran sig,« siger han.

Ifølge Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedspolitik ved Syddansk Universitet, skaber diskussion om B. 1.1.7-variantens smitsomhed fornyet diskussion om præcisionen af SSIs beregninger.

»Det er beklageligt med de fejl, og det skaber tvivl om, hvorvidt vi kan forlade os på de beregninger, som Statens Serum Institut laver, og som er helt afgørende for genåbningen. Det skaber en usikkerhed, ligesom vi så det, da SSI påstod, at Wuhan var rykket til Danmark,« siger Kjeld Møller Pedersen, der umiddelbart ikke vurderer, at forskellen på en smitsomhed på 74 procent og 50 vil gøre den store forskel.

»Men det vil skabe et politisk pres for at åbne, og det betyder jo også, at vi måske ikke helt skal ned på et kontakttal på 0,6, før vi kan diskutere åbninger. Derfor vil det påvirke diskussionen om, hvordan genåbningen kan foregå,« siger han.

Fejlfortolkningen af smitsomheden for B. 1.1.7-varianten stammer særligt fra en fortolkning af en vurdering fra forskergruppen Nervtag, der rådgiver den britiske regering.

Det var på baggrund af deres beregninger, at den engelske regering fejlagtigt konkluderede, at den britiske variant smittede 70 procent mere end den gængse virusstamme. Ifølge lektor Lasse Engbo Christiansen, der forsker i modellering af sygdomsspredning ved DTU og rådgiver Statens Serum Institut, skyldtes fejlen, at man ud fra Nervtag-resultaterne lavede en fejlagtig fortolkning, hvor man sammenlignede smitsomhed med vækstrate.

»I virkeligheden var der tale om væksten i andelen mellem B.1.1.7 og andre virusstammer, og det blev så oversat til smitsomhed. Smitsomheden afhænger af kontakttallet, og der ligger vi nok nærmere 50 procent,« siger Lasse Engbo Christiansen, der mener, at SSIs fortolkning af smitsomheden, der i begyndelsen af januar landede på mellem 50 og 74 procent højere end de gængse stammer skyldes, at SSIs egne data viste det samme.

»Det gav en vis troværdighed. Men problemet var, at vi tog udgangspunkt i få og usikre data fra Danmark og Storbritannien. Det betyder så, at der er blevet spredt en påstand om smitsomheden, som formentlig har været for højt sat,« siger Lasse Engbo Christiansen og konkluderer:

»Vi er også klar over, at der er stor efterspørgsel på vores estimater, men de er usikre, og derfor er vi også meget påpasselige med vores konklusioner fremadrettet.«

Af overskriften fremgik det tidligere, at SSI's direktør Henrik Ullum havde påstået, at den britiske mutation B.1.1.7 smitter 74 procent mere end andre varianter. Det er dog mere nøjagtigt at skrive, at den smitter op til 74 procent mere. Det er nu rettet både i rubrik og underrubrik.