Soldater hædres med parader fra Haderslev til København

Søndag er der flagdag for danske udsendte, og det markeres med både optog, gudstjenester og ministertaler.

Formålet med flagdagen 5. september er at hædre de personer, der er eller har været udsendt for Danmark. Fra 1992-2020 har der været cirka 114.700 udsendelser. (Arkivfoto) Keld Navntoft/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag er der flagdag for Danmarks udsendte, og det markeres over hele landet.

I København er der fra klokken 12 til 13 kranselægning på Kastellet, hvor kronprinsparret og repræsentanter for regeringen er blandt deltagerne.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) taler.

Efterfølgende er der gudstjeneste i Holmens Kirke for de efterladte. Det sker også med deltagelse af blandt andre kronprinsparret og regeringen. Efter planen vil udenrigsminister Jeppe Kofod (S) holde en tale.

Fra klokken 15.45 er der parade på Christiansborg Slotsplads. Den vil ifølge Forsvaret omfatte cirka 1200 soldater.

Efter paraden, som ifølge programmet slutter omkring klokken 16.30, er Folketinget vært ved en reception for de udsendte og deres pårørende.

Her holder statsminister Mette Frederiksen (S) tale. Det samme gør rigspolitichef Thorkild Fogde og forsvarschef Flemming Lentfer.

Også i det jyske fejres flagdagen.

I Haderslev er der parade i bymidten Gravene fra klokken 11.45. Her holder borgmester H.P. Geil (V) og chefen for Forsvarsstaben, generalløjtnant Kenneth Pedersen, taler.

Derefter er der march til Haderslev Kaserne og efterfølgende kranselægning ved mindetavlerne på kasernen fra omkring klokken 13.

Flagdagen markeres ikke kun på landjorden.

To F-16-jagerfly og et transportfly af typen C-130 Hercules vil flyve over Danmark.

De to jagerfly flyver efter planen fra Haderslev omkring klokken 11.50.

De flyver blandt andet over Holstebro, Aalborg og Frederikshavn til Marselisborg Mindepark i Aarhus, Slagelse og Vordingborg. Turen ender på Almegaards Kaserne på Bornholm. Derfra går turen tilbage.

Hercules-flyet forlader Roskilde Lufthavn omkring klokken 16. Det lægger blandt andet vejen forbi Høvelte Kaserne, Fredensborg Slot, Kronborg og Kastellet.

Der afholdes også lokale arrangementer i en række kommuner over hele landet. I Grønland og på Færøerne markeres dagen også med taler og optog.

Hvert år den 5. september er der officiel flagdag for veteraner udsendt på vegne af Danmark.

I år er det 13. gang, dagen markeres.

/ritzau/